Mezoterapist Dr. Mehmet Yavaş, Merdiven altı diye tabir edilen yerlerde uygulanan yanlış yöntemlerin, kişileri ömür boyu istemedikleri izleri taşımak zorunda bırakabileceğini belirtiyor.

Son yıllarda “Gençlik Aşısı” olarak adlandırılan PRP (kök hücre) yöntemi oldukça revaçta. Tüm sorularımızı içtenlikle cevaplandıran Mezoterapist Dr. Mehmet Yavaş tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi. İşte merak edilenler:

Öncelikle kendinizi bizlere tanıtır mısınız?

Tabi ki. 1981’de Bodrumda doğdum. Orada Bodrum Lisesini tamamladım. Liseyi bitirdikten sonra da Trakya Tıp Fakültesini kazandım. Orada eğitimimi tamamladım ve 2006’da mezun oldum. İlk mecburi görev yerim Karasu oldu. Orada bir buçuk yıl mecburi hizmet verdim. Daha sonra Hakkâri Şemdinli’de askerliğimi yaptım. Askerliği yaptıktan sonra 6 sene aile hekimliğini yaptım. Şuan da Son alternatif ve tamamlayıcı tıpla ilgileniyorum. 

Mezoterapi nedir, nerede ortaya çıktı ve cilde nasıl bir etkisi var?

Mezoterapi ilk olarak 1950 de Fransa’da kullanılmaya başlanmış bir tamamlayıcı tedavi metodudur. Son yıllarda kozmetik dermatolojide oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Mezoterapi sorunlu bölgelerde derinin orta katına mikro iğneler aracılığıyla bazı ilaçların enjeksiyonu demektir.  Bu amaçla deri problemine uygun olarak hiyaluronik asit, antioksidanlar, vitaminler, mineraller, amino asitler ve diğer malzemelerle özel ilaç kokteylleri hazırlanır. Bu maddelerin doğrudan cilde verilmesi deride kollajen ve elastin sentezini artırır, cildin yenilenmesine neden olur.

PRP ile ilgili bizi bilgilendirebilir misiniz? Nedir, nasıl uygulanır?

Elbette. Kişiden alınan az az miktardaki kanın özel bir santrifüj işleminden geçilerek bileşenlerine ayrıştırılması ve elde edilen az miktardaki platelet yönünden zenginleştirilmiş plazmanın yine aynı kişiye enjeksiyon yoluyla geri verilmesi işlemidir.  Plateletlerden salınan büyüme faktörleri hücrelerin onarım mekanizmasını devreye sokarak yaraların iyileşmesini sağlamaktadır. RP tedavisinde; doku yenilemede, kandan alınan büyüme faktörleri kollajen üretimini arttırmakta doku yenilemesine yardımcı olmaktadır. Cildin canlılığını, parlaklığını ve gerginliğini arttırır. Ciltteki lekeleri ve sivilce izlerini azaltır. Kırışıklıkların görüntüsünü hafifletir.

Peki hangi bölgelerde uygulanır? Kimlere uygulanmaz?

PRP’nin kullanımları ise; Biz Medikal Estetik grubu altında kırışıklık tedavilerini, dolgu amaçlı estetik uygulamalar, boyun dekolte bölgesi, iç bacak sarkmaları ve selülit tedavileri, göz altı torbaların tedavisi, saç dökülmeleri tedavisi, sivilce, yara cilt bozuklukları, iyileşmeyen yaraların tedavisinde kullanıyoruz. PRP, platelet sayısı yetersiz olan kişilerde, kanser hastalarında, hamile kadınlarda, emziren kadınlarda, otoimmün hastalıkları olanlarda uygulanmaz.

GRP nedir? Ciltteki ne tür sorunları giderir?  Kimlere uygulanır?

Cilt yenilenmesiyle ilgili yapılan çalışmalarda, ihtiyaç ve gerekli uyaranlar değerlendirildiğinde, yara onarım mekanizmasının harekete geçirilmesi gerektiği anlaşılmaktadır. Yara iyileşmesi moleküler sinyaller tarafından kontrol edilen mediatörlerin ve hücresel olayların birbirleriyle etkileşim içinde olduğu kompleks bir olaydır. Yara iyileşmesindeki moleküller sinyaller, primer olarak sitokinler ve büyüme faktörleri tarafından verilmektedir. Trombositlerin, özellikle içerdeki büyüme faktörlerin, hemostaz ve iyileşmede önemli rol oynadıkları gösterilmiştir. Dermapen cihazı dediğimiz aletle enjektörle cilt altına verebiliyoruz. 2 veya 4 hafta uyguladığımız seanslarla etkisini gösteriyor. Bunu bir ay içerisinde sonucu görebiliriz. Mezoterapide ise etkisi daha kısa sürüyor. Bunu bir haftada görebiliriz. GRP tekniği ergenlik çağını hemen geçmiş kişilerde uygulanmaya başlanabilir. 20-30 yaşlarda genelde akne problemi ile gelenlere bu tedavi uygulanabilir. GRP ile sivilce lekelerinden, saç dökülme gibi sorunlara çözüm olabiliyor.

Estetik bir görünüme sahip olmak için günümüzde birçok tedavi yöntemi uygulanıyor. Bunun sebebi nedir?

Son yıllarda tıptaki yenilikler ve gelişmeler sonucu yaşam kalitesinin artması ve süresinin uzamasıyla birlikte cildimizle ilgili sorunları da beraberinde getirdi. Artık kadınlar ve erkekler daha fit daha güzel görünmek istiyor. Estetik değerler en çok konuşulan konulardan biri haline geldi. Buna paralel olarak da Medikal Estetik uygulamalarda ki yenilikler son yıllarda beklentilere cevap verecek şekilde arttı. Bu yüzden bizlere düşen göreveler de arttı.

Bu mesleği neden seçtiniz? Bu sektör özellikle batıda revaçta, bunun sebebi nedir sizce?

Önceden de bu konulara bir ilgim vardı. Estetik uygulamaları hep takip ediyordum. Şu anda çalıştığım alandan da son derece mutluyum. Çünkü yaptığınız bir işin sonucunu görüyorsunuz. Özellikle karşınızdaki insanın ihtiyaçlarına cevap verirken, onların da mutlu olması bizleri ayrı mutlu ediyor. Aynı zamanda MESTDER  (Medikal Estetik Tıp Derneği)  üyesiyim. Ülkemizin birçok ilinde üyesi var. Batıda satın alma gücünün etkisi ve batılılaşmanın da etkisi var. Kısacası bu yöntemler artık çağımızın gerekli tedavi yöntemlerinden biri haline geldi.

Hacamat tedavisinde uygulan yöntemlerden bahseder misiniz?

Tabi. Kupa tedavisi dediğimiz aslında halk ağzıyla Hacamat tedavisi yöntemi çok eski tarihlere dayanıyor. Buradaki amaç kan almaktan çok bir uyarı oluşturmak o uyarıda başka bölgelere uyarı göndermesini sağlamak. Mihçen çiziği denilen çok ince çizikler atıyoruz. Bunlar distüriyle çok yüzeysel ama hafif bir kanama sağlıyoruz. Ancak internet ortamlarında korkunç olarak gösteriyorlar. Eğer ki uzmanından böyle bir uygulamayı görüyorlarsa, gayet normal bir biçimde tedavisi uygulanıyor. Ve atılan bu kan da vücutta yeni kanın oluşmasını sağlıyor. Vücutta kanın bir dolaşım sistemi var. Dolaşımın az olan bölgelerde, kan dolaşımın çok az yavaşladığı bölgelerden süzme işlemi yapılıyor. Kuru Kupa da birçok şeye faydalı. Belli noktalara kupayı koyarak bu yöntemi uyguluyoruz.

Merdiven altı yapılan tedavi yöntemleri var? Bu konuda neler söylersiniz.

Hacamat özellikle merdivenaltı diye tabir edilen yerlerde yapılıyor. Kişinin hangi hastalıklarının olduğu bilinmeden, bu tedaviyi uygulanıyor. Bu son derece yanlış ve tehlikelidir. Hacamat yaptırmak isteyenler özellikle kişi bilgisine bakarak, eğitim seviyesine bakarak karar vermeli. Çünkü doktor olmayanlar da bu işlere el atabiliyor. Medyada farklı meslek sahipleri botoks, hacamat, estetik ameliyatlar yaptığını görüyoruz. O yüzden önce kişinin mutlaka kişisel bilgilerine bakılmalı. Merdiven altı uygulanan yanlış yöntemler, kişide belki ömür boyu izler taşımak zorunda bırakılıyor. Bu da kişinin psikolojik olarak kendini kötü hissetmesini sağlar. İşte tam bu esnada bizler devreye giriyoruz. Bizler her zaman en iyi hizmeti ve müşterinin isteklerine cevap vermek için son derece dikkatli bir şekilde çalışıyoruz.

Kullandığınız ilaçlarınızı nerden getiriyorsunuz?

Kullandığımız ilaçlar son derece pahalı ve kaliteli. İtalya, Kore ve İspanya’dan getiriyoruz. Kısacası burada kullandığımız tüm ilaçlar, Türkiye’de mümessilliği olan onaylı ilaçlardır. Ucuz olan ilaçlar da var elbet, ancak bizler bu konuda son derece dikkatli ve titiz davranıyoruz.

İnsanlar artık bu tür tedavileri bir ihtiyaç olarak görüyor. Sebebi nedir?

 Biz endüstriyel bir topluma geçtikten sonra doğal olan ürün ve doğal koşullardan uzak kaldık. İş stresi, kalabalık şehirde yaşamamız, yediğimiz yiyecekler, güneşin etkileri gibi daha birçok faktör sıralayabiliriz. Bu faktörlerin insanların vücudunu yorar ve ister istemez bedende yaşlanma gibi belirtiler ortaya çıkarır. O yüzden de kişi kendini daha iyi hissedebilmesi için gerekli tedavi yollarına başvuruyorlar.

Yanıtlarınız için çok teşekkür ederim.

Editör: TE Bilişim