AKP Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek, ilk kez bu seçim sürecinde hayata geçirilen e-temayül sisteminin şimdiye kadar yapılan en iyi yoklama olduğunu ifade etti. Liste sunulmadan herkese tercih ettiği ismin sorulduğunu hatırlatan Atabek, “Bu temayül, yapılanların en iyisiydi çünkü tamamıyla özgür bıraktık. Sen, Büyükşehir Belediye Başkanı olarak bu şehirde kimi görmek istiyorsun? Önünde bir liste yok. Tercihli bir skala yok. Orada isteyen herkes, gönlünden geçen kim varsa onu yazdı. Ekrem Yüce Başkan’ımız temayülden çıktı” ifadelerini kullandı.

Sadece teşkilatların eğiliminin ya da milletvekili kanaatlerinin aday belirlemede yeterli olmayacağını da sözlerine ekleyen Atabek, milletin tercihinin hepsinin önünde olduğunu vurguladı. Atabek, AKP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem Yüce’nin bütün yoklamalarda en üst sıralarda çıktığını kaydetti ve şöyle konuştu: “Sadece aday adaylarına anket yapmadı. Bize, ‘Milletin söylediği, her şeyin üstünde’ dediler. Bu, çok önemli bir şey… Kesinlikle karşılığı olmayan birisini, emin olun ki Büyükşehir Belediye Başkanı adayı yapmazlar. Hem teşkilatlarda hem kamuoyu anketlerinde hem milletvekillerinde karşılığı olan birisiyi Ekrem Yüce…”

Tuncer Kalaycı

Geçtiğimiz gün CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç mültecilerle ilgili bir açıklama yaptı. ‘Yeterince politika üretilmediği, sadece para yardımı yapıldığı ve sorun görmezden gelindiği için sığınmacılar kendi sorunlarına çözümü kendileri üretiyorlar’ diye bir açıklaması oldu. Ben, işe politik tarafından bakarak sormuyorum. Sizin uzmanlık alanınız olduğu, onlarla ilgilendiğiniz için soruyorum. Adapazarı’ndaki 30 bine yakın sığınmacının uyumuyla ilgili bir çalışma yapılacak mı, yapıldı mı, projeler var mı?

Çiğdem Erdoğan Atabek

Bunu biz de biraz daha araştıralım ama ben de bildiklerimi sizinle paylaşayım. Okul açma noktasında önemli çalışmalar yapılıyor. Öncelikle bunu söyleyeyim. Çünkü bu insanların çocukları var ve çocuklarını eğitmemiz gerekiyor, Türkçeyi, Türk kültürünü öğrenmeleri gerekiyor. Rehabilitasyon okuldan geçer. Okulsuz bir hayatı zaten çocuk için düşünmemek gerekiyor. Çocukların okullaştırılması noktasında önemli çalışmalar var.

Sağlık hizmetleri noktasında gereken katkılar sağlanıyor. Kolay değil… Bu kadar büyük travma yaşamış bir toplumu, savaştan kaçmış, her şeyini kaybetmiş, büyük bir kıtlık bilinçaltı olan, büyük bir kaybediş yaşamış bir toplumu rehabilite etmek kolay değil. Bugünden yarına rehabilite etmek hiç kolay değil. Bu alanda çalışan STK’lar, devlet kamu kurum ve kuruluşları ve Meclis entegrasyonu içerisinde bu konuyu devamlı çalışıyor. Ben, Avrupa Birliği Uyum Komisyonu’ndayım. Her brifingimizde mutlaka sığınmacılarla ilgili çalışma yapıyoruz, mutlaka bunu konuşuyoruz.

Özellikle Avrupa’ya kaçmaya çalışan, kaçarken korkunç hikayeler yaşayanlar var. Telef olan insanlar… Bakın telef diyorum, telef oluyor insanlar. Denizde boğulanlar, korkunç mağduriyet yaşayanlar… Biz hala şu an bu insanların yaşamlarını normalleştirme derdindeyiz. Çünkü hala bu sirkülasyon devam ediyor. Bir taraftan normalleştirmeye çalışırken de bir taraftan rehabilite edeceğiz. Tahmin edersiniz ki çok kolay bir şey değil. İkisini birlikte yürütmeye çalışıyoruz ve bu işler ciddi bütçe gerektiriyor.

Tuncer Kalaycı

Sakarya için özel bir şey var mı? Biliyor musunuz?

Çiğdem Erdoğan Atabek

Sakarya için benim bildiğim özel bir proje yok. Ama bunu Valilik’ten öğrenebiliriz. Bununla alakalı da bilgi veririz. Hatta onlara bununla alakalı öneride de bulunuruz.

Tuncer Kalaycı

Şehir merkezi şu anda sığınmacılara terk edilmiş gibi… Atıyorum, Tığcılar Mahallesi artık yok gibi. İnsanlar girmeye korkuyor.

Özgür Arık

Çok da eleştiri alıyorsunuz bu konuda.

Erol Girişken

Özellikle Sabihahanım Okulu’nun arkası… Oradaki üç dört tane sokağı çıplak gözle görmeniz lazım…

Tuncer Kalaycı

Bu insanlar artık kendi mahallelerini kurdular. Belli bir zaman sonra herhalde kendi mafyalarını kurarlar…

Çiğdem Erdoğan Atabek

Yok yok… Onlar da gitmek istiyorlar.

Orhan Topçu

Aylık aldıkları doğru mu? Söylentiler var, bin lira dolaylarında bir aylık aldıkları söyleniyor.

Çiğdem Erdoğan Atabek

Yok, doğru değil. Çok zorda kalanlara küçük sosyal yardımlar yapılıyor.

Özgür Arık

Yerel seçim sürecindeyiz. Büyükşehir Belediye Başkan adayınızı açıkladınız. Bize, bu sürecin başlangıcında, belediye başkan adaylarınızı; kamuoyu araştırması, teşkilat görüşleri, eğilim yoklaması, milletvekili kanaatlerini toplayarak oluşturduğunuzu söylediler. Hemen hemen tümü için sürecin işleyeceğini söylediler.

Sakarya’da sürpriz oldu. Adaylığı hiç gündemde olmayan, aday da olmayan Ekrem Yüce, Büyükşehir Belediye Başkan adayınız oldu. Merak ediyorum. 2 bine yakın teşkilat üyesini topladınız. Bunları niye topladınız, niye kanaatlerini sordunuz?

Çiğdem Erdoğan Atabek

Bu soruyu sorduğunuz için size çok teşekkür ediyorum. Çünkü çok makul bir cevap vereceğim. Kamuoyunda bu söylediğiniz şey çok yer aldı fakat içerik bilinmediği için böyle bir bakış açısı kondu.

Ekrem Yüce, bizim altıncı sıradan milletvekili adayımızdı. Çok da büyük bir performans gösterdi. Ben de çok çalıştım, takip etmişsinizdir. Ama Ekrem Yüce Başkan’ı gördükçe daha da motive oluyordum. Ben de çalışma azmine sahip birisiyimdir ama ondaki o çalışma azmi, genel seçim çalışmalarında beni de çok motive etmiştir.

Biz, temayül yoklamasında teşkilatlara liste vermedik. Milletvekilliğinde liste verdik. ‘Bu kadar aday adayı var, siz hangisini istiyorsunuz? 7 kişi yazın’ dedik milletvekilliğinde… Ama yerel yönetimlerin temayül yoklamasında, belediyesi bizde olanlar için 2 kişilik, bizde olmayanlar için de 3 kişilik boşluk bıraktık. Ben Muğla’da görevliydim, orada 3 kişi yazdılar çünkü belediye bizde değil. Ama Sakarya’da 2 kişi yazdılar. Bir liste yok, aday adayı listesi yok. ‘Sen kimi görmek istiyorsun’ dedik.

Bu temayül, yapılanların en iyisiydi çünkü tamamıyla özgür bıraktık. Sen, Büyükşehir Belediye Başkanı olarak bu şehirde kimi görmek istiyorsun? Önünde bir liste yok. Tercihli bir skala yok. Orada isteyen herkes, gönlünden geçen kim varsa onu yazdı. Ekrem Yüce Başkan’ımız temayülden çıktı.

Tuncer Kalaycı

Birinci mi çıktı?

Çiğdem Erdoğan Atabek

Birinci çıkıp çıkmadığını bilmiyorum.

Tuncer Kalaycı

Sizin bilmediğinize kamuoyu nasıl inanacak?

Çiğdem Erdoğan Atabek

Temayül sonuçlarını sadece Cumhurbaşkanımız biliyor. E-temayül olduğu için partinin diğer yetkilileri de bilmiyor. Bir de Seçim İşleri Başkanı’mız (Ali İhsan Yavuz) biliyor. Sonuçta bu işi o organize ettiği, bütün plan projeyi o kurduğu için… Bütün sistemi onun ekibi kurdu. Ekibi bile bilmez, sadece kendi bilir ve Cumhurbaşkanımız bilir.

Ben kendisine sordum; ‘Ekrem Yüce Başkan’ımız temayülden çıktı mı?’ ‘Elbette çıktı’ dedi. Benim Seçim İşleri Başkanı’m yalan söylemiyordur yani…

Tuncer Kalaycı

Biz de size inanıyoruz, onda sıkıntı yok. Kamuoyu nasıl inanacak?

Çiğdem Erdoğan Atabek

Teşkilattan da çok fazla söyleyen oldu, ‘Ekrem Yüce’yi yazdık, şunu-bunu yazdık’ diye… O yüzden teşkilatlarda farkındaysanız bir tepki yok.

Tuncer Kalaycı

Var. Siz duymuyorsunuz, biz duyuyoruz.

Çiğdem Erdoğan Atabek

O çok alternatifli yazıldı. Atıyorum 100 kişi sizi de yazmış olabilir. Açık uçlu yapıldığı için, bu temayül bence daha sağlıklı bir temayüldü. Kamuoyu yoklamalarına gelince, yoklamalarda aday adayı olan olmayan birçok kişinin ismi soruldu. Çünkü şehirde zaten öne çıkan isimler belliydi. Hepsiyle ilgili yoklama yapıldı. Bu da bence bu dönem AK Parti’nin daha da hassas davrandığının bir göstergesi.

Sadece aday adaylarına anket yapmadı. Bize, ‘Milletin söylediği, her şeyin üstünde’ dediler. Bu, çok önemli bir şey… Kesinlikle karşılığı olmayan birisini, emin olun ki Büyükşehir Belediye Başkanı adayı yapmazlar. Hem teşkilatlarda hem kamuoyu anketlerinde hem milletvekillerinde karşılığı olan birisiyi Ekrem Yüce…

Özgür Arık

Seçmenle empati kurun sayın milletvekilim… Ben Adapazarlıyım, seçmenim, oy kullanacağım. Belediye Başkanlığını düşünmeyen birisine neden oy vereyim?

Çiğdem Erdoğan Atabek

Belediye Başkan adaylığını düşünüp düşünmemesi değil, önemli olan liyakat…

Özgür Arık

Düşünüyor olsa adaylığını ilan eder, temayüle girerdi.

Çiğdem Erdoğan Atabek

Ama biz bu sefer parti olarak onun ucunu açık bıraktık. Parti olarak böyle bir strateji izledik. Bence kamuoyu onu fark etmedi. Biz, bu anlamda stratejimizi değiştirdik ve yelpazeyi genişlettik. Hatta Cumhurbaşkanımız bu sürecin başında bir açıklama yaptı, dedi ki: ‘Yer yer biz davet edeceğiz insanları…’ Bu bence çok güzel bir şey.

Ekrem Yüce, daha çok yakın zamana kadar kamuoyunda var olan bir isimdi. Çünkü genel seçimlerde adaydı ve sahada çok çalıştı.

Tuncer Kalaycı

Zaten Ekrem Yüce’nin kişiliğinde, şahsında bir sıkıntı yok. Bizim böyle bir şey demek haddimiz de değil.

Çiğdem Erdoğan Atabek

Kamuoyunda yeni bir isim olması… Bu da bir avantaj…

Tuncer Kalaycı

Biz şu anlamda soruyoruz; demokrasi şöleni diye bir temayül yoklaması yapıldı.

Çiğdem Erdoğan Atabek

Tam da ona uygun oldu, onu söylemeye çalışıyorum.

Tuncer Kalaycı

İnandırıcılık kısmı biraz şüphede kalıyor.

Çiğdem Erdoğan Atabek

Liste yayınlansaydı haklısınız. Ama listeli olmadı. O kadar teşkilatların gönlüne bırakıldı ki… Öbür türlü liste olduğunda zaman zaman manipülasyonlar olabiliyordu.

Tuncer Kalaycı

İlçe adayları ne zaman açıklanır?

Çiğdem Erdoğan Atabek

Benim açıkçası tam söyleyebileceğim bir tarih yok. Bilmiyorum çünkü ne zaman açıklanacağını ama çalışılıyor. Çok büyük bir hassasiyetle çalışılıyor. Türkiye’deki her ilçe için maksimum hassasiyet gösteriliyor. Bir sürü dengeye bakılıyor, defalarca anket yapılıyor. Farklı farklı Genel Başkan Yardımcılıkları farklı farklı anket türleri yapıyor. AR-GE başka, teşkilat başka, yerel yönetimler başka anket türü yapıyor. Buradan da şunu anlıyoruz ki en doğru bulunmaya çalışılıyor.

Özgür Arık

Sakarya’da Cumhur İttifakı var mı? Öyle bir emare var mı?

Çiğdem Erdoğan Atabek

Böyle bir şey konuşmadık henüz.

Orhan Topçu

Sakarya veya Türkiye’nin herhangi bir yerinde önemli ilçelerde de ittifak sağlanacak mı? Yani sadece büyükşehirlerde mi yoksa önemli büyük ilçelerde de olacak mı?

Çiğdem Erdoğan Atabek

Bu, benim çok vakıf olabileceğim bir bilgi değil. Açıkçası bilmiyorum.

Özgür Arık

Adayların belirlenmesinde milletvekillerinin etkisi oluyor mu? Oluyorsa ne kadar oluyor? Bir milletvekili, bir adayı belirlemede ne kadar etki sahibidir?

Çiğdem Erdoğan Atabek

Milletvekillerinin fikirleri, bu işi tamamıyla yönlendirecek fikirler değil. Çünkü ne olursa olsun, ankette ve temayülde çıkmadıysa öncelikle millette sonra teşkilatta karşılığı yoksa ne kadar isterseniz isteyin bir önemi yok. Bu anlamda AK Parti’nin çok net kriterleri var.

Ben de şahsi olarak bütün aday adaylarını ağırladım ve uğurladım. Hepsini dinledim. Projelerini, vizyonlarını, misyonlarını dinledim. Şehre nasıl hizmet edebilirler? Herkesi büyük bir hassasiyetle dinledim ve olabilecek en objektif bakış açısıyla da kendi fikirlerimi ilettim.

Ama bir milletvekili, emin olun ki, ilin en küçük ilçesini bile belirleyemez. Bizim partimizde öyle bir güç odağı, bir milletvekiline ya da bir unsura verilmiş değil. Bunu çok samimiyetle söylüyorum.

Editör: TE Bilişim