Değerli Hocam Rinoplasti nedir?

Burun şeklinin kişinin yüz yapısına uygun olacak şekilde estetik olarak değiştirilmesidir. Tüm dünyada en sık yapılan estetik operasyonların başında gelir. Günümüzde artık fonksiyonel rinoplasti tanımı kullanılmaktadır.

Fonksiyonel Rinoplasti ifadesinden ne anlamalıyız?

Burun yüzün tam ortasında estetik öneme sahip bir organ olmasının yanısıra nefes almamızı sağlayan, solunum havasını ısıtan nemlendiren, sesin rezonansına katkı sağlayan çok değerli bir organımızdır. Dolayısıyla burun hem güzel estetik gözükmeli hem de fonksiyon görmelidir. Fonksiyonel rinoplastide solunumu engelleyen eğri kıkırdak ve kemik kısımlar düzeltilmekte, büyük olan burun etleri küçültülerek solunum yolları açılmaktadır.

Sonuçta hem rahat nefes alan hem de estetik olarak güzel görünen bir burun oluşturulmaktadır.

Hastalar size hangi şikâyetlerle gelmektedir?

Genellikle estetik kaygısıyla geliyorlar; burnum yüzüme göre çok büyük, çok uzun, çok geniş, kemerim var, burun ucum düşük, eğri gibi.. Bazı hastalarımızda, bu şikâyetlere ek olarak solunum zorluğu, horlama ve uyku problemleri yaşadıklarını ifade ederek bize başvuruyorlar.

Operasyona karar verilirken nelere dikkat ediyorsunuz?

Öncelikle hastanın şikâyetlerini net olarak anlaşılması gerekir. Burnundan memnun olmadığı noktaları ve beklentileri sorulur. Daha sonra cilt yapısına, kalın yada ince deri olup olmadığına, geçirilmiş bir travma öyküsünün olup olmadığına, kıkırdak yapısına bakılır. Burnun dışı kadar içi de yani solunum pasajı da detaylı olarak muayene edilir ve hastaya nelerin yapılabileceği, nelerin yapılamayacağı, operasyonun riskleri gibi konularda bilgiler verilir. Hekim hasta güven ilişkisi ile operasyona karar verilir.

Rinoplasti için yaş sınırı var mıdır?

Operasyon kararı için genelde bayanlarda 17, erkeklerde 18 yaş başlangıç yaş sınırı olmakla beraber yüz kemik gelişiminin tamamlanmış olması gerekmektedir.

Rinoplasti nasıl bir ameliyattır?

Rinoplastı lokal veya çoğunlukla genel anestezi ile yapılan yaklaşık bir buçuk saat ile vakanın zorluğuna göre, örneğin kulak kıkırdağı ya da kaburga kıkırdağı alınarak şekillendirilmesi gereken zor durumlarda 6 saate kadar sürebilen, özellikli bir ameliyattır. Burnun kıkırdak ve kemik iskeletinde bir heykeltıraş, bir terzi gibi çalışıp dokulara saygılı davranarak değişiklikler yapıyoruz ve yüze en uygun burun şeklini oluşturmaya çalışıyoruz. Daha sonra burun içerisine silikon tamponlar, burun dışına da alçı koyarak operasyonu sonlandırmış oluyoruz.

Rinoplasti ameliyatı burun ucundan bir kesi oluşturularak mı yapılır?

Rinoplasti ameliyatını açık ve kapalı yöntemlerle yapabiliyoruz. Açık teknikte burun ucundan ters V şeklinde bir kesi yapıp, burun kanatlarının içinden yaptığımız kesilerle bunu birleştiriyoruz. Cildi kaldırarak burun sırtına görüş sağlıyoruz. Kapalı teknikte ise sadece burun kanatlarının içinden yapılan kesilerle dışarıdan görünen bir kesi olmadan yine burun sırtına görüş sağlıyoruz.  Hangi tekniği kullanacağımız vakaya göre ya da cerrahın alışkın olduğu, sürekli olarak uyguladığı daha başarılı olduğunu düşündüğü tekniğe göre değişebilir.

Açık veya kapalı ameliyatların, bir birlerine göre avantaj ya da dezavantajı var mıdır?

 Açık teknikte burun ucundan kesi yapıldığı için belli belirsiz iz kalabilir. Kapalı teknikte burun içinden kesiler yapıldığı için görünen bir iz kalmaz. Açık teknikte buruna daha güzel daha geniş bir görüş alanı sağlanır, cerrah daha rahat çalışır ve greftleri daha kolay yerleştirebilir. Kapalı ameliyatta ise burun ligamentleri ve dokuları daha az zarar görür ve ameliyat sonrası burun ucu düşme ihtimali daha azdır.

Ameliyat sonrası istemediğiniz durumlar olabiliyor mu?

Ameliyat sonrası erken dönemde kanama, enfeksiyon, hematom oluşabilirken, uzun dönemde, burun ucunda düşme, burun aksında sapma, burun sırtında düzensizlikler, yükseklik farkı, çökme, semer burun, papagan burnu, burun sırtında ters V deformitesi, burun ucunda genişlik fazla daralma asimetri gibi tekrar cerrahi gerektirebilecek durumlar olasıdır.

Bu tarz istenmeyen durumlar nedeni ile revüzyon cerrahisi yüzde 7 ile 15 oranında yapılabilmektedir.

Ultrasonik rinoplasti nasıl oluyor peki

Ameliyat esnasında kemikleri şekillendirirken keski, çekiç, testere, mikromotor gibi aletleri kullanmaktayız. Son dönemlerde kemikleri kesip şekillendirmek için ultrosonik enerji  veren cihazlar kullanılmaya başlandı. Bu cihazlar sayesinde ameliyat sırasında kemik kesi hatları daha düzgün, ameliyat sonrası şişlik, morluk gibi istenmeyen durumlar minimalize edilmektedir.

Peki, operasyon sonrası?

Operasyon sonrası hastalarımız bir gece hastanede yatar. Antibiyotik ve ağrı kesici tedaviler verilir, hastanın ilk 24 saatlik yakın takibi yapılır. Şişlik oluşumunu engellenek için buz tedavisi uygulanır. Hastaların slikon tamponları delikli olduğu için operasyon sonrasında solunum sıkıntıları olmaz, rahat nefes alabilirler. Tamponlar ameliyattan sonraki 2. ve 7. Gün arasında hekimin karar vereceği bir gün çıkartılır. 7. Gün alçısı ve burun ucunda dikişleri varsa dikişleri alınır. Bandajları açılır ve hasta ilk kez burnunun yeni şeklini görür, burun sırtına bir hafta kalacak şekilde tekrar bandaj yapılır.

Burada amaç bölgedeki ödemi azaltarak, doku bütünlüğünü sağlamaktır. Birinci ayın sonunda burun yüzde 70 oranında şekillenir. Ancak tamamen ödemin geçip burnunun son şeklini alması yaklaşık olarak bir yıl sürer.

Bu arada hasta nelere dikkat etmelidir?

  • Ameliyat sonrası hastanın bir kaç gün sırt üstü, başı 45 derece olacak şekilde yatması,

  • İlaç tedavisi ve bölgesel buz uygulamasını düzenli olarak yapması,

  • Bir ay süre ile burun içinin kabuklanmasının engellenmesi ve burun nemlenmesi, dolayısı ile iyileşmenin hızlanması için; burun içi, serum fizyolojik ile yıkamanın yapılması,

  • İlk bir kaç gün baharatlı ve çok sert gıdalar yemekten kaçınılması,

  • Darbelere karşı çok dikkatli olunması, örneğin çocukları kucaklarına almamalılar basit bir çocuk eli çarpması bile erken dönemde istenmeyen şekil bozukluklarına sebep olabilir.

  • Toplu taşıma araçlarından, kalabalık ortamlardan kaçınılması,

  • Bir ay ağır kaldırmaması, ağır egzersiz yapmaması,

  • Bir ay havuz ve denize girmemesi,

  • Üç ay gözlük takmaması

  • Üç ay güneşten korunması, güneş koruyucu kullanması gibi durumlar genel olarak dikkat edilmesi gereken durumlardır.

Banyo ne zaman yapabilirler?

Birinci günden sonra burun bölgesine su değdirilmemek kaydıyla banyo yapabilirler. Burada dikkat edecekleri nokta, tıpkı kuaförde saç yıkama şeklinde olduğu gibi başı geri alarak, yüze su gelmemesine özen gösterilecek şekilde yıkama yapılmasıdır.

 Sıcak ve buharlı banyodan kaçınılmalıdır.

15 günde bandajların tamamı çıkarıldıktan sonra normal banyoya geçilebilir.

Hasta ne zaman işe başlayabilir peki ?

Genellikle hastaların bir hafta istirahat etmelerini istiyoruz. Ağır iş yapmıyorlarsa bir haftadan sonra işe başlayabilirler.  Hastalar genellikle göz altındaki morlukların, burun bölgesindeki ödemin geçip geçmeyeceği konusunda tedirgin olurlar. Buz uygulamasını düzenli yapıp, ilk günlerde önerilen yatış şekline dikkat eden hastalarımız için bu durum sorun olmaktan çıkmaktadır.

Son olarak neyi eklemek istersiniz.

Rinoplastide amaç; nefes alabilen, kişinin yüz hatlarına uygun, dışarıdan bakıldığında ameliyat olduğu izlenimi vermeyen, doğal bir görünümü olan burun oluşturmaktır.

OP. DR. BUĞRA SUBAŞI KİMDİR?

24 Ağustos 1980 tarihinde Sakarya‘da doğdu. 1998 yılında Sakarya Atatürk Süper Lisesi’nden mezun oldu. 1999 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne başladı. 2005 yılında mezun oldu ve kısa bir süre Ankara Numune Eğitim Araştırma Hastanesi’nde Aile Hekimliği asistanlığı yaptıktan sonra 2006 yılında Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları bölümünde ihtisasa başladı.

2011 yılında uzman oldu ve Kilis Devlet Hastanesi’nde mecburi hizmete başladı. 2005 yılında Kilis’te yılın hekimi seçildi. 2006 yılı Ekim ayında, halen görev yapmakta olduğu Sakarya Hendek Devlet Hastanesi’nde göreve başladı.

Yaklaşık iki yıldır Hendek Devlet Hastanesi uyku laboratuvarı sorumlu hekimliği görevini yürütmektedir. Uluslararası ve ulusal dergilerde, kongrelerde yayınlanmış makaleleri bulunmaktadır. Çeşitli kongrelerde davetli konuşmacı ve moderatör olarak görev almaktadır.

Evli ve iki çocuk babasıdır.

1. Shepard grommet tympanostomy tube complications in children with chronic otitis media with effusion.

2. Otitis media with effusion: recurrence after tympanostomy tube extrusion.

3. A rhinolith surrounded by a nasal polyp.

4. Congenital unilateral membranous septa with choanal atresia dividing the nasal cavity into two blind pouches

5. Combined aplasia of sphenoid, frontal, and maxillary sinuses accompanied by ethmoid sinus hypoplasia.

6. Absence of the epiglottis in an infant with Pierre Robin sequence.

7. Sublingual and supraglottic haemorrhage as a complication of warfarin therapy

8. Orta Kulak Tuberkülozu: Olgu sunumu.

9. Fluoroscopy Guided Removal of a Metallic Foreign Body in the Neck

10. Onkositik Schneiderian Papillom

11. Coumadine Bağlı Ağız Tabanı ve Supraglottik Bölge Hematomu

Editör: TE Bilişim