Serdivan Kirişhane Caddesi’nde hizmete giren 4M Teknoloji’nin sahibi Elif Tepe, çocuklara 4 yaşından itibaren temel mühendislik becerisi olarak ifade edilen ‘Maker’ ve ‘STEM’ eğitimleri veren merkezle ilgili konuştuk.

Maker’i ‘Tüm dünyada yayılan bir üretim hareketi’; bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik sözcüklerinin İngilizce kısaltması olan STEM’i de ‘Küçük yaşta sahip olunan yaratıcılığı destekliyor’ diye tanımlayan Tepe, çocukların yanı sıra yetişkinlere yönelik ünitelerin de bulunduğunu ifade ediyor. “Örneğin, üniversite öğrencileri, home ofis ya da serbest çalışanlar için ortak ofis alanlarımız var. Buraya bilgisayarını alıp gelen misafirlerimiz, kiraladıkları alanlarla bir ofisin tüm imkanlarından yararlanabilir. Özellikle kadın girişimcileri bekliyoruz. Bunların yanında, mimarlar, mühendisler ve 3 boyutlu tarama, tasarım ve üretim yapmak isteyen herkes için ileri teknoloji cihazlarımızla ofis ve çalışma alanlarımız mevcut” diyor.

-4M Teknoloji Nedir ve Ne Yapar?

İçinde birbirinden farklı üniteler bulunduran 4M Teknoloji, çocuklara 4 yaşından itibaren “temel mühendislik becerisi” olarak ifade edebileceğimiz “Maker ve STEM” eğitimleri vermektedir. Maksimum 10 kişilik sınıflarda, Ankara'dan gelen uzman eğitmenlerimizle çocuklar kodlama, robotik, sanal gerçeklik, 3 boyutlu tasarım ve üretim, ahşap oyuncak ve zeka oyunları gibi eğitimler alarak kendi üretimlerini gerçekleştirmektedir.

Maker ve STEM nedir?

Maker, tüm dünyada hızla yayılan bir üretim hareketi. Çocukların tüketim kültürü yerine üretim kültürü kazanmasını hedefler ve “izleyici olma, kendin yap” prensibiyle hareket eder. Örneğin, maker çocuk kendi bilgisayar oyununu kendisi yazabilir. Kendi robotunu kendisi yapabilir.

STEM ise, “Bilim,Teknoloji, Mühendislik ve Matematik” kelimelerin İngilizce kısaltılmışıdır. STEM, küçük yaşlarda sahip olduğumuz “yaratıcılığı” destekleyerek çocuklardaki “merak” duygusundan yola çıkarak çözümler bulmaya odaklanır. İnternet ve benzer kaynaklar, çocuk yaştan itibaren artık tüm bireylerin kolayca bilgiye ulaşmasını sağlamaktadır. Çocuklar bilgiyi tüketirken, aynı zamanda nasıl üreteceklerini de bu eğitimler sayesinde öğrenebilir.

Hedefiniz sadece çocuklar mı? Yetişkinlere hitap eden çalışmalar da var mı?

Herkes için teknoloji hedefiyle yola çıktık ve evet, yetişkinler için bünyemizde birbirinden farklı üniteler var. Örneğin, üniversite öğrencileri, home ofis ya da serbest çalışanlar için ortak ofis alanlarımız var. Buraya bilgisayarını alıp gelen misafirlerimiz, kiraladıkları alanlarla bir ofisin tüm imkanlarından yararlanabilir. Özellikle kadın girişimcileri bekliyoruz.

Bunların yanında, mimarlar, mühendisler ve 3 boyutlu tarama, tasarım ve üretim yapmak isteyen herkes için ileri teknoloji cihazlarımızla ofis ve çalışma alanlarımız mevcut.

Ayrıca üç boyutlu tarama yaparak, önceleri sadece bilim kurgu filmlerde gördüğümüz şekilde, kendinizin, çocuğunuzun ya da istediğiniz herhangi birinin 3 boyutlu bir örneğini yapabiliyoruz.

Daha önce böyle bir iş modeli şehrimizde uygulandı mı?

Bazı özel okullarda yavaş yavaş kodlama dersleri başlamakla beraber, bu sistem şehrimizde ilk kez uygulanıyor. Hem ilimizde hem ülkemizde bu sistem bir ilk. Birbirinden farklı olarak ve ayrı ayrı yerlerde maker atölyeleri ya da ortak ofis alanları bulmak elbette mümkün. Ancak bu kadar üniteyi kendi içinde biraraya getiren başka bir iş modeli ülkemizde hiç yapılmadı. Biz, bu ilki Sakarya'da gerçekleştirdiğimiz için çok mutluyuz.

Peki bu kadar özel ve farklı bir iş için neden Sakarya'yı seçtiniz?

Herşeyden önce bu şehrin gücüne inanıyoruz. Sakarya, potansiyeli yüksek bir şehir ve sınırların gittikçe ortadan kalktığı bir dünyada ülkenin hiçbir yerindeki talepler birbirinden farklı değil. En önemlisi ise bu şehirde yaşıyoruz ve elbette yatırımımızı da bu şehirde yapmak istedik.

Eğitim programlarından bahsedelim biraz.

Dört yaşı ve üstü çocuklar için hafta içi ve hafta sonu olmak üzere gruplarımız var. Bunlar, okulöncesi gruplar, 7-9 yaş grupları ve 10 yaş üstü gruplarımız. Çocuklarımız atölyelerde eğitimlerini alırken velilerimizi ağırlayacağımız kafemiz mevcut. Bunun yanında okul gruplarımız var ve çocuklar okullarıyla birlikte merkezimizi ziyaret edip, üretim yapabiliyorlar. Pek çok okulla işbirliği yaptık. Onlara eğitim teknoloji müfredatı temin ediyor, okullara atölye kurulumu yapıyoruz.

Hedefleriniz neler?

Öncelikle Sakarya'nın teknolojik buluşma noktası olmak istiyoruz. Farklı sektörlerde üreten insanların biraraya gelmesini, kafemizde fikir alış verişinde bulunarak 3 boyutlu tasarım ve modelleme yapmak isteyenlerin buluşmasını hedefliyoruz. Bu amaca hizmet eden bir kafemiz var. Eğitimlerle ilgili olarak da 4 yaştan itibaren Sakarya'daki tüm öğrencilere ulaşmak ve teknolojiyi bilgi üretmek için kullanmalarını sağlamak istiyoruz. Uzun vadede hedefimiz ise Türkiye'de bir ilk olan bu sistemi, franchise sistemi ile ülkeye yaymak. Dördüncü sanayi devrimini yakalayarak bir teknoloji okuluna dönüşmek ise elbette en büyük arzumuz.

Kadronuzu tanıyabilir miyiz?

Elbette. Yakup Bey ve Mehmet Ali Bey, Ankara'dan geldiler. Yıllardır sektördeler ve Ankara'da yıllardır eğitimler veriyorlar. Şimdi 4M Teknoloji bünyesinde, Sakaryalı çocuklar için buradalar. Bunun yanında Tuba Hanım, psikoloğumuz. Ortak ofis alanlarımız da görevli arkadaşlarımız mühendis ağırlıklı. Stratejik ortaklarımız, özellikle de tasarım mühendisi arkadaşlarımız ortak ofis kullanıcısı misafirlerimize hizmet veriyorlar.

Editör: TE Bilişim