MUTLU IŞIKSU KİMDİR?

1974 yılında Sakarya’da doğdum. İlköğrenimini memleketim Sakarya’da tamamladım. 1993 yılında Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümünden 1997 yılında mezun oldum. 1989 yılında iş hayatına TÜVASAŞ’ta başladım. 1993-1997 yıllarında TCCD Alsancak Vagon Servis Şefliğinde gece çalışıp gündüz üniversite eğitimine devam ettim. Ak Parti’nin kuruluşuyla birlikte belde teşkilatlarında çalışmalara katkı sağladık. 2003-2008 yılları arasında Sakarya Merkez İlçe Başkan yardımcılığı, 2008-2009 yılları arasında Adapazarı İlçe Başkan Yardımcılığı, 2009-2011 yılları arasında Adapazarı İlçe Başkanlığı, 2011-2014 yılları arasında Sakarya il Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundum. 2014 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda Basın Müşavirliği görevine atandım. 2014-2018 yılları arasında sırasıyla Düzce İl Müdürlüğü, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü’nde Daire Başkanlığı ve Sakarya İl Müdürlüğü görevlerinde bulundum. İngilizce bilmekteyim. Evli ve 2 çocuk babasıyım.

Yerel Seçime Doğru Adaylar yazı dizimize konuk olan Cumhur İttifakı AKP Adapazarı Belediye Başkan Adayı Mutlu Işıksu, Adapazarı’nı çok sevdiğini ve iz bırakacak projeleri hyata geçirmeyi hedeflediğini söyledi.

Yayın Yönetmenimiz Tuncer Kalaycı ve Haber Müdürümüz Utku Çolakoğlu ile AKP Adapazarı İlçe Başkanı Metin Kurtuluş’un da katıldığı sohbette yaşama geçirmeyi planladığı projelerini anlattı.

Sözü Mutlu Işıksu’ya bırakıyoruz…

İrem Karabacak

ADAPAZARI BELEDİYESİ YENİ HİZMET BİNASI

Tarihimiz ve kültürümüzden alacağımız ilhamla, Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan modern fikirlerle tasarlanacak, zamanın ruhuna uygun, merkez ilçenin itibarına yakışacak ve yeşil teknoloji imkânlarıyla donatılacak yeni bir hizmet binasını Adapazarı’na kazandıracağız. Adapazarı ilçe nüfusuna hizmet edecek ölçekte bir hizmet binası ve bir otopark inşa edeceğiz. Tüm birimler mümkün olduğunca tek bir hizmet binasında toplanacak. Yenilikçi ofis anlayışıyla, teknolojinin ilgili tüm imkânları kullanılarak hizmet kalitesi artırmayı hedefliyoruz.

 ADA MEYDAN

Adapazarı Belediyesi Mevcut Hizmet Binası’nın bulunduğu alanda esnafları mağdur etmeyecek şekilde düzenleme çalışmaları yaparak meydanı daha modern bir görünüme kavuşturacağız. Ticari faaliyetlerini sürdüren esnaf projeye entegre edeceğiz.  Meydanın alt kısmına şehir trafiğini rahatlatacak, teknolojinin ilgili tüm imkânlarının kullanılacağı bir akıllı otopark inşa edeceğiz.

KÜLTÜREL ve TARİHSEL DOKUYA UYGUN FİKİR SANAT MERKEZİ

Osmanlı ve Selçuklu mimarisine, Adapazarı’nın kültürel ve tarihsel dokusuna uygun motiflerin işleneceği, modern bir anlayışla inşa edeceğimiz, ders çalışmaya ve kitap okumaya elverişli atmosferiyle başta gençlerimiz olmak üzere tüm vatandaşlarımızın ilgisini çekecek; eğitim, kültür ve sosyal faaliyetlerin içerisinde yapılabileceği ve 7 gün 24 saat hizmet verecek bir merkezi Adapazarı’na kazandıracağız. Konferanslar ve interaktif söyleşilerin yapılacağı estetik iç mekân, çok kapsamlı kütüphane, kitabevi, ders çalışma salonları ve etüt odaları, cep sinema salonu, Enderun Mektebi Yazılım Atölyesi, Millet Kıraathanesi yapacağız. Estetik mimarisi ile fark oluşturacağını düşündüğümüz, standartları ve hizmet kalitesi yüksek çok amaçlı bir merkezi Adapazarı’na kazandıracağız. Nikâh, Toplantı Salonu ve Fuaye Alanını bünyesinde barındıran, nikâh organizasyonlarının yanı sıra çeşitli kutlama ve etkinliklere de ev sahipliği yapacak bir merkez inşa edilecek.

 ADAPAZARI’NA ŞEHİR MÜZESİ ve EĞLENCE MERKEZİ YAPACAĞIZ

Adapazarı’nın tarihini, şehir hafızası ve değerlerini öne çıkaran bir şehir müzesi inşa edeceğiz. Milli mücadele ruhunu yaşatacak, Adapazarı’nın ticaret, kültür ve deprem tarihini günümüze aktaracak bölümler oluşturacağız.

Tarihi metinler, panoramik çalışmalar ve eşyalar obje, silah ve mühimmat, elbise, üniforma vb. sergilenecek. Oluşturulacak konferans salonunda sinevizyon ve belgesel gösterimleri yapılacak. Adapazarı’nın eğlence merkezi eksikliğini gidereceğiz. Vatandaşların ilgisini çekecek ve iç turizme de katkı sağlayacak, ulaşımı kolay bir noktada çok kapsamlı bir Eğlence Merkezi’ni şehrimizin hizmetine sunacağız. Yeni ve modern eğlence uygulamalarına projede yer vereceğiz. Eğlence makineleri ile birlikte çeşitli yarışma ve etkinliklerin düzenleneceği bölümler oluşturacağız. İçinde teknolojik ve otantik parklar bulunduracağız.

Çocuklar, gençler ve yetişkinler için farklı kategorilerde lunapark uygulamaları kurulacak.

KARAMAN – 15 TEMMUZ CAMİLİ ÇARK DERESİ REKREASYONU

Yenikent Bölgesi’nde Sabahattin Zaim Bulvarı’nda bulunan Köprü ile Karaman ve 15 Temmuz Camili Mahallelerini birbirine bağlayan Köprü arasında kalan Çark Deresi güzergâhına yapacağımız düzenleme çalışmaları ile sosyal donatı alanları kazandıracak ve bölgeyi güzel bir görünüme kavuşturacağız. 2000 metre uzunluğunda yürüyüş ve bisiklet yolları ile spor alanları oluşturulacak, Akıllı Bisiklet uygulamaları gerçekleştirilecek. Rekreasyon alanında kafeterya, mescid, bebek bakım odası ve WC hizmetleri sunulacak.

ÇOK AMAÇLI SOSYAL TESİS VE PAZAR YERLERİ OLUŞTURACAĞIZ

Adapazarı Belediyesi gözetimi ve denetiminde, haftanın her günü kullanılabilecek çok amaçlı sosyal tesis, sergi ve pazar alanları inşa edeceğiz.

Bölge ihtiyaçlarına göre cemiyet ve taziye alanı, spor ve eğitim alanı oluşturulacak, mevcut pazar yerleri engelliler için daha erişilebilir hale getirilecek, her semt pazarında zabıta noktaları ve pazar yönetim birimleri oluşturulacak, semt pazarlarına kapalı devre güvenlik kamera sistemlerinin kuracağız.

KADIN KONUKEVİ İNŞA EDECEĞİZ

5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 14. maddesi uyarınca; Adapazarı’nda eksikliği hissedilen,  zor durumda olan yaşlılarımız, kadınlarımız ve çocuklarımıza insan onuru ve haysiyetine yakışır nitelikte güvenli ve sağlıklı yaşam alanlarından oluşan bir Kadın Konukevi inşa edeceğiz. Yüksek standartlarda odalar tasarlayacağız. Konukevi içerisinde sosyal alanlara yer verilecek, Zor durumda olan, yalnız yaşayan ve bakıma muhtaç olan kadınların -belirli bir huzurevi veya bakımevine kalıcı olarak yerleştirilene kadar- huzur ve güven içinde yaşamlarını sürdürebilmeleri sağlayacağız

KREŞ VE GÜNDÜZ BAKIMEVLERİ

Çalışan kadınların yoğun olduğu bölgelerde 0-6 yaş çocuklara yönelik olarak tasarlayacağımız Kreş ve Gündüz Bakımevlerini özel sektör işbirliği ile Adapazarı’na kazandıracağız. Her yaş grubunun kendi bünyesinde eğitim göreceği şekilde tamamen doğal malzemeler kullanılarak tasarlanmış özel sınıflar, drama atölyesi, kapalı ve açık temalı oyun ve spor alanları, içinde okul öncesi kitapların bulunduğu çocuk kütüphanesi, özel tasarlanmış hijyenik lavabolar, yemek pişirme, servis bölümü ve yaş gruplarına göre dizayn edilmiş yemek salonları, sağlık ve uyku odaları, güvenlik kontrolü, yangın algılama, kamera, ses yayın sistemi yapacağız.

ÇOCUK HAKLARI SOKAĞI OLUŞTURACAĞIZ

Çocuklarımıza haklarını bilecekleri, güvenli bir sokakta düşlerini gerçekleştirecekleri, hayata daha özgür ve kendine güvenen bireyler olarak hazırlanacakları, ekranla değil akranlarıyla büyüyecekleri bir ortam sağlayarak Adapazarı’nın çocuk dostu şehir hüviyeti kazanmasını amaçlıyoruz. Belirlenecek bir sokak, güvenlik tedbirleri alınarak 24 saat gözetim altında bulundurulacak. Çocuk kampüsü, oyun sahası, çocuk kütüphanesi ve cep tiyatro salonu oluşturulacak, tüm çalışmalar engelli çocukların ihtiyaçları göz önüne alınarak gerçekleştirilecek. Projemiz, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları günü ve BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşme hükümleri dikkate alınarak hayata geçirilecek. Çocuklu ailelerin şehir merkezindeki ihtiyaçlarını daha rahat şekilde gidermelerini sağlayacak Bebek Bakım Odaları oluşturacağız.

ADAPAZARI’NA MİLLET EVLERİ KAZANDIRACAĞIZ

Mahalle kültürünü geliştirerek vatandaşlarımızın sosyalleşmelerine destek olacak, ihtiyaç tespit ettiğimiz mahallelerimize geleneksel ve estetik mimari anlayışla çok amaçlı Millet Evleri ve Cemiyet Alanları kazandıracağız. Bölgenin ihtiyaçlarını göz önüne alan buluşma merkezleri, kadınlara ve gençlere yönelik eğitim ve spor alanları, aile, kadın, genç ve çocuklara yönelik ücretsiz danışmanlık hizmetleri kuracağız. Eski köy konaklarına düzenleme çalışmaları, köyden mahalleye dönen yerleşim yerlerinde belirlenen noktalara köy ekmeği üretecek taş fırınlar kurularak kadın istihdamının artırılması, sosyal donatı alanları, çay bahçeleri, millet evlerinin yanı sıra köyden mahalleye dönüşen yerleşim bölgelerinin ihtiyaçlarına cevap verecek alanlar yapacağız. Engelli vatandaşlarımızın sorunlarının tespit edilerek çözüm önerileri ve uygulamalarının sunulacağı, program, proje ve etkinliklerle gerekli koordinasyonun sağlanacağı bir ofisi Belediye Binası içerisinde oluşturacağız.

 

KENTSEL DÖNÜŞÜM

Adapazarı’nın kadim kültür geçmişi, bölgelerin özellikleri ve vatandaşlarımızın ihtiyaçları doğrultusunda, gönüllülük esasına dayalı ve gelecek odaklı, ada bazlı akıllı kentsel dönüşüm uygulamalarını başlatacak, talep beklentisi oluşturacak kalitede modern ve örnek proje üretecek, şehri deprem riski ile çarpık yapılaşmadan kurtaracak şekilde yeniden inşa ve ihyasına yönelik tüm çalışmalara destek olacağız.

Adapazarı merkezinde bulunan dar sokak başta olmak üzere ticaretin yoğun olduğu sokakları yenileme çalışmaları yaparak modern ve estetik anlayışla dizayn edeceğiz. Geleneksel ve modern mimarilerle kimlik kazandırma çalışmaları yapacağız. Bina dış cephelerinde belediye-esnaf işbirliğiyle yenileme çalışmaları yapılarak sokaklara görsel kimlik kazandırılacak. İş yeri tabelaları estetik tasarımlı tek tipleştirilecek. Çoğul işyerlerinin bulunduğu binalarda tabela kirliliğinin kaldırılması amacıyla belirlenen tek bir noktada belirli standart ve şartlarda tabelaların toplanmaları sağlanacak.

Merkezi sokaklardan başlayarak mahalle yaşam alanlarını daha da güzelleştirecek; yenileme çalışmalarını ilgili kurumlar ile işbirliği içerisinde yaparak gerçekleştirecek, spor ve egzersiz parkları ve yeşil alanlar oluşturacak; sokakları modern ve estetik anlayışla dizayn edeceğiz.
Güneşler’de bulunan Açık Oto Pazarı güzergâhını düzenleme çalışmaları yaparak güzelleştirecek, Pazarın canlanmasına katkıda bulunacağız. Adapazarı’nın tek sanayisi olan Zirai Aletler’de esnafın katılımıyla hayata geçireceğimiz düzenleme çalışmaları ile sanayinin şehre yakışır hüviyet kazanmasını sağlayacağız. Eski Millet Hamamı binasını aslına uygun restore edecek, geleneksel mimarisiyle çevresine değer katacak bir yapıyı Adapazarı’na kazandıracağız.

TOPRAĞA VE İNSANA DEĞER VEREN YÖNETİM ANLAYIŞIYLA YAKLAŞACAĞIZ

Toprağa ve insana değer veren bir yönetim anlayışıyla, gelecek nesillere daha yaşanılabilir ve daha yeşil bir Adapazarı’nı miras bırakmak hedefiyle çalışacağız. “Her İnsan Bir Fidan!” sloganı ile ağaç seferberliği başlatacak; gelecek beş yıl boyunca ilçe nüfusu kadar her fert başına bir fidan dikeceğiz.

İlgili kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmalar gerçekleştireceğiz. Bölgelerin iklim yapısına uygun türler tercih edilerek, beş yıl süresince Adapazarı nüfusu kadar (271 bin 515) fidan dikim çalışmaları yapılacak. Kendiliğinden yetişen doğal ormanları korumanın yanında, ağaç seferberliği ile topluma ağaç sevgisinin aşılanmasına destek olacağız.

ADAŞEHİR ( e- ADA) BİLİŞİM SİSTEMLERİ OLUŞTURACAĞIZ

Akıllı şehirler konsepti kapsamında, teknolojiyi insan ve şehir hayatına entegre etmek ve Adapazarı için akıllı çözümler üretmek hedefiyle ADAŞEHİR Bilişim Sistemleri projesini hayata geçirecek, hem şehrimizin yönetimini hem de insanımızın hayatını kolaylaştıracak çalışmalara öncelik vereceğiz. ADAŞEHİR Bilişim Sistemleri projesi içerisinde Coğrafi Bilgi Sistemi, Afet Bilgi Sistemi, Çevre Koruma ve Kontrol Sistemi, Adapazarı Belediyesi İletişim Merkezi ile Akıllı Otopark Sistemi mobil ve web uygulamaları yer alacak. Şehir planlamanın akıllı şehir stratejilerinin merkezinde yer alması, şehirdeki çözüm üretilmesi beklenen her konunun (enerji, altyapı, ulaşım, bina vd.) bütünleşik bir biçimde anlık takibi, planlanması ve organize edilmesi sağlanacak. ADAŞEHİR Bilişim Sistemleri bünyesindeki Coğrafi Bilgi Sistemi ile bir veri ambarı oluşturacak, tüm resmi kurum, kuruluş ve özel sektör ile vatandaşlarımızın ihtiyaçları doğrultusunda sistemi paylaşıma açacağız. Ambulans, itfaiye, servis veya emniyet aracının olay yerine gideceği en kısa yol haritasını sorgulamak, deprem, heyelan, su baskını vb. doğal afetlerin sebep olabileceği hasar analizini yapmak, imar planlaması yapmak, kadastro haritalarını sayısallaştırmak/bilgisayar ortamına aktarmak ve bunları konutlarla ilişkilendirmek gibi uygulamaları içeren Coğrafi Bilgi Sistemi’ne tek bir mobil veya web uygulamasından erişim sağlanabilecek, Vatandaşlara verilecek ID (Kimlik) ile tüm bilgiler entegre şekilde depolanarak çevre temizlik vergisi, emlak vergisi vd. ödemelerinde yaşanabilen vergi açığı minimize edilecek ve kamu kaynaklarından tasarruf edilmesi sağlanacak.

AFET BİLGİ SİSTEMİNİ SUNACAĞIZ

Afet sonrası ihtiyaç duyulacak tüm hayati bilgileri içeren bir akıllı uygulama geliştirerek ADAŞEHİR Bilişim Sistemleri bünyesinde yer alan Afet Bilgi Sistemi’ni vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız.

Yaşanabilecek bir afet durumunda planlama ve yönetimin doğru ve sağlıklı bir şekilde yapılması sağlanacak. Depremde hasar gören yapıların tespiti ve izlenmesi, geçici yerleşim alanlarının kapasiteleri ile birlikte takibi, yeni yerleşim alanlarının analizi ve tespiti, arazi kullanım bilgilerinin tutulması ve sorgulanması işlemleri yapılabilecek. Afet anında uygulanacak acil durum planları sisteme işlenecek, her daim ulaşıma açık tutulacak yollar, arama ve kurtarmaya, nakile yönelik tüm teknik araç ve gereçlerin listesine erişim sağlanabilecek bir veri tabanı yapısı oluşturulacak.

SAHİPSİZ HAYVANLAR REHABİLİTASYONU KURACAĞIZ

Mevcut Hayvan Barınağı’nı modernize edecek ve yerleşim yerlerinin dışında doğal yaşam alanlarına uygun güvenli bölgeler oluşturarak sokak hayvanlarının söz konusu bölgelerde beslenme ihtiyaçlarını gidermesini sağlayacağız. Mevcut olan hayvan barınağı iyileştirilerek geliştirilecek. Merkeze gelen her hayvan sınıflandırılarak karne işlemleri yapılacak. Hayvanların tüm sağlık ihtiyaçlarına ve bakımına cevap verebilen bir veterinerlik hizmeti verilecek. Gerekli fiziksel ve tıbbi veterinerlik hizmetlerine haiz ekipman sağlanacak. Sokak hayvanları ve vahşi hayvanların tedavileri ücretsiz yapılacak. Sokak hayvanlarının sahiplendirilmesini teşvik edici projelere destek olunacak.

DAHA SAĞLIKLI, DAHA YEŞİL ADAPAZARI

Kapsamlı şehir yönetimi hedefimiz doğrultusunda bilgi ve teknolojinin tüm imkânlarını etkin kullanarak, daha temiz, daha sağlıklı ve daha yeşil Adapazarı için çalışacağız. ADAŞEHİR Bilişim Sistemleri ve Sıfır Atık Projesi’ne entegre olacak Çevre Koruma ve Kontrol Sistemi’nde oluşturacağımız akıllı uygulama ile çevre koruma saha ekibinin koordinasyon ve kontrol başarısını artıracak ve verimi maksimum düzeye çıkaracağız. İsrafın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, oluşan atık miktarının azaltılması, etkin toplama sisteminin kurulması, atıkların geri kazanılması konularını içeren kapsamlı bir atık önleme yaklaşımını hedefliyoruz.

ADAPAZARI BELEDİYESİ İLETİŞİM MERKEZİ

ADAŞEHİR Bilişim Sistemleri projesi kapsamında oluşturmayı planladığımız Adapazarı Belediyesi İletişim Merkezi’mizde, bilgisayar teknolojisi ile telefon altyapısını birleştirerek kullanacak; “halkla birlikte yönetim” ilkesinin altyapısını oluşturacağımız bu sistem ile şehir insanının doğru ve eşit şartlarda Adapazarı Belediyesi ile irtibata geçebilmesine, istek, görüş ve önerilerinin kayıt altına alınmasına imkân sağlayan bir halkla ilişkiler ve iletişim modelini hayata geçireceğiz.

AKILLI OTOPARK SİSTEMİ

ADAŞEHİR Bilişim Sistemleri bünyesinde yer alan ve Ada Meydan projesine entegre olarak hayata geçirilecek Akıllı Otopark Sistemi ile ulaşım ve parklanmayı çağın şartlarına uygun hale getirerek Akıllı Otopark kültürünü Adapazarı’na kazandıracağız. Ayrıca Akıllı Otopark sistemine dâhil olan otoparklarla, araç park yerlerinin sınırlı olduğu bölgelerde sürücülere uygun park yeri bulmalarında yardımcı olmayı ve şehir trafiğinin rahatlaması ile birlikte hava kirliliğinin azalmasına da katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Ada Meydan Projesi kapsamında modern akıllı bir otopark inşa edilecek ve bu otoparkın içinde WC, mescit, bebek bakım odaları ile oto yıkama alanlarına yer verilecek, 7/24 güvenlik ve kapalı devre kamera kayıt sistemleri kullanılacak. Akıllı Otopark Yazılım Sistemi’ni mobil cihazları ile rahatlıkla kullanacak vatandaşların, akıllı otopark sistemine katılan özel otoparkları harita üzerinde görüntüleyebilmeleri, otoparklar hakkında detaylı bilgileri alabilmeleri, seçtiği otopark için yol tarifi alabilmeleri ve park ettikleri araçların görüntülerine anlık ulaşabilmeleri sağlanacak. Sisteme entegre olacak otoparklarda her aracın park edebileceği şeritlerin standardizasyonu yapılarak araç park ceplerine otomatik sinyal gönderen sensörler yerleştirilecek ve akıllı ödeme sistemleri oluşturulacak. Otopark doluluk durumu gibi dinamik bilgilerin şehrin mesaj panolarında yayımlanması sağlanacak. Meydanın altında inşa edilecek Akıllı Otopark ile başlanacak projenin, sisteme katılan kapalı ve açık otoparklar ile birlikte yol üzerinde bulunan park alanlarına kadar genişletilmesi üzerine çalışılacak.

Editör: TE Bilişim