Başarılı iş adamı oluşunun yanında yardımseverliğiyle de tanınan Murat Bayrak, AK Parti’den milletvekili aday adayı olarak siyasete de adım attı. Milletvekili olması durumunda hedeflerini, amaçlarını ve şehrimize vereceği katkıları sorduk. Bayrak “Halkın içinde halktan biri olarak yoluma devam edeceğim” dedi. Bayrak, siyasette bir yere gelmesi durumunda halkla kol kola olacağına vurgu yaparak “İnsan için insanlık için çalışmalar yapacağım. Şehrimi güzelleştirmek için elimden geleni yapacağım”

SÖYLEŞİ: Berna Yılmaz

- Murat Bayrak kimdir, sizi tanıyalım…

31.01.1970 doğumluyum. Annem ve babam Rizeli, ben de doğal olarak Rizeli oluyorum. Dedelerimin Sakarya’ya gelmesiyle yüz elli yıldır Sakaryalıyız. Burada yaşıyoruz. İkinci vatanımız Sakarya oldu. Ailemiz şehrin eşraflarından. Geniş bir aileye sahibiz. 3 kız çocuk babasıyım. Eşim de burada doğmuş büyümüş, fakat kendisi aslen Makedonyalı. Öyle olunca da oralara çok sık gidip geliyoruz. 3’üncü vatanımızda Balkanlar diyebiliriz. Kerestecilik yapıyorduk. Kerestecilikten dekorasyona geçtik. Evin içi, dışı ne varsa hepsini yapıyorduk. Oradan dedik ki evin tüm makyajını biz yapıyoruz, evi neden biz yapmayalım. Ondan sonra da bina yapmaya geçtik. 2002 yılında da Sekizler Yapı Şirketini kurduk. Yapı-Sat’a geçtik.

- Şehrimizin önemli ve başarılı iş adamlarından birisiniz bu kadar yoğunluğun içerisinde özel hayatınızı nasıl sürdürebiliyorsunuz? Eksiklikler yaşanıyor mu, ailenize zaman ayırabiliyor musunuz?

Pazar günlerini kesinlikle aileme ayırırım. Benim kahvehane kültürüm hiç olmadı. İçki, sigara içmem. Akşam en geç 8’de evdeyim. Sabahleyin erken çıkarım. Bu kadar yoğunluğun içerisinde herkes gibi zaman ayırabiliyorum aileme. Kesinlikle eve iş getirmem. Eşimle hayatı paylaşıyorum ama evde iş konuşmak istemediğinden, işin evin dışında kalması gerektiğini düşündüğümden konuşmamaya özen gösteriyorum.

-Yeni dede olmuşsunuz, nasıl bir duygu içerisindesiniz?

Evet, yeni dede oldum. Büyük kızımın kızı oldu. İsmi Elif, 3 aylık. Moralim bozuk olduğu veya aşırı yorgun olduğum dönemlerde torunumu kucağıma aldığımda bütün yorgunluğum, derdim tasam bitiyor. Huzur kaplıyor içimi. Sanırım dede-torun ilişkimizi en iyi böyle anlatabilirim.

-Sakarya Müteahhitler Birliği’nde 2 yıldır başkanlık yapıyorsunuz. Birlik hakkında bilgi alabilir miyiz? Başka birliklerin, federasyonların temsilciliklerini yapıyor musunuz? Hayatınızda hedef değişikliği söz konusu mu?

Müteahhitler birliği 2010 yılında kuruldu. Kurucu başkanımız Orhan Ünver ondan sonra Kadir Savaş sonra da ben başkan oldum. İki yıl oldu şimdi ikinci dönemime başladım. Martta kongre yaptık. Allah izin verirse üç yıl daha Sakarya Müteahhitler Birliği başkanlığında görevimi yapacağım. Aynı zamanda Türkiye TİMFED’in Genel Başkan Yardımcısıyım. Şimdi Cuma gününe İMKOM konfederasyon genel müdürlüğünün toplantısı var.  Genel kurulda da oranın yönetim kurulu üyesi olacağım. Toplantıya gideceğiz.

Milletvekilliği aday adaylığı söz konusu, milletvekili olursam bunların hepsinden istifa edeceğim. Aynı zamanda SATSO meclis üyesiyim. 2’nci dönem seçildim. Kaynarca İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin Başkan Vekilliyim, Sekizler ve Bayrak Yönetim Kurulu’nun başkanıyım. 

-Birlik başkanı olduğunuzda üye sayısı da arttı. Bunun sebebi nedir? İnsanlarla iyi ilişkiler kurmanız veya maddi olarak desteğinizin çok olması mı?

Birliğimizde 50 üye vardı şuan da 180-200 üye var. Bu sayıyı sene sonuna kadar 250, 3 yıl sonuna kadar da 500 yapmayı düşünüyoruz. Birlik binamızı da üç yıl içerisinde yapmayı istiyoruz. STK başkanlıkları bu sektörde görev almak tamamen zaman ve maddiyat işidir. Hem paranı hem zamanını veriyorsun. Kendi işinden daha çok bu işlerle ilgileniyorsun.

-Birlik olarak maddi desteğiniz var mı? Yaptığınız destekler nelerdir?

Sakaryaspor’un idari binasını yaptık. Sakaryaspor’un başkanı serzenişte bulunmuştu kimse yanımızda olmadı diye biz yanındaydık. Tabi maddi olarak yardımlar olmasa bu STK böyle yükselir mi? Müteahhitler Birliği 2 sene önce duyuluyor muydu ? Yönetimde 13 kişiyiz. Çoğunu da maddi olarak biz karşılıyoruz. Emniyet Müdürlüğü’nün külliyesinin komple dış cephesini ve boya işlerini yaptık. Her sene ramazanda yardım çeki veriyoruz. Bunları hangi STK yaptı? Allah razı olsun Müteahhitler Birliği yönetimimdeki arkadaşlarım beni hiçbir zaman yalnız bırakmadı. Buradaki başarılarımızın çoğu onların bana desteklerinden kaynaklanıyor.

-Müteahhitler Birliği’nin vatandaşlara ne yararı var, Birliğe üye olan müteahhitlerin katkısı nedir?

Birlik olmanın her zaman bir faydası var. Bir elin nesi iki elin sesi var. Birlik olduğun zaman güç olursun. Karşındakiler seni bir muhatap olarak görüyor. Bir firma olarak tek başına yapmak istediğin şeyleri belki yaptıramayabilirsin ama birlik olduğunda karşındaki kapılar ister istemez açılıyor. Çünkü yaklaşık 180-200 üyemiz var. Müteahhitler olarak bizler şehri imal ediyoruz. Müteahhitlerin bu şehirde hatta ülkede söyleyecek sözü var. Benim genel başkan yardımcılığını yaptığım, her bir vilayette 120 bin üyesi bulunan bir derneğimiz var. Bu 120 bin kişinin her biri yanında en az 50 kişi çalıştırsa kaç milyon kişi eder. Esasında istihdam, ekonomiye katkımız düşünüldüğünde önemli bir misyonumuz var. Müteahhitler halka, millete, vatanımıza iyi hizmetler vermemiz gerektiğini unutmadan çalışıyoruz.

-Sakarya’da inşaat yapılandırılması nasıl? Serdivan neden bu kadar gelişti, buraya niçin bu kadar talep var?

Serdivan’ın gelişmesi deprem sonrası yapılan planlamayla oldu. Büyükşehir Belediye Başkanımızın Serdivanlı olmasının da ciddi etkisi var. Serdivan’ın dününü bildiği ve yarının nasıl olması gerektiğine göre adımlar attı. Belki yanlış anlaşılacak ama söylemesem olmaz. Serdivanlı Büyükşehir Belediye Başkanı diğer ilçelerden ayrı bir özen ve önem gösterdi kendi ilçesine. Depremden sonra yeni yeni yollar açıldı. Çarpık bir kentleşme oluşmadı. Yol medeniyettir. Açılan bulvarlar ilçeyi cazibe merkezi haline getirdi. Güzel güzel siteler yapıldı. Şehrin kalburüstü, yani zengin kesimi sitelerde oturmaya başladı.  Serdivan’da düzgün bir kentleşme olduğu için şehir dışından gelen insanlarda bu tarafı tercih ediyor. Bu yüzden Serdivan çok gelişti. Mesela Sakarya’nın merkezi olan Adapazarı’nda bir işlem yapmak o kadar kolay değil. Mevcut binalar, deprem yorgunu 5 katlılar. Deprem görmüş binalar var onların yıkılması lazım. Bu da devletin gücüyle olur. Çünkü burada 3 kat imar var. Deprem görmüş binalar ve çoğu 4 kat 5 kat, şimdi 3 kat imar ile 5 katlı binayı nasıl yıkacaksın. İnsanlar mağdur etmeden. Olmuyor tabi ki. Dolayısıyla şehrin merkezinde bir değişim olamıyor. Sakarya’da 2 bin belki de fazla hasar görmüş, hasarın ne olduğu belli olmayan bina var. Bu binalar 4 ve 5 katlı. Hasarlı binalarda şuanda da insanımız oturuyor. Allah korusun 17 Ağustos depremi gibi bir deprem olsa hepsi yıkılacak. Bu durumu görev edinmek lazım. İnsanlık için adım atmak lazım...

-Milletvekili aday adayı oldunuz ilk önceliğiniz ne olacak?

Milletvekili seçildiğimde ilk önceliğim az önce anlattığım gibi Sakarya’daki deprem görmüş binaların yıkılması, şehrin belli bölgelerinde çıkmaz sokaklar, araçların geçemediği sokaklar var. Ciddi bir dönüşümün hayata geçirilmesi için adım atacağım.

-Milletvekili olmak gerçekten istiyor musunuz, onun heyecanını duyuyor musunuz?

Bir şey istemeden yola çıkılmaz. İlk önce Cenab-ı Allah’tan hayırlısını isteyeceksin. Hayırlısıysa olur. Ben her zaman hayırlısını isterim. Şöyle bir durumda var Milletvekilliği olmazsa olmazlarımın arasında değil. Ben zaten bir yerlere gelmişim. Bir sivil toplum kuruluşunun başkanıyım. Türkiye Müteahhitleri Genel Başkan Yardımcısıyım. Dediğim gibi 120 bin tane üyemiz var. Ankara’da bir binamız, bir odam var. Ayda bir kez de gidiyor olsam. İşlerimi yürütüyorum.  Ancak her şey ticaret her şey ticari itibar değil. Millete hizmet etmek için araçlara ihtiyacımız var. Milletvekili olmak istememin altında yatan sebep bu. Milletime hizmet etmek...

-Milletvekilliğini neden istiyorsunuz?

Milletvekilliğini devletle, milletle iç içe olacağım, resmi bir statü kazanacağım için istiyorum. Çünkü istediğimiz kadar derneklerde ya da kuruluşlarda genel başkan ya da başkan yardımcısı ol, üzerinde resmi bir unvan yoksa çok fazla icraatın içinde olamıyorsun.  AK Parti’den milletvekilliğine başvuruda bulundum. Partimiz uygun görürse milletvekili adayı yapar millet teveccüh gösterirse de seçilirim. Sonra Allah izin verirse görevimi, işimi en iyi şekilde yapmak için orada oturacağım. Samimi bir şekilde söylüyorum görevimi layığıyla yapmayacaksam milletvekilliğinden istifa ederim. İdeallerim var benim. Aynı zamanda bir iş adamıyım. Yanımda yüzlerce kişi çalışıyor. 48 yaşındayım ve şimdiye kadar binlerce kişiyle muhatap oldum. Sırf etiket için bir yerlere talip olmam, olamam ben.

-Milletvekili olmanız durumunda neler yapacaksınız, halka karşı tutum ve davranışlarınız nasıl şekillenecek?

 Eğer böyle bir misyonu bana verirlerse, insanlar benimle o zaman daha çok görüşecekler.  Reisimiz, Cumhurbaşkanımızın dediği gibi ‘’Milletin efendisi değil, milletin hizmetkarı olmaya talibim ben’’ . Milletvekili dediğiniz zaman bütün herkesin milletvekili. Seçim olup bittikten sonra partinin değil halkın vekili olmalıyım. İnsanların kime oy verdiklerini sorgulamadan yol almalıyım. Ben Sakarya’nın milletvekili olacaksam Allah bana o görevi nasip etsin. Her kesimden insanımız bana gelecek, dertleri varsa kanunlar çerçevesinde çözüm bulacağım. Buna da mecburuz. Onun adamı bunun adamı değil milletin adamı olacağım. Sonuç odaklı çalışacağız. Milletvekilliği nasip olursa kapımız herkese açık olacak

-Haberlerde yardımsever işadamı olarak anılıyorsunuz. Milletvekili olmadan da yardımlar yapıyor musunuz?

İnsanlara dokunmak, yaralarına merhem olmak için milletvekili olmaya gerek yok. Derdi olan veya benim yardımıma ihtiyaç duyan insanlara kapım her zaman açık. Gücümüz yettiğince ve elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum.

 ‘’ kimsenin adamı değilim kimsenin adamı da olmayacağım kesinlikle. Ben halkın adamıyım. Sakarya’nın nüfusu 1 milyon, halkım seçecekse beni gelip derdini anlatabileceği için seçmeli. Kanunların uygun gördüğü şekilde dertlerine deva olacağıma inandıkları için beni tercih etmeli. Ben de kesinlikle gruplaşma yok. Birilerinin adamı olarak yol alacaksam Rabbim nasip etmesin. Kimsenin adamı değilim. Allah’ın izniyle olmayacağım da.. Herkesle görüşeceğim. Ben yine yaşadığım gibi yaşayacağım. Milletvekiliyim diye ego kasmayacağım, ulaşılmaz olmayacağım. Halkın yanındayım her zaman. Şimdi nasılsam seçildiğim zamanda Allah’ın izniyle öyle olacağım. Sakarya için elimden geleni yapacağım.  Şehrimizin güzelleşmesi için, yaşanılabilir bir şehir olması için… Bizim görevimiz o… Ben halkın milletin vekiliyim. Aslolan budur…

-Sakarya’nın eksiklikleri nelerdir, yapılması gerekenlerden biraz bahseder misiniz?

Sakaryamızın eksiklikleri var. Hangi birini sayayım? Hedef göstermeden söylüyorum bana göre eksiği çok… Şimdi söylemek istemiyorum. O da bana kalsın.  Yaptıklarım yapacaklarımın teminatıdır diyorlar ya, ben geldiğimde eğer beni layık görürlerse yapacağız inşallah. Bunlar seçim vaadi değil. Benim ideallerim bunlar.

-Sakarya’da yatırım yapmayı düşündüğünüz başka sektör var mı?

Şimdi bir yola çıktık. Eğer o yolda başarılı olur devam edersek, o planlarımı erteleyeceğim belki de yapmayacağım.  2 ay sonra milletvekili olmazsam oturup yeni planlarımı o zaman konuşuruz. Şimdi hedefim milletime hizmet etmek için önce aday listesinde yer almak ardından da sandıktan çıkmak.

-Başka eklemek istediğiniz, söylemek istediğiniz şeyler var mı?

Hayat çok kısa… Bu hayatta, geçireceğimiz ömürde öldüğümüz zaman hoş bir seda bırakabilirsek ne mutlu bize… Öldüğümüzde “Ya bırak şunu ya iyi ki de ölmüş” demelerimi daha iyi yoksa “Çok iyi bir adamdı Allah rahmet eylesin” demeleri daha iyi?  Ben ikincisini tercih ediyorum. Mesela ışıklarda arabayla durduğum zaman bazı insanlar Suriyelilere kızıyor. Ya kardeşim memleketlerinden kalkıp kaç bin kilometre, buralara keyiflerinden mi geldiler? Bir de onların tarafından bakmak lazım. Allah onların yardımcısı olsun. Zor… İnsanlara elinden geldiğince, yapabileceğin imkanlar dahilinde yardım etmek lazım. Çünkü Allah sana yardım ediyor. Veren el alan elden her zaman hayırlıdır. Sen Allah için yapıyorsun. Ne yapıyorsan.. Allah için.

Editör: TE Bilişim