Ali Fuat Cebesoy Vergi Dairesi, BELPAŞ, SAKVA ve geçtiğimiz Kasım ayına kadar Halkbank’ın yer aldığı Yeni Belediye İş Hanı’nın, yaklaşık 4 yıldır gündemde olan tahliye kararlarının ardından geçtiğimiz aylarda yıkım ihalesi yapılmış ancak binanın ne zaman yıkılacağına dair kesin bir tarih bildirilmemişti. Yıkım ihalesinin ardından ümidini kesen esnafın bir kısmı binayı boşalttığı görülürken hala binada çalışmayı sürdüren esnaf ise belirsizlik içinde işyerlerini kullanmaya ve çaresiz bekleyişlerine devam ediyor. Kurumların ise Vergi Dairesi hariç tamamı binayı terk etti.

TEBLİGATLARDA TARİH YOK

İş Hanı için çıkartılan deprem riskli raporun ardından 4 yıl geçmiş, hafriyat halesi ise 2 ay önce yapılmıştı. Resmi yıkım ve tahliye kararı bulunan bina için esnafa tebligatlar gönderilmiş, zaman içinde somut bir gelişme olmaması nedeniyle de bazı esnaflar binada kalmayı tercih etmişti. İş hanındaki bir esnaf, yaşadıklarını kısaca şöyle anlatıyor: “Bizim Türk milletinde bir görüş vardır; ‘Yıkılacak dediler ama artık o 3-5 yıl sürer’ diye… Gerçekten de öyle, kaç yıl geçti hala bir hareketlilik yok. Zaten gönderilen tebligatların da altında belirli bir tarih ve zaman da yok.”

BEKLEYENLER VE GİDENLER

Binanın yıkım kararına karşı davalar açılmış, uzman raporları çıkartılmış, güçlendirme seçeneği masaya yatırılmıştı. Fakat Halk Bankası ve Vergi Dairesi’nin binayı terk etme eğiliminin ardından esnafın çabası da sonuçsuz kalmıştı. Her şeyin kesinleşmesinin ardından esnafın bir kısmı, net bir tarih açıklanana kadar bekleme kararı almış, bu esnada da olumsuz senaryoya göre hazırlık yapıp yaşayacağı muhtemel maddi olumsuzlukları en aza indirme planlarına başlamış.

‘ELEMANLAR NE YAPACAK?’

İş hanını terk ettikten sonra ne yapacağını bilmediğini söyleyen esnaflar da var. Hatta tahliye sonrası işini sürdüremeyeceğini söyleyenler de azımsanamayacak seviyede… Esnafın birisi anlatıyor: “Hasbelkader burayı yıktılar. 3 ayda bu dükkânın parasını nasıl öderim? Yaşadıklarımız hiç kimsenin umurunda değil. Bir sürü elemanımız var, hepsi evli ve çocuk sahibi… Adama ‘Hadi çıkın gidin, ne işiniz varsa görün’ diyemeyiz.”

MAL ALIMI BİLE MUAMMA

Önceleri tahliye kararıyla ilgili mağduriyet yaşamamak için Adapazarı Belediyesi’nden yardım bekleyen esnaf, şimdilerde ise kesin bir tarih açıklanması için beklemeyi sürdürüyor. Binanın durumu hakkında bilgi almak için başkana ve başka yetkililere ulaştığını anlatan bir esnaf, dükkânı için mal alacağını ancak eğer yakın zamanda terk etmek zorunda kalacaklarsa alımı yapmayacağını söylemiş. Bu soru karşısında “Henüz bir şey yok. Belli olmaz” cevabını almış.

‘YA SÖYLEMİYOR YA HABERSİZLER’

Kırtasiye esnafı Yakup Ata, yaşadıklarını şöyle özetliyor: “Gerekli yerlere ulaştık. Süleyman Başkan’ın umurunda da değil. Farklı bir adamın umurunda mı, onun da değil. Kendilerini düşünüyorlar. Yani ya kendi aralarında konuşup kararlarını vermişler, tarihi ve zamanı belli ama insanlara söylemiyorlar ya da aynı bizim habersiz olduğumuz gibi onlar da habersizler. Vay onların haline... Bir şey demiyorum. Tek problem biziz, esnaflar…”

YENİ BAŞKANDAN MEDET

Binada kalmayı tercih eden esnaflar, uzun yıllardır burada olduklarını, çevreye ve ortama çok alıştıklarını, işyerlerini terk etmenin şehrin esnaf kültürünü de zedeleyeceğini söylüyor. Vatandaşın, bir yere alıştığında sürekli oradan alışveriş yaptığını kaydeden esnaf, “Şimdi şehrin ortasında bilindik bir yerde tezgahını bırakıp dağılmak herkese zarar verir” diyor. Şimdi bir çare umuduyla yeni gelecek başkanı beklediklerini aktaran bir esnaf da “Yeni başkanın derdi bu olur mu, belki olur. Bu memlekette her şey şüpheli... Bir bakarsın yarın öbür gün ‘Biz bu binayı yıkmıyoruz’ derler. Buna şaşırmam” sözleriyle duygularını dile getiriyor.

KURUMLAR BİNAYI TERK EDİYOR

Diğer tarafta ise binayı terk edenler var. Umudunu önceden kesip bilinmezliğe son verenler… Yalnızca esnafın bir kısmı değil, kurumların da tamamı binayı terk etmiş durumda. Halk Bankası 2018’in Kasım ayında taşınarak ilk adımı atmıştı. Hafriyat ihalesinin ardından ise BELPAŞ’ın eşyalarıyla birlikte taşındığı SAKVA’nın da kapılarına kilit vurduğu görülüyor. Vergi Dairesi yetkilileri de önceki yıl gazetemizde yayımlanan röportajda, binayı terk etmek için mücadele ettiklerini iletmişti. Kurumlar elbette kendilerine yeni yerler edineceklerdir. Umarız esnaf da oyunun tek kaybedeni olmaz, iş hayatlarına devam etmenin bir yolunu bulurlar…

Ropörtaj: Yunus KANTAROĞLU

Editör: TE Bilişim