Tuzla Mahalle Muhtarı İbrahim Çokluk,bürokrasi de mahalleyle ilgili çalışmalarda muhtarı bilgilendirme gereğinin duyulmadığını anlatarak, “Bu durum hizmette aksama yaşanmasına neden oluyor. Vatandaş bize soruyor, sonra sorunla biz uğraşıyoruz” dedi

 

Kendinizi tanıtır mısınız?

1960 Tuzla Mahallesi doğumluyum, Tuzla Mahallesi Muhtarıyım, esnaflıktan emekliyim hala bir fiil esnaflık yapıyorum. Bunun yanında çiftçilik ile uğraşıyorum, bahçem var orada yeşillik yetiştiriyorum. Muhtarlıkta 2.Dönemim, muhtarlıktan memnun değilim. Çok zor bir iş, sürekli vatandaşla uğraşıyorum ama gülü seven dikenine katlanır.

 

Muhtarlığın zorlukları var mı?

Mahallede bir kazı olacağı zaman, herhangi bir çalışma olacağı zaman muhtarlığa direk bildirmelerini isterdim ama maalesef bizim bürokraside muhtarlara falan bildirilmiyor. Yapılan bir çalışma gördüğümüzde biz gidip soruyoruz burada ne yapıyorsunuz diye, sorduğumuz kişide seni ne ilgilendiriyor diyor. Mahalle muhtarı olduğumu söyleyince anlatıyor. Diğer bir zorluğu ise herkes fakir fukara, herkes muhtardan para bekliyor.

 

Sorun çıkıyor    

Mahallemizde yeni bir durak kurulmuş, vatandaşların çoğu bunu istiyor ama evinin önüne koyulan kişi istemiyor. Belediye durağı koymadan önce haberdar etseydi, bir anlaşma şeklinde daha güzel bir şekilde yapardık. Şimdi belediye oraya durağı koymuş, benim bir üst kuruluşum, belediyeye nasıl o durağı oradan kaldır diyeceğim. Vatandaşta bundan beni sorumlu tutacak.

 

Mahallenizi tanıtır mısınız?

Mahallemizin eski ismi Karakalpak, önceleri mahallede kara kalpak takan insanlar varmış bu sebeple ismi böyle koyulmuş, Yeni ismi Tuzla Mahallesi olarak 1950 yıllarında değiştirilmiş. Bölgelerin en eski ve en hızlı gelişen mahallelerinden. Zamanında Karadeniz göçmelerinin yerleştiği bir bölge zamanla Balkan taraflarından da göç almıştır. Eski yapısını ve özelliklerini korumuş bir semt, mahallemizde yasak olmasına rağmen hala hayvancılıkla uğraşanlar var. Bir takım şikayetlerden dolayı onlarda yakında bırakacaklar.

 

Belediye hizmetlerinden memnun musunuz?

Belediyeye şikayetleri yazılı veya internet üzerinden bildirdiğin zaman, ilgili kuruluş sorunu çözmek için çalışmalara başlıyor.Belediye muhtarlara bir birim ayırdı, hizmetlerle ilgili hiç bir sıkıntımız yok. Sadece vatandaş karşı karşıya geldiği zaman zorluk çekiyoruz. Mahallemizde ufak tefek sorunlar oluyor bunları da çözüyoruz.

 

Birlik olmamız gerekiyor

Yapılan yeniliklerin birde bedelleri vardır vatandaşımızın bunu unutmaması gerekiyor, jimnastik aletleri istiyorlar sonra benim evimin karşısında eşofmanla dolaşmasınlar diye karşı çıkılıyor. Bu tür sorunlar bu mahallede çok, tıpkı durak olayında olduğu gibi. Bir şeyler yapılacaksa bazı olaylara katlanmamız gerekiyor, birlik olmamız gerekiyor. Çağımızın gerektirdiği yenilikler var, bunların yapabilmek için bazı vatandaşlarımız zorluklar çekiyor, evleri yıkılıyor ama bunların yapılması gerekiyor.

 

Dışarıya göç var

Güzel kültürlü bir semt, bir cumhurbaşkanı birde adalet bakanı çıkarmış bir yerleşim alanıdır tuzla mahallesi. Ama yetişen insanlar terk ediyorlar, bende ayrılmıştım depremden sonra dönüş yaptım tekrar evimizi taşıdık. Mahallenin %90’ı birbirini tanır, yapısından hiç bir şey kaybetmemiş bir mahalledir. Yeni yapılaşmalarla bu yönü biraz zarar görecek.

 

Mahalle sakinleri habersiz

Pazaryerinin olmadığını sanıyor vatandaşımız, aslında Güneşler  Yeni Mahallesi ile ortak pazar alanımız var, geçiş yolu olmadığı için vatandaşımız gidemiyor. Yolun açılması için uğraşıyorum. Mahallemizde park alanı yok der vatandaş bilsinler ki yağcılarla sınır bölgemizde Adapazarı’nın en büyük park alanı yapıldı.

 

Sosyal yardımlaşma kurumu

Sosyal yardımlaşma kurumu ne kadar yardım dağıtımını kendi eline alsa da yasaların doğrultusunda yardım yapıyor, tam olarak bütün ihtiyaç sahipleri yardım alamıyor. Bizim öyle bir sorunumuz yok,, mahallede bir fonumuz var hayır sever vatandaşların yaptığı yardımları oradan biz dağıtımını yapıyoruz.

Maddi destek yapılmalı

Benim muhtarlığımın maddi yönden desteğe ihtiyacı yok, ama diğer muhtar arkadaşlarımızın giderleri karşılanmalı elektrik, su gibi giderleri belediye tarafından ödenmeli. Diğer illerimizde bunların örnekleri var, masrafları karşılayıp muhtarlığa ayda bin lira para gönderen belediyelerde var.

Editör: TE Bilişim