Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doğumevi Kampüsü Bakım Hizmetleri Müdür Yardımcısı Filiz Kuni, “Genellikle çevreden gelen kulaktan dolma bilgiler veya internetten edinilen negatif ve eksik bilgiler bu en özel annelik yolculuğunu endişe ve korkuyla geçirmesine neden oluyor. Bu açıdan gebe bilgilendirme sınıfımıza katılımı önemsiyoruz” dedi.

Ülkelerin gelişmişlik düzeyini belirleyen en önemli göstergelerden biri toplumu oluşturan insanların sağlık düzeyidir.  Ülkemizin nüfusunun yaklaşık olarak yarısından fazlasını anne ve çocuk grubu oluşturmaktadır.  Dolayısı ile en fazla bu grupta sağlık sorunları ile karşılaşmaktayız.  Sağlık açısından riskli olan bu grubun özellikli hizmet alması bağlamında gebe eğitim sınıflarının yaygınlaşmaya başlaması oldukça sevindiricidir.

“Gebe Bilgilendirme Sınıfı” neyi hedefliyor?  Eğitimin içeriğinde neler var?  Kimler başvurabilir?  Eğitimin süresi ne kadardır?   Bu konuda merak edilen soruları Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doğumevi Kampüsü Bakım Hizmetleri Müdür Yardımcısı Filiz Kuni’ye sordum   

Kendisine değerli katkılarından dolayı teşekkür ediyorum...

Gebe eğitimi neden gerekli,  neyi hedefler,  ne kazandırır?

Gebelik anne baba ve hatta tüm aile için sevinç, merak ve heyecanla yaşanan bir süreçtir. Bu süreçte anne bedeninde bazı fizyolojik değişimlerle birlikte duygusal yoğunlukta yaşanır. Genellikle çevreden gelen kulaktan dolma bilgiler veya internetten edinilen negatif ve eksik bilgiler bu en özel annelik yolculuğunu endişe ve korkuyla geçirmesine neden oluyor. Doğru kaynaktan alınan gebe eğitimiyle, anne ve bebek için gebelik süreci, doğum ve lohusalık döneminin daha sağlıklı ve huzurlu geçirilmesini sağlıyor. Anne kendi sağlığı ve bebeğinin sağlığı için neler yapması gerektiğini öğreniyor. Kendine ve bebeğine olan güveni artıyor. Daha sağlıklı ve huzurlu bir doğum yaşıyor. Baba adayına verilen eğitim ile de baba gebelik sürecinde ve doğumda eşine nasıl yardımcı olabileceğini öğreniyor. Bebek bakımı sürecine dâhil olma konusunda kendine güveni artıyor.

Gebe bilgilendirme sınıfı eğitim ekibinde kimler yer almaktadır?

Eğitim ekibimiz bir sorumlu hekim ve ebe ve hemşire arkadaşlardan oluşmaktadır. Bu arkadalar üreme sağlığı, gebelik, beslenme, gebelikte egzersiz ve iletişim konularında özel eğitim almış arkadaşlardır. Gebelerimiz ilk günden itibaren sürecin tüm aşamalarında eğitim ekibimiz tarafından bilgilendirilir. Çeşitli konulardaki video gösterimi ve broşürler ile bu eğitim desteklenir. Daha sonra Eğitim sınıflarımızda eğitimlerimiz devam ediyor. Ayrıca doğumhanemizde doğum koçluğu hizmeti veriliyor. Doğum sonu dönemde ise emzirme danışmanlığı ile gebelik-doğum -doğum sonrası dönemde gebelerimiz bilgi ve yardım alabiliyor.

Eğitim sınıfının ortamı ve eğitiminin içeriğinden bahseder misiniz?

Gebe eğitim sınıfımız Hastanemiz Doğumevi Kampüsünde bulunuyor. Eğitim için gerekli tüm materyaller sınıfımızda bulunmaktadır. Eğitimlerimizle gebelik sürecinde beslenme, doğum nefes egzersizleri, anne sütü ve emzirme, bebek bakımı, lohusalık bakımı ve aile planlaması konusunda teorik eğitimlerimiz maketler, slaytlar, video görüntülemeleri ile destekleniyor ve uygulamalı olarak işleniyor. Gebelerimize eğitim personelimiz tarafından normal doğumu destekleyen ve teşvik eden, özendirici yaklaşımlar ile birlikte plates, meditasyon ve nefes egzersizleri uygulanıyor.

Eğitimler hangi saatlerde yapılıyor. Ne kadar sürüyor?

Eğitimlerimiz hafta içi her gün 13.00- 16.00 saatleri arasında yapılmaktadır. Ama çoğu kez katılımcıların isteği ile eğitim saatlerimiz 17: 30‘ a kadar devam edebiliyor. Gebelerimiz haftada bir gün olmak üzere beş hafta eğitimlerimize katılabilir. Çalışan anne adaylarımızın mesai saatleri içinde eğitime katılmaları bazen mümkün olmuyor.  Bu eğitim fırsatından yararlanmaları için gebelerimizden gelen yoğun talep üzerine Salı günü 17.00-19.30 saatleri arasında çalışan anne adaylarımız için özel eğitim programımız vardır. Aynı şekilde haftanın bir günü olmak üzere beş hafta sürüyor. 5 haftalık eğitim sonunda gebelerimize gebe bilgilendirme sınıfı  “ Katılım belgesi”  veriyoruz.

Eğitimlere kimler nasıl başvurabilir? Herhangi bir ücret alınıyor mu?

Eğitimlerimize 20. Gebelik haftasını tamamlamış tüm anne adayları katılabilir. Eğitimlerimiz tamamen ücretsizdir. Sadece hastanemizde takipli gebeler değil farklı merkezlerde takip edilen gebelerde dilediklerinde eğitimlerimize hiçbir ücret ödemeden katılabilirler. Bunun için Doğumevi Kampüsümüzde bulunan gebe bilgilendirme  sınıfımıza bizzat gelerek veya telefonla ulaşarak kayıt yaptırabilirler. Bu arada yüz yüze eğitime katılamayan anne adayları için online gebe bilgilendirme sınıfı çalışmalarımız var. Henüz aktif olmamakla birlikte, son aşamalardayız. Kısa bir süre içerisinde bu hizmeti online olarak vermeye başlayacağız.  Bunu da buradan ilan etmiş olalım.

Eğitilecek gebelere nasıl ulaşılıyor?

Bize başvuran tüm gebelerimiz gebe izlem polikliniğinde takipleri yapılırken, aynı anda eğitimlerimizde başlıyor.  Kendilerine gebe bilgilendirme sınıfımız tanıtılıyor, eğitimler ve sonucundaki katkıları ile ilgili bilgiler veriliyor. Daha sonra bu takipli gebelerimizi telefon ile arayarak eğitimlerimiz ile ilgili tekrar hatırlatma yapıp, eğitime davet ediyoruz. Eğitime katılmak isteyenlerin kayıtlarını yapıyoruz.  Eğitim her aşamamızda var. Ancak teorik eğitimlerin uygulama ile desteklenmesi gerekiyor Bu açıdan gebe bilgilendirme sınıfımıza katılımı önemsiyoruz.

Baba adayları eğitime katılabiliyor mu?

Baba adaylarımızda bu süreçte oldukça heyecanlı ve sürece dâhil olmak, eşinin ve bebeğinin sağlığı ve bakımına destek olmak için istekliler. Bu süreçte babanın desteği son derece önemlidir. Bu bağlamda Perşembe günleri 17.00- 19.30 saatleri arasında babalarımız  eşleriyle birlikte eğitimlere katılabiliyorlar. Onların eğitimi de dört hafta sürmektedir. Babalarımız gebelik sürecinde neler yapılmalı, doğumda nasıl katkı sağlayabilirim, bebek bakımında nelere dikkat edilmeli gibi konularda bilgi sahibi oluyorlar. Uygulamalara da katılıp becerilerini de geliştirme fırsatı buluyorlar. Eğitimlerimize babalarımızın ilgisinin yoğun olması bizi mutlu ediyor.

Baba nın dışında anne adayına refakat edebilecek diğer yakınları da eğitime katılabiliyorlar mı?

Gebelik, doğum aileye yeni bir bireyin gelmesi tüm aile üyeleri için sevinçli ve heyecanlı bir süreçtir. Aile büyüklerinin ve yakınlarının desteği bu süreçte çok önemlidir. Onları da bakımın bir parçası olarak görmekteyiz.  Zaten amacımız sadece anne adayını değil babayı ve anne adayına bu süreçte refakat edecek olan tüm bireylerin bilgilendirilmesi. Eğitimlerimize diledikleri takdirde anneanne-babaanne, teyze-hala gibi bakımda etkili olacak gebe yakınları da katılabilirler.

Eğitim sonrası gebe ile iletişiminiz devam ediyor mu?

Anne adaylarımızla kurs sonrasında da iletişim halinde oluyoruz. Anne adaylarımız bize istedikleri zaman danışabilirler. Hatta “ Katılım Belgesi” alan anne adaylarımız doğum için hastanemize geldiklerinde bize ulaşırlarsa, doğum anında da desteğimiz devam etmektedir. Şöyle ki; eğitimlerde uygulattığımız nefes egzersizleri, plates gibi doğum anı için gerekli olan uygulamaları birebir anne adayımıza doğumunda eşlik ederek sürdürüyoruz.  Doğum sonrasında da bu danışmanlık ve iletişimimiz devam ediyor.

Bu müthiş bir şey,  bire bir doğuma eşlik etmek ve bu süreçte anne adaylarını desteklemek...

Evet gerçekten de öyle.  Anne adayları da çok memnun. Kendilerini yalnız hissetmiyorlar. Bilmedikleri ve korktukları bu yolculukta destek almaları kendilerini güvende hissettiriyor. Anne adaylarımızın normal ve bilinçli doğum yapmalarını sağlamak için tüm çabalarımız. Hastanelerde genelde bir tanıdık ararlar. Bizler onların tanıdıklarıyız aslında. Düşünsenize doğum sancısı çekerken, doğum anında sizlere koçluk yapılıyor üstelik hiç bir beklenti olmadan ve ücretsiz.  Tüm hedefimiz sağlıklı anne, sağlıklı bebek ve nihayetinde sağlıklı toplum.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Gebelik, annelik çok özel ve güzel bir yolculuktur. Bu yolculukta her zaman yanınızdayız. Sağlıklı bir gebelik doğum ve lohusalık geçirmek ve bebeği daha sağlıklı büyütebilmek için ilimizde ikamet eden tüm anne adaylarını gebe bilgilendirme sınıfımıza bekliyoruz. Tüm gebelerimizin bu eğitimlere katılmalarını önemsiyorum. Lütfen talep etsinler, bizim ısrarlarımızı karşılıksız bırakmasınlar.

Bu konuda emeklerinden dolayı gebe bilgilendirme sınıfı eğitmenlerimiz Sultan PEKŞEN ve Nuran SAĞLAM ‘a özellikle teşekkür ediyorum.

Filiz KÜNİ KİMDİR ?

Sağlık Bakım Hizmetleri Müdür Yardımcısı

1977 yılında Sakarya’da doğdu.İlk ve Orta Öğrenimini Sakarya’da tamamladı.1994 yılında İstanbul Haydarpaşa Sağlık Meslek Lisesi Anestezi Bölümü’nden mezun oldu.

Anadolu Üniversitesi Sağlık Memurluğu Bölümü’nden mezun olduktan sonra lisans eğitimini Erzurum Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümün’de tamamladı.

Yüksek Lisans eğitimini Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Programları Bölümü’nde yaptı.

2013 yılında Sağlık Bakanlığı Kalite Değerlendirici Aday eğitimi aldı.

Pedagojik Formasyon Eğitimini 2016 yılında Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesinde tamamladı.

1994 yılında Şırnak Cizre Devlet Hastanesi’nde göreve başladı. 2003-2014 yılları arası Sakarya Kadın Doğum Ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinde Anestezi Birimi sorumluluğunu yürütürken aynı zamanda kalite Biriminde görev yaptı. 2014-2017 yıllarında SÜEAH Doğumevi Kampüsünde aynı göreve devam etti.

Aralık 2017 yılından itibaren Sağlık Bakım Hizmetleri Müdür Yardımcısı olarak görevini sürdürmektedir.

Hasta ve çalışan güvenliği ve Sağlıkta Kalite ile ilgili eğitimlere katılmakla birlikte, sağlık eğitimleri  ile ilgili bilimsel çalışmaları bulunmaktadır.

Evli ve iki çocuk annesidir.

Editör: TE Bilişim