İYİ Parti Hendek Belediye Başkan adayı Ahmet Mercan, 25 yıllık siyaset geçmişini, tecrübelerini, aday olmaya nasıl karar verdiğini, Hendek için planlarını BİZİM SAKARYA Gazetesi’ne anlattı. Ahmet Mercan,  Genel Müdürümüz Özgür Arık ve Yayın Yönetmenimiz Tuncer Kalaycı’nın da katıldığı sohbette Hendek için hedeflerini samimiyetle anlattı.

AHMET MERCAN KİMDİR ?

Hendek doğumluyum. Ortaokul, liseyi Hendek’te okudum. Ankara Gazi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık fakültesi İnşaat Mühendisliği’ni bitirdim. Ticaret hayatına atıldım. Daha sonra siyasete girdim.  Siyasette ilçe başkanlığı dönemlerim oldu. Belediye meclis üyeliği dönemlerim oldu. Siyaset ve iş hayatını beraber yürüttüm. MHP’de siyaset yaptım.     3 dönem Hendek’te belediye başkan adayı oldum.  Ben 25 yıldır Hendek’te siyasi hayatın içindeyim. İlçe başkanlılığı yaptım. Siyasi hayatımız boyunca belediyenin elimizde olduğu dönemler oldu. İktidar ortağı olduğumuz dönemler oldu. Hendek’te iyi hizmet yaptığımızı düşünüyorum. Bize işi düşen vatandaşların işiyle ilgilendik. Çoğunu yaptık. Yapamadığımız oldu, onlarada elimizden geleni yaptığımızı gördüler ve teşekkür ederek ayrıldılar.  Siyasi hayatım boyunca hiçbir zaman menfeat peşinde koşmadık. Çıkar peşinde koşmadık. Buna ben Hendek’te köylerde, kahvelerde yapılan toplantılarda bunu herkese anlatıyorum. Hendek’te bir kişi bile çıkıp diyemez ki Ahmet Mercan 25 yıllık siyasi hayatında kendine menfeat, çıkar sağladı duyamazsınız. Bir tane insan bulamazsınız diyorum. Söyleyen olursa siyasi hayatımı bırakırım.  Benim siyasi hayatım boyunca insanların hiçbirini geri çevirmedik. Hepsine yardım etmeye çalıştık. Yine diyorum ki bir tane insan bulun Hendek’te benim Ahmet Mercan’a işim düşmüştü, benimle ilgilenmedi, yardımcı olmadı. Bir tane bu şekilde söylem bulamazsınız. Varsa siyaseti bırakırım. Bu 3 dönem belediye başkan seçimlerinde çok az farkla seçim kaybettik. AK Parti’nin iktidar olmasında çok önemli bir rolü oldu. Seçim dönemlerinde imkanlarını çok iyi kullanıyorlar. Neticesinde çok az farkla seçimi kaybettik.

ADAY OLMAYA NASIL KARAR VERDİM

Ben aday olmayacaktım. İYİ Parti ve CHP bir araya geldikten sonra bir aday arayışı içine girdiler. Bana teklif ettiler. Ben de elimi taşın altına koymak zorunda kaldım. Ben şöyle düşünüyorum. Herkes bu iktidarın gitmesini isteyen ve gelecek iktidarın daha iyi yönetmesini isteyen bu insanların elini taşın altına koyması lazım. Kendi bölgelerinde gereğini yapması lazım. Belediye’de iktidarın bir parçası. İktidar ne yapıyorsa belediye de aynı yolu izliyor. Onlardan da kurtulmak lazım. Bunun için ilk kendi evimizin önünü temizlemeye çalışıyoruz. Hendek bizim evimiz.  AK Parti belediyesinden kurtulursak ve Türkiye genelinde bu temizliği yaparsak, herkes kendi kapısının önünü temizlerse Türkiye  tertemiz olur diye düşünüyorum. Bu mücadeleyi vermek için aday oldum. Benim gerçekten koltuk merakım yok. belediye başkanlığı hevesimde yoktu. Olsaydı zaten ben çok önceden çıkardım. 1-2 sene önce çalışmaya başlardım. Benim çıkışım böyle oldu. Millet İttifakına destek vermek için güçlü bir aday anlayışları vardı. Bizim de emeğimiz, çalışmalarımız çok olduğu için aday oldum.  Benim aday olma gibi bir niyetim yoktu. Sonradan süreç bu noktaya getirdi bizi. Bu seçimi ben Türkiye için çok önemli görüyorum. 17 yıldır iktidar olan bir parti var ve Türkiye’nin geldiği nokta bugün gerçekten iyi değil. Geçim sıkıntısı almış başını gidiyor. Çarşı pazarda fiyatlar artmış. Elektrik, doğalgaz faturaları insanların ödeyecek gücü yok. Fabrikalar kapanıyor. İşsizlik artıyor. Fabrikalar işçi çıkartıyor. Gerçekten insanlar büyük bir geçim sıkıntısı içinde. Benim kendi kanaatim,ülke doğru yönetilmiyor. Bu gidişata bir dur demek lazım. Asıl çıkış sebebim buydu. Herkesin kendi yerinde buna karşı çıkması, müdahale etmesi lazım. Çok hizmetlerimiz oldu. Küçük sanayi sitesinin yapımı esnasında ödeneklerin iktisaplarını alamıyorlardı. Bununla alakalı çalışmalarımız oldu. Hendek küçük sanayi sitesiyle inşaatı başlayan küçük sanayi siteleri 3/1’e gelmeden biz küçük sanayi sitesinin bütün iktisaplarını takır takır çıkarttırdık Ankara’dan.

BELEDİYE’DE PARTİZANLIK ALMIŞ BAŞINI GİDİYOR!

Biliyorsunuz fabrikalar belediyenin kontrolü altında olur. Bir bina yapmaya kalksan belediyeden izin almak zorundalar. Belediye’de partizanlık almış başını gidiyor. Belediye isterse zorluk çıkarır, isterse izin verir. Dolayısıyla fabrikalara şöyle bir baskı uyguladılar, buraya işçi alacaksan buna biz karar vereceğiz. Belediye hangi partinin elindeyse o karar veriyor. Böyle olunca fabrikalara işçi girmek istediğinde onlara söylenen AK Parti’ye kayıt olun ondan sonra bize gelin size yardımcı olalım. Gençleri partiye kayıt ettiler. İnsanları bezdirdiler. Bu gençlerin onuruyla oynamak demek. Siyaset yapmak demek bir insanı, şu partiye üye olacaksın diye zorlamaya hakkı yok. Bunlar yaptılar. Özellikle son dönemde çok daha fazla yaptılar.  Bunları biz doğru bulmuyoruz. Bu partizanlık sadece işçi alımlarında kalmadı. AK Parti’nin işleri çok rahat görüldü. Vatandaşlar belediye başkanlarına ulaşamadı. Belediyenin kendi içinde sorunları var zaten. Kendi içlerinde çatışmalar mevcut. Bu da hizmetlere yansıdı.  Hendek Belediyesi çok daha başarılı olabilirdi. Hendek’te son yıllarda 6-7 bin konut yapıldı. Bu konutlardan belediye çok büyük gelir elde etti. Bu gelirlerin karşılığını biz Hendek’te görmüyoruz. Yapılan hiçbir şey yok. Uludere projesi var. O paraların nereye gittiği meçhul. Himpaş şirketi kurulmuş. Bu şirketler denetimden muaf. İç işleri bakanlığı da gelip denetleyemiyor. Paralar oraya aktarılıyor. O paralara ne yapıldığı bilinmiyor. Belki doğru şekilde kullanmışlardır. Yanlış kullansalar bile bunu görme şansımız yok, bilmiyoruz. Kime ihale edildi, kaça edildi ? Bunların hiçbiri bilinmiyor. O ihalelerde bir fesatlık vardı. Bunlar kendi adamlarına vermişlerdir. Belediyenin büyük imkanları çarçur edilmiştir.  Bu hizmelerin karşılığı Hendek’de neden yok ? Çoğu köylerde asfaltlar yapılmamış,  kendi belediye meclis üyelerinin köylerinin asfaltları yapılmış pırıl pırıl. Diğer köylere aynı hizmet verilmemiş. 

Bir tane köyde spor sahası alanları yok. Mahalle içi yollar perişan halde. Bunların hepsi doğru.  Belediyenin yaptığı çocuk parkları var bakımsız vaziyette. Çocuğunuzu getirip oraya bırakamazsınız. Parklarda cam kırıklıkları var. Bu konularla ilgilenilmiyor, temizliği yapılmıyor. Hendek’te alt yapı hala yetersiz. Yağmur suyunu alacak bir sistem hala yok. hendek’e şiddetli bir yağmur yağsın Hendek’te bütün caddeler göl oluyor. İnsanlar karşıdan karşıya geçemiyor.  Bu tür sıkıntılar hala Hendek’te var. 20 yıldır Hendek Belediyesi AK Parti’nin elinde. Ama geldiği noktada elle tutulur hiçbir şey yok. Bir başarı görmüyorum.

HENDEK’TE İNSANLAR MAĞDUR

Hendek’te 18 uygulaması yapıldı.  3094 sayılı kanunun 18. Maddesi. Belediyeler şöyle bir yetki vermiş, bir yeri imara açarken yollar, iş alanları lazım, bunlarla alakalı belediye yetki vermiş %40’a kadar el koyabilirsin diyor.  Bunların yaptıkları şey şu, orada vatandaşın bir tarlası var, arsalara dönüştürüyorlar, yola giden bölümü diyelimki %20’si ya  zaten vatandaş onu seçiyor. Belediye %40’a kadar el koyma hakkım var diyor, %20’sine el koyuyor. Sonra aynı vatandaşı çağırıyor. Alacak gücün varsa satayım ben sana bunu, vatandaşın alacak gücü yoksa gidiyor başkasına satıyor. Böyle insanlar çok mağdur oluyor. Öyle şeyler oldu ki adamların %40’a kadar alma hakları var diye %60’ına kadar aldılar.  Cami avlusundan bile hisse verdiler. Okul bahçelerinden hisse verdiler. Nasıl yaptılar bilmiyorum onları. Böyle insanlar çok büyük mağduriyet yaşadılar. Emin olun çok insanlar sıkıntı çekiyor ve hala çözülmüş değil. 2-3 kişi hissedar olmuş adam ne bu yeri satabiliyor ne bina yapabiliyor ne de o hisseleri alabilecek gücü var. Yarın bir gün insanlar arası çatışmalara, kavgalara yol açacak. Bu mağduriyetlerin giderilmesi lazım. Ben şimdi 3 dönem aday oldum. Belediye meclis üyesiydim.  Bu seçimlere 3 dönem hazırlandım. Hendek’in bütün sıkıntılarını gayet iyi biliyoruz. Bunları çok rahat bir şekilde çözebileceğime inanıyorum.  Bu 18 uygulaması insanlar mağdur edilmeden de yapılabilirdi. Vahşice bir sistem uygulandı. Bunu başka belediyeler yapmıyor. Bu büyük haksızlık. Biz seçimi kazanıyorduk, bir takım şeyler oynandı. Kaybettik. Geçmişe dönük hiçbir şeyi düzeltemiyorlar. Biz seçilirsek nasıl aldılarsa iade edeceğiz. Belediye aracı kurum olacak. Hisse sahiplerin bir araya getirecek. Bu durumu insanlar kendi aralarında çözemiyorlar.  Ali İnci bu 18 uygulamasını yaptıktan sonra baya bir sıkıntıdaydı. O  son 3-4 gün tapuları iptal etti. Denetleme yok bir şey yok. Kemaliye Mahallesi’nde kentsel dönüşüm yapıldı. Alt yapısı iyi hazırlanmadı.  Vadandaşı bir şekilde kandırdılar. İkna ettiler.  Vatandaş evlerini terk etti. Vatandaşın evleri yıkıldı. O evleri yıkılan vatandaşlara daire sözü verildi. Vatandaşlar kiraya çıktı. Onların kirasınıda belediye karşıladı. Ama bizim duyduğumuz seçimden sonra kesilecek. İnsanlar kirayı ceplerinden ödemeye başlayacaklar. Evet kentsel dönüşüm güzel bir şey. Ama bunu yaparken insanları mağdur etmeyeceksiniz. Bir an önce somutlaştırmak lazım. Siz gerekli izinleri almadan, TOKİ’yle  gerekli sözleşmeleri yapmadan büyükşehirin onayını almadan bunları yaparsanız insanlar mağdur olur. İlk başta 4 katla anlaşıldı ihale sahipleriye. Sonra 8 kata çıktı. İlk başta proje de alt katlar iş merkezi olacaktı. TOKİ bu yerlerde iş merkezi açamazsınız dedi sözleşmeyi bozdu. İş içinden çıkılmaz bir hal aldı. Şimdi hak sahipleri de diyorki siz bizden alırken 4 kat yapıcam diye aldınız ama 7-8 katlı binalar diktiniz. Burada hakkımız daha fazla dediler. Olaylar mahkemeye intikal etti. Bir çıkmazın içine girdiler.

İKİ YAKAYI BİRLEŞTİRECEĞİZ

Hendek’in en önemli sorunlarından biri E5 karayolu bizim Hendek’i ikiye bölüyor biliyorsunuz. Orada vatandaşlar karşıdan karşıya geçerken üst geçidi yaşlılar kullanamıyor. Alt geçitler zaten yapılmamış.  Çoğu vatandaş yolda karşıdan karşıya geçmeye çalışıyor. Oranın mutlaka geçiş güzargahları bellidir.  1-1.5 km alanı düzenleyeceğiz. Hendek’ten koparıyor o yol. Biz yaptığımız zaman oradaki fiyatlarda artacak. Bu tarafta daire bir daireyi 150-160 bin liraysa o tarafta bir daireyi insanlar 130-140 bine satamıyor. Değer olarakta etkiliyor. İnsanalrın merkeze gelişi de sorun oluyor. Yaşlı insan üst geçitten nasıl geçsin ? herkesin arabası yok. Pazar yeri bu tarafta. Oradan gidecek pazara çantalar elinde. Pazar gitmek çok zor.  Biz iki yakayı bütünleştireceğiz. Nasıl bir belediyeyle karşılaşacağımızı bilmiyoruz. Nasıl bir borçla karşılaşacağımızı bilmiyoruz. Belediye de personel çok fazla, bu personelleri çıkaramayız. Kimsenin ekmeğiyle oynayamayız.  Bu yüzden çok büyük projelere giremiyoruz. Bu E5’in  Battı-çıktı Projesinde bile karayollarının onayını almak lazım. Büyükşehrin desteğini almak lazım.  Çok büyük ciddi projeler vaat edipte insanları umutlardırmak istemiyoruz. Hendek’te 6-7 bin konut yapıldı. Belediye büyük bir gelir elde etti. Geldiği noktaya bakıyoruz para yok belediye de.  Bizim şerefiye bedeli almaya niyetimiz bile yok. Vatandaş neyse bedeli onu ödeyecek. Proje çizilme aşamasında rakamlar belli olacak. İnsanlar kaç para ödeyeceğine daha proje aşamasındayken bilecekler.

GÜVENE DAYALI BİR İŞ YAPIYORUZ

Biz belediyenin gelirleriyle yüremeye devam edeceğiz. Belediyenin gelirlerini arttırarak yolumuza devam edeceğiz.  Önemli olan açıksözlülük. Güvene dayalı bir iş yapıyoruz biz. Ben devasa projelerde sunabilirim burada. Her aday sunabilir. 3 tane aday 2 tanesi devasa projeler sundu. Belli ki yapılmayacak. Yapılması mümkün değil.  Devasa projeler sunuyorlar diye onlara oy verecek saf  bir kitle yok.  Bu demek değil ki hiçbir şey yapmayacağız.  Hendek merkezden Bayraktepe’ye çıkacak teleferik yapacağız. Yayla projemiz var. Uludere projemiz var. Çay projemiz var. Uludere projesi benim projemdi. Biz Ali İnci’yle beraber seçime girdik. Uludere kanalın içine alınıyor. Etrafında yaya yolu yapılıyor. Porsuk çayı gibi Eskişehir’in küçüğü diyelim biz. Bu benim projemdi. Ali İnci’nin proje listesinde yoktu. Seçimi Ali İnci kazandı o projeyi uyguladı. Hendek’te bir tane çocuk parkı yoktu 2. adaylığımızda. Biz proje kapsamına  çocuk parklarını aldık. Seçimi kaybettik. Bizim park projemizi seçim bittikten sonra uyguladılar. Hep projeler bizden alınma.  Ben vatandaşı kandırmak istemiyorum. Hendek’te kanalizasyon işleri bitmediyse, yağmur suyu drenajı yapılmadıysa,içme suyu sıkıntıları varsa bir sorun var demektir.

VATANDAŞ DOĞALGAZ İSTİYOR

Mahallelerin yolu berbat durumda. Gençleri spora yönlendirmek lazım. Hendek’te gençlerle ilgili sıkıntılarımız var. Bağımlı gençler var. Onları bu bağımlılıktan kurtarmak lazım. Bu gençleri spora yönlendirmek lazım. Hendek’in köylerinde hiçbirinde spor alanları yok, basket, futbol alanları yok. Bunları yapmak lazım.  Köylerde çocuk parkları yapmak lazım. Bunların hiçbiri Hendek’de yok maalesef. Hendek’te engellilerin çok sorunu var. Engellilerin gidip oturacağı bir yer yok. Rahat edemiyorlar. Engelliler için bir alan yapacağız. Hendek’te  vatandaş doğalgaz istiyor. Bununla ilgili çalışmalar yapacağız. Doğalgazı halka ulaştıracağız.  Bu konuları yapabilmek için gayret sarf edeceğiz. Eğitimle ilgili, üniversite okuyan gençlere, ihtiyaç sahibi gençlere burs verebiliriz. Öğrenciler için ücretsiz taşıma yapabiliriz. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan insanların sütünü alırız. Belediye bir reyon açar. Organik ürün satışı yeri açabiliriz. Uludere kenarında bir çarşı düşünüyoruz. Butik dükkanlar olacak. Haftanın yedi günü açık kalacak.

BU KADAR ÖZVERİLİ ÇALIŞMA HALKA HİZMET İÇİN Mİ YAPILIR YOKSA KENDİ İKBALİ İÇİN Mİ YAPILIR ?

İktidar partisini hiç bu kadar zayıf görmedik. Benim aday olduğum dönemler ikditar partisinin ilk dönemleriydi. Şu an iktidar partisinin çok zayıfladığını görüyoruz. Bütün kahvelerde, köylerde karşılaştığımız insanlar da, hiç ummadığımız AK Partili insanlar bugün biz oy vemeyeceğiz, ders vereceğiz diyorlar. Ben bu rakamın en azından Hendek’te %40 olacağını düşünüyorum. Bu bizim için avantaj. Bizim de onları kendimize çekmek için çalışmalarımız devam ediyor. İki aday var. Büyük  Birlik Partisi’nin adayı var. İYİ Parti ve CHP ittifak adayı var. Diğer ikisi Cumhur İttifak’ın adayı var. Hangisi kazanırsa kazansın Cumhur İttifak’ı kazanacak. Büyük Birlik Partisi’nin Hendek’te 120 oyu var. Büyük Birlik Partisi’nin Hendek’te seçimi alabilmesi için, İYİ Parti’nin 6000’e yakın oyu var. Bunun tamamını aldığını düşünelim. CHP’nin 6000’e yakın oyu var. Bununda tamamını aldığını düşünelim. 12.000 oy. MHP’nin oylarının tamamını alması lazım bu da 18-19.000 oy. Birde bunun üzerine AK Parti’den 7-8000 oy alması lazım. Bunun matematik olarak izahı mümkün değil. Böyle bir şey olamaz. Niye olamaz? Çünkü CHP’nin hassas bir seçmeni var. Cumhur İttifakı’na hiç sıcak bakmayan bir seçmeni var. İYİ Parti’ninde hassas bir seçmeni var. bunlardan ne kadar kırabilir. Kırmaları mümkün değil. Bu durumdan adayların seçimi kazanacaklarını düşünmesi hayal. Öyle bir şansları yok. Biz de İYİ Parti’nin 6000 oyu var. CHP’nin oyu var. MHP’de ben uzun süre siyaset yaptım. MHP’de emeğim var. Ben siyasete atıldığımda MHP’nin  Hendek’te 300 oyu vardı. O 300 oyu biz aldık, AK Parti ile kafa kafaya getirdik. Bir yaşanmışlığımız var. MHP’nin %60-70 oyunu ben zaten alırım. Oylar Büyük Birlik Partisi’ne gidemez. Çünkü bir emeği yok. Ben 3 kere MHP’den aday oldum. Büyük Birlik Partisi Başkanı Turgut’u bir kere yanımda görmedim. Ben ne zaman seçime girdim ve kaybettim. Devredecek bir insan arıyoruz çünkü bizde yeni yüzler olsun istedik. Levent’le birlikte  benim yanıma geldiler. Sen bırakacakmışsın dediler evet bırakmayı düşünüyorum dedim. Bize bırak görevi dediler. Hanginiz başkan olacak diye sordum Levent ben olacağım, Turgut’da benim yardımcım olacak dedi. İyi o zaman diyerek teslim ettik. Turgut Babaoğlu’nun partiye gelişi budur. Babaoğlu’nun hedefi koltuk meselesi. Ali İnci, rahmetli Zeki Cömert döneminde seçimi kaybetti. Zeki Cömert kazandı. Ali İnci ertesi gün çalışmalara başladı. Cami de lokum dağıttı, cenaze, düğünlere katıldı. 5 sene çalıştı bu adam. Şimdi bu çalışmayı ben belediye başkanı olup Hendek halkına hizmet edeceğim anlayışıyla yapılması mümkün değil. Çoluk çocuğunu işini gücünü bırakacaksın 5 sene cenaze, düğün gezeceksin. Her kandil gecesinde gideceksin lokum dağıtacaksın, bu başka bir şey. Bu halka hizmet değil, halkın ikbalini düşünmek değil de kendi ikbalini düşünmektir. Aynı tavır onda da var. O da seçimi kaybetti geçen dönem başladı düğün, cenaze gezmeye ve davet edilmediği düğüne, sünnet düğününe gidiyor. Hendek halkının bir düşünmesi lazım. Bu kadar  özverili bir çalışma halka hizmet için mi yapılır yoksa kendi ikbali için mi yapılır ? Bunları Hendek halkının görmesi lazım. O koltukta oturup Hendek halkına mı hizmet edecek, kendilerine mi hizmet edecekler? Öncekini gördük Ali İnci’nin ne durumda olduğunu, halini de biliyoruz.

İPİ GÖĞÜSLEMEYE HAZIRIM

Benim geç çıkışımdan kaynaklanan bir durum var. AK Parti’ye duyulan bir tepki vardı. Karşısında bir Turgut Babaoğlu’na karşı yöneliş vardı. Ben çıktıktan sonra bu değişti. Müthiş bir şekilde her geçen gün geriye doğru gidiyor. Seçim gününe kadar da geri gidecek. İpi göğüslemeye daha da yakınım. Şimdi AK Parti geçen seçimde 30.000 oy almıştı. Bütün muhalefet partileri topla 18-19.000 oyları var. AK Parti seçmeninde bir çözülme olmadığı sürece hiç kimsenin kazanma şansı yok. Bu makas genel seçimlerde fazla olurdu. Ama yerel seçimlere girdiğimizde ben 300 oyla kaybettim. O makası biz bir şekilde kapatıyorduk. Yerel seçimlerde arayı kapatmak daha kolay olacak. Bizim burada rakibimiz AK Parti. Biz AK Parti’yle çekişeceğiz. Diğer adaylara şans tanımıyorum.

HENDEK’E SOSYAL HAYAT GELECEK

Hendek’de kütüphane yok. Hendek’de kütüphane kaldırıldı. Her yaştaki insanlar için bir kütüphane  olacak. Vatandaşlara açık olan bir kütüphane yapmayı düşünüyoruz. Bu Hendek’e tiyatro gelmeyeli baya oldu. Bir küçük grup var. Bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Konseler gelmiyor. Sosyal hayat bitti Hendek’te. Bir sinema salonu var. Oraya bile filmleri seçerek getiriyorlar. Her film oynamıyor. İnsanlar için ufuk açıcı film zaten getirmiyorlar.  Sosyal faaliyetlere ağırlık vereceğiz. Konser düzenleyeceğiz gerekirse. Geziler düzenleyeceğiz. Anıtkabir’i, Çanakkale’ye gezi düzenleyeceğiz. Kültür gezileri olacak.

Editör: TE Bilişim