Hastanenin yalnızca gündüzleri açık olmadığını, 24 saat esasıyla hizmet verdiğini aktaran Çoban, randevu alma yollarını ve hizmet usulleriyle donanımlarını da anlattı. Çoban, sağlık problemleri nedeniyle hastaneye gelemeyen hastalar için de evde sağlık hizmeti sunduklarını söyledi ve bu yıl 220 hastanın bu hizmetten faydalandığını sözlerine ekledi. Kullanılan donanımın hijyen durumuyla da alakalı açıklamalar yapan Çoban, çocuklarda ağız ve diş sağlığıyla ilgili de önemli tavsiyelerde bulundu.

İçinde bulunduğumuz hafta Ağız Diş Sağlığı Haftası olarak kutlanmakta. 22 Kasım ise Dünya Diş Hekimliği Günü... Bu söyleşide, ilimizde hizmet veren Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’ni ve yine Sakarya’mızda ağız ve diş sağlığına ilişkin çalışmaları, Başhekim Diş Hekimi Metin Çoban ile konuştuk.

Söyleşimize geçmeden önce BİZİM SAKARYA GAZETESİ ailesi olarak tüm diş hekimlerimizin Dünya Diş Hekimliği Günü’nü kutlarız.

Sakarya Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi ne zamandan beri hizmet veriyor?

Hastanemiz 06.07.2005 tarihinde 30 ünite ile Arifiye Nehirkent’te bulunan eski binamızda hizmet vermeye başlamıştır. 21.11.2016 tarihinden itibaren ise Serdivan ilçesinde bulunan 65 ünitli yeni hizmet binamıza taşınarak hizmet vermeye devam etmektedir. Yeni hastanemizde 1 engelli polikliniği, 1 mahkum polikliniği, 3 ünitli acil polikliniği, 4 lokal ameliyathanede olmak üzere toplam 65 ünit bulunmaktadır. Ayrıca Hastanemizde 1 genel ameliyathane ve 5 yataklı hasta servisi bulunmaktadır.

Hastanede kaç Diş Hekimi görev yapmakta?

Kurumumuzda Kasım 2018 itibariyle Aktif olarak çalışan 53 Diş Hekimi ve 5 Uzman Diş Hekimi olmak üzere toplam 58 Diş Hekimi ile hizmet vermekteyiz. Göreve başladığım Aralık ayından itibaren ilimizdeki ihtiyaca binaen yapmış olduğumuz taleplerimiz ve Sağlık Müdürümüzün de destekleriyle özellikle son birkaç ay içerisinde Diş Hekimi sayımız yüzde 20 ye yakın artış sağladı. Buna istinaden de bakmış olduğumuz hasta sayısında ve yapılan işlemlerin sayısında ciddi artışlar olmuştur. 2017 nin ilk 10 ayında 174 bin 923 vatandaşımız bizlerden hizmet almışken; bu yılın ilk 10 ayında ise bu rakam 187 bin 719 olmuştur.

Hastaneden hizmet alabilmek için ne yapmak gerekiyor?

182 telefon numarası ile veya ‘www.mhrs.gov.tr web sitesi ve mhrs mobil uygulama aracılığıyla randevu alarak kuruma müracaat edilebilmektedir. Kurumumuzdan günde ortalama 1300-1400 hasta müracaat ederek hizmet almaktadır. Bu hastalarımızın yaklaşık yarısı MHRS sistemiyle kuruma randevu alarak başvuran hastalardır. Bu hasta sayısının ortalama yarısını da, ilk müracaatı sonrası tedavilerinin devamı için hekimleri tarafından randevu verilen hastalar oluşturmaktadır.(dolgu, kanal tedavisi, sabit protez, hareketli protez vb.)

Hastaneniz sadece gündüz mü hizmet veriyor?

Hayır. Hastanemiz 24 saat esasına göre hizmet veren bir kurumdur. Gündüz Mesai saatleri içerisinde Nöbetçi Poliklinikte 3 Diş Hekimi Kuruma başvuran her hastayı muayene edip acil diş çekimleri başta olmak üzere, kaza sonucu oluşan yaralanmalar, adli vakalar, kanama müdahaleleri abseli vakalar, travma, kron-köprü simantasyonu, akrilik protez tamirleri gibi işlemler için de hizmet vermektedir. Mesai saatleri haricinde ise Nöbetçi-Acil Polikliniğimiz 24 saat boyunca Acil durumlar için hizmet vermektedir.

Gündüz gelemeyecek durumda olanlar hastalar için bazı hastanelerde uygulanmakta olan mesai haricinde randevu alarak Diş Tedavilerini yaptırabilme olasılığı Diş Hastanesi içinde var mı acaba?

Evet, her ay ortalama 30 civarında Hekimimiz Pazartesi-Salı-Çarşamba ve Perşembe günleri olmak üzere haftanın 4 günü 17:00 ile 19:00 saatleri arasında yine MHRS randevusuyla hasta kabul etmektedirler

Hastanede yapılan tedavilerin işlem sayıları ile rakamlar vermek isteseniz hangi rakamları verebilirsiniz?

Serdivan ilçesinde hizmet vermeye başladıktan sonra hasta sayımızın artmasının yanında yapılan işlem sayılarında da ciddi artışlar gözlenmektedir. Ekip arkadaşlarımızla birlikte 2017 yılında Aralık ayına kadar 59 bin 684 adet dolgu yapılmışken, 2018 yılının aynı periyodunda 74 bin 890 adet dolgu yapılmıştır. 14.338 kanal tedavisi yapılmışken 17.499 adet kanal tedavisi yapılmıştır. 2017nin ilk 10 ayında 7876 Adet hareketli protez (damak) yapılmışken 2018in aynı zaman zarfında ise 9338 adet

hareketli protez (hareketli damak) yapılmıştır. 2017’nin ilk 10 ayında 29101 Adet veneer kron (porselen) yapılmışken yine bu yılın ilk 10 ayında bu sayı 36856 Adet olmuştur. Bu rakamları, başta diş hekimlerimiz olmak üzere tüm çalışanlarımızın gayret ve özverili çalışmaları ile yakaladığımız kanaatindeyim.

Rakamlara göre, protez sayılarında ciddi bir artış gözlemlenmekte. Bunun neye bağlıyorsunuz?

Türkiye de, çok fazla diş hastanesinde uygulanmayan lazer sinterleme sistemi ile protezlerimizi yapmaya başladık. Çok şükür, şu anda çalışmış olduğumuz laboratuar bünyesinde ki teknisyenlerimiz ile çok daha kaliteli işler yapmaktayız. Bu durum hasta memnuniyetinde de artış sağlamıştır.

Cihaz donanımı anlamında bölgedeki diğer Diş Hastaneleriyle kıyaslanırsak ne seviyedir Sakarya?

Kurumumuz taşınma aşamasında birçok kaliteli ve yeni cihazla donatıldı. Bunların başında Diş Üniteleri başta gelmektedir. Komşu iller içerisinde Hastane statüsünde Diş tedavisi hizmeti sunan başka bir kurum bulunmamaktadır. Bu konuda Sakarya, bölgedeki tek ve alternatifsiz bir kuruma sahiptir. Hastanemizde ki diş ünitelerinin tamamı yenilendi. Hastanemizde Türkiye’de çoğu ilde bulunmayan 1 adet 3D Volumetrik Dental Tomografi cihazı bulunmaktadır. Buna ilaveten 2 adet panoramik röntgen, 1 adet panoramik sefalomatrik röntgen, 5 adet periapikal röntgen cihazı bulunmaktadır. Bizlerde bu kadar imkâna sahip olmamızı bir avantaja çevirdik. Çekilen röntgenlerin tamamı her hekimde bulunan dokunmatik bilgisayarlardan izlenebilsin diye her hastanın tedavi gördüğü bölgede olacak şekilde dokunmatik bilgisayarlara yerleştirdik. Ayrıca röntgen görüntülerine ulaşmak isteyen vatandaşlarımıza kolaylık olsun diye www.sakaryaadsh.gov.tradresinde bulunan web sitemize röntgen sistemini entegre ederek görüntülere ulaşabilmesini sağladık.

Sağlık problemleri nedeniyle hastaneye gelemeyen hastaların Diş Tedavilerinde nasıl bir süreç izlenmektedir?

Evde Sağlık Hizmetleri 2011 yılından itibaren tüm Türkiye de olduğu gibi Kurumumuzda da aktif bir şekilde yürütülmektedir. Vatandaşlarımız Evde Sağlık Hizmetlerinde Diş Tedavisinden de faydalanmak için 4443833(444EVDE) arayarak ulaşılabilirler. Buraya başvuran tüm hastalar evde sağlık kriterlerine uyduğu sürece bizim sistemimize düşmektedir. Evde Sağlık Ekibimiz her hafta Salı ve Cuma günleri haftada 2 gün olacak şekilde Diş Hekimi Necmettin Karakaya’nın öncülüğünde Hemşire Arzu Kayın, Diş Klinik Yardımcısı Zehra Kurtar ve şoförümüz Mehmet Balcı ile birlikte büyük bir özveri ile yıllardır bu hizmeti sürdürmektedirler.

Bu şekilde yapılan başvurularda ne gibi hizmetler vermektesiniz ve başvuruların tamamına gidilebiliyor mu?

Evet, gayet tabii başvuran hastaların tamamına gidilmektedir. Geçtiğimiz yılın ilk 10 ayında 157 ziyaret gerçekleşmişken bu yılın aynı periyodunda ise 220 hastamızın evde ziyareti gerçekleştirilmiştir. Evde Sağlık Hizmetlerinde yapılan işlemleri şöyle açıklayabiliriz. Komplikasyona sebebiyet vermeyecek diş çekimlerinin yanı sıra bu hastalarımızdan gelen en fazla talep protez (damak veya takıp çıkarılabilen protez diye tabir edilen) işlemlerdir. Hastaya ve hasta yakınlarına tedavi sürecinde ve tedavinin ardından dikkat etmeleri gereken hususlar hakkında bilgiler verilebilmekte ve oral hijyen noktasında da nelere dikkat etmeleri gerektiği konularında detaylı bilgi ve eğitimler rahatlıkla verilebilmektedir. Burada bir hususu da belirtmeden geçemeyeceğim; Sakarya halkımız bu konuda gerçekten çok şanslı çünkü Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesindeki bu ekip görevlendirmeden ziyade bu hizmeti kendi istekleri ile gönüllü olarak yapmaktadırlar. Bir aile gibi hareket ediyorlar ve sanki bir akraba ziyareti bir eş dost ziyareti yapar gibi hastalarımıza hizmet veriyorlar. Hastalarımızla beraber kahvaltı yaptıkları oluyor, öğlen yemeklerini hastalarımızla beraber yedikleri oluyor.

Engelli vatandaşlarımızın tedavilerinde nasıl bir işleyiş söz konusu?

Kurumumuzda Engelli vatandaşlarımıza da pozitif ayrımcılık göstermekteyiz. Engelli ünitinin de olduğu bir kliniğimizi sadece onlar için ayrılmıştır. Beraberlerinde gelebilecek yakınlarının da bekleyebilecekleri dinlenme odaları da mevcuttur. Uzun yıllardır bu hizmeti yapan ve kendisini bu işi yapmakla özdeşleştirmiş olan Diş Hekimi Muhammed Emin Sayın öncülüğünde Hemşire Yurdagül GÜNEY ile birlikte bu hizmeti sürdürmekteyiz. Bu iş gerçekten cefa çekilerek ve sevilerek yapılan bir iş fakat bu ekibin bu işi her gün ayrı bir heyecan ve motivasyonla yapıyor olması bizleri de ziyadesi ile mutlu ediyor. Çünkü baktıkları hastaların çoğu diş ağrısının olduğunu ifade edemeyecek kadar engele sahip kişiler olabiliyor. Engelli vatandaşlarımız kurumumuza direk randevusuz olarak kurumumuzda hasta kabul birimine raporlarıyla birlikte başvuru yaparak ilgili ekip ile bağlantıya geçirebiliyorlar ve akabinde tedavilerini rahatlıkla yaptırabilmektedirler. Hasta ünitelerine oturamayacak kadar engeli olduğu kanaatine vardığı hastaların tedavileri de Endodonti Uzmanımız Özer Yavaş ile birlikte Genel Anestezi altında yapabilmekteler.

İmplant tedavisi hastanenizde yapılmakta mıdır?

Evet, implant tedavisi de yapılmaktadır. Kurumumuzda hekimlerin sürekli kendilerini yenilemeleri adına idare olarak sürekli belli periyotlarda eğitimler düzenlemekteyiz. Bu eğitimlerde önceliğimizi İmplant Eğitimleri almaktadır. Önümüzdeki süreçte İmplant tedavisinin de Kamuda rutin bir şekilde ve alternatifsiz en iyi şekilde yapılabilmesi için gayret göstermekteyiz. Çünkü bu konuda hastalarımızda çok yoğun başvuru gelmektedir. Kurumumuzda bu konuda kendini ciddi manada yetiştirmiş ve uzun bir süredir İmplant yapmakta olan 3 Diş Hekimi bulunmaktadır, birçok meslektaşımızda gerekli eğitimleri almaktadır ve bundan sonrada almaya devam edeceklerdir zamanla implant yapan hekim sayımızın git gide artacağını öngörmekteyiz. Hastanemizde 2016 yılında 101 adet; 2017 yılında 157 adet; 2018 yılı başından itibaren ise 624 Adet implant yapılmıştır.

Diş tedavilerinde kullanılan malzemelerin hijyeni ile alakalı bir şeyler söylemek ister misiniz?

Hastanemizde, hijyen; sterilizasyon ve dezenfeksiyon uygulamalarını içerir. Sterilizasyon ve dezenfeksiyon işlemleri uluslar arası standartlarda yapılmaktadır. Diş tedavisinde kullanılan malzemeler gün içerisinde bekletilmeden sterilizasyon ünitesine inmektedir. Sterilizasyon ünitesine teslim edilen kirli aletler önce dezenfektan solüsyonunda bekletilmekte ardından ön temizliği yapılmakta ve yıkama makinesinde yıkanmaktadır. Yıkama makinesinden çıkan aletler temiz alanda paketlenerek otoklava yerleştirilmekte ve steril edilmektedir. Aletlerin, her katta bulunan temiz alet asansörleri ile steril alandan ilgili birimlere transferi sağlanmaktadır. Her hastada kullanılan aletler barkot okuyucu aletlerle okutularak sisteme kaydedilmektedir. Ciddi bir çalışma ile sistemi işler hale getirdik. Bu sistemin kurumumuza kazandırmış olduğu faydalardan biride malzemelerin daha etkin kullanılması olmuştur. Sterilizasyon birimimiz 24 saat prensibi ile çalışmaktadır. Gün içerisinde kullanılan malzemelerin tamamı, ertesi gün iş gününe steril edilip kullanıma hazır hale getirilmektedir.

Hocam, geleceğimiz olan çocuklarımızın diş sağlığı son derece önem arz ediyor. Bu hususta bir çalışmanız mevcut mu?

Evet, 2 ay önce kademeli bir şekilde geçiş yaptığımız 0-14 yaş hastalara bakan hekim grubu oluşturuldu. Şu anda 7 Diş Hekimimiz sadece bu yaş grubundaki hastalara hizmet vermektedir. Buda ilimizde ihtiyaç duyulan bu açığı da kapatmamıza vesile olmuştur. Bu hizmetin verilmeye başlanmasıyla birlikte kısa vadede bile ilgili yaş grubunda ulaşılabilirlik, koruyucu tedaviler, erken diş kayıplarına bağlı yapılan yer tutucu uygulamaları anlamında ciddi manada pozitif dönüşlere sebep olmuştur. Bununla birlikte, anaokullarındaki, ilkokul çağındaki çocuklarımızı kurumumuzda Başhekim Yardımcımız Nadide Şermin AKDOĞAN ve Eğitim Birimi Sorumlumuz Emine TIKIZ’ın özverili çalışmalarıyla misafir ederek; diş ağrısının ne demek olduğunu bilmeden önce Diş Hekimleriyle tanışmasına vesile olmaya çalışıyoruz. Eğlenceli birkaç sunum ile beraber Ağız hijyeninde dikkat etmeleri konusunda farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Diş Hekimi fobisi oluşmadan önce onları Diş Hekimi koltuklarıyla, Diş hekimliği malzemeleriyle tanıştırıyoruz.

Diğer Devlet Kurumlarıyla ortak başka işlemleriniz mevcut mudur?

Evet, son dönemde özellikle güzel çalışmalara imza atıyoruz. Mesela Sakarya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünde bünyesinde bulunan 0-18 yaş grubu çocukların tamamı Ağız muayenesinden geçirildi ve ardından kurumumuz hekimlerinden Başhekim Yardımcımız Dt. Şermin Nadide AKDOĞAN, Dt. Duygu Gülefer UZUN, Dt. Ebru İLBAKAN tarafından tüm tedavileri tamamlandı. Ardından koordineli bir şekilde bundan sonra her yıl kontrol muayenelerin yapılıp gerekiyorsa tedavilerinin yapılması için mutabık kalındı. Yine benzer bir uygulamayı Rehabilitasyon Merkezleriyle de yapmaya başladık oralarda bulunan vatandaşlarımıza da giderek muayenelerini gerçekleştirdik. Onların da tedavi planlamaları yapılarak diş tedavileri yapılmaktadır. Ayrıca Sakarya Eğitim Araştırma hastanesi Onkoloji servisinde yatmakta olan çocuk hastalarımızın tedavileri için gerekli süreç başlatılmıştır. Uygulamalar hastaların durumuna göre hastanemiz ya da Eğitim Araştırma hastanesinde yapılacaktır.

Sakaryalı bir Diş Hekimi olarak ilave etmek istedikleriniz var mıdır?

Sakarya Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi bölgenin ilk ve şu anda tek Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesidir. Bu Hastanenin Sakarya’mıza kazandırılmasında emeği geçenlere minnettarlıklarımızı sunmak istiyorum. Konum itibariyle olsun fiziki koşulları itibariyle olsun donanımsal olarak olsun her anlamda Sakarya’ya yakışan bir hastane yapıldı ve bizlerde bunun bilincinde olarak sürekli Hastanemizin olumlu yönlerini arttırma gayretindeyiz gece gündüz demeden bunun için çapa sarf etmekteyiz.

Bu vesileyle mesai mefhumu gözetmeden özverili bir şekilde çalışan tüm mesai arkadaşlarıma sizler aracılığıyla teşekkürlerimi iletmek istiyorum.

Dt. Duygu Gülefer UZUN, Dt. Ebru İLBAKAN tarafından tüm tedavileri tamamlandı. Ardından koordineli bir şekilde bundan sonra her yıl kontrol muayenelerin yapılıp gerekiyorsa tedavilerinin yapılması için mutabık kalındı. Yine benzer bir uygulamayı Rehabilitasyon Merkezleriyle de yapmaya başladık oralarda bulunan vatandaşlarımıza da giderek muayenelerini gerçekleştirdik. Onların da tedavi planlamaları yapılarak diş tedavileri yapılmaktadır. Ayrıca Sakarya Eğitim Araştırma hastanesi Onkoloji servisinde yatmakta olan çocuk hastalarımızın tedavileri için gerekli süreç başlatılmıştır. Uygulamalar hastaların durumuna göre hastanemiz ya da Eğitim Araştırma hastanesinde yapılacaktır.

Editör: TE Bilişim