Fiyat tarifesine yıllar sonra yapılan zamlar konusunda ise esnaf, kararı yerinde buldu. Sıkıntılarını ve sorunlarını anlatan esnafın işte görüşleri…

YENİLMEYEN TEK MESLEK

Gelişen teknolojiye ve büyük sermayeye karşı yenilmeyen tek meslek olan berberlik, gün geçtikçe hizmet anlamında fark yaratmaya devam ediyor. Arkadaşımız Ünal Uzun, şehir’de faaliyet gösteren berber ve kuaför esnafını dinledi. Berberler Pazar tatili, fiyat tarifelerine yapılan ve zam bir çok konuda görüşlerini paylaştı.

İKİ FARKLI GÖRÜŞ

Berber esnafı özellikle yıllar sonra aradan sonra yapılan zammın yüzlerini güldürdüğünü açıkladı. Esnaf Avrupa’da uygulanan mahallelerde nüfusa göre işyeri sayısı belirleme konusunda ise, “Kaliteli olan müşteriyi kapar” yorumunda bulunurken, bazı esnaf, “Yasa ile bir sokakta aynı sektörde iş yapan ticarethanelerin açılmasına izin vermemelidir” dedi

Bülent Özaydın-39 (Karaağaç Erkek Kuaförü ) :

Berberler Pazar günleri tatil yapmalıdır. Berber mesleğin de hafta içi bir tatil işlerimizi sekteye uğratabilir. Son gelen zamla berberlerin artık yaptığı işin tam karşılığını aldığını söyleyebiliriz. Müşterilere göre biraz pahalı gelse de fiyat bu olmalıdır. Çok fazla olan berber sayısı bizim için bir sorun teşkil etmiyor. Çünkü  işini düzgün ve kaliteli yapan esnaf her zaman müşterisini bulmaktadır. Avrupa’da olduğu gibi nüfusa oranla mahallelere dükkan sayısı belirlemek, ya da dükkan açılmasını engellemek vatandaşı bireysel hak ve özgürlüklerine darbe vurmak demektir.

Metin Bayram-23 (Formen-Çalışan) :

Haftanın son günü tatil olmasından yanayım.Bu sayede diğer aile bireylerimle ortak bir tatil günümüz olabiliyor ve onlarla daha çok görüşme fırsatı buluyorum. Müşterilerimizde yapılan zammı çok abartılı bulmadı. En son 2010 Eylül ayında zam yapılmıştı. Bu zammı hepimiz bekliyorduk. Yapılan zam yerindedir, bundan daha fazlası müşteriye çok gelip işlerimizde düşüş olmasına yola açabilir. Günümüzde çoğu berberinde kendine ait müşterileri hitap ettiği bir çevre ve arkadaş grubu bulunmaktadır.

Birol Türkmen-35 (Türkmen Erkek Kuaförü) :

Tatil olması her meslek grubunda çalışanın doğal hakkıdır. Tabi ki biz berberlerin de Pazar günü tatil olması gerekmektedir. Bu sayede ailem, arkadaşlarımla zaman geçirme fırsatı bulurken, mesleğin stresinde kurtulup bize sosyalleşme imkanı tanımaktadır. Yeni gelen zamdan oldukça memnunum. Bildiğiniz üzere berber tarifesine 5 yıldır zam uygulanmıyordu gelen zam yüzümüzü güldürdü. Semtimizde benden başka berberlerin bulunması işimi büyük bir çapta etkilemiyor. Genel olarak bir berberin kendine ait müşterisi bulunmaktadır.,

Levent Aygün-38 (Kuaför Levent) :

 Pazar günleri tatil yapılması işimi kötü yönde etkiliyor. Diğer çalışan insanların tatil günü olan Pazar günleri müsait oldukları veya cemiyet ve organizasyonların Pazar günleri olması bizim işlerimizin yoğun olması anlamına gelmektedir. Yapılan zammı ve tarifeleri bizim gibi semtte çalışanları fazla uygulama imkanları bulunmamaktadır. Yapılan tarifeyi uygulamaya çalışsak müşteri kaybederiz. Diploması ve ruhsatını alan her vatandaşın istediği yerde dükkan açma hakkına sahip olduğuna inanıyorum .

Halil Özdemir-19 (Şafak Kuaför) :

 Pazar günleri tatil olmamalıdır. Bunun nedeni olarak bizim işimizin en yoğun olduğu zamandır. Eğer bir tatil verilecekse hafta içi bir günde olması daha mantıklı olacaktır. Yeni gelen zamların daha ne olduğunu bilmiyoruz. Odanın hazırladığı tarifeler 30 TL olduğundan daha bizim elimize ulaşma imkanı olmadı. Bir semtte bu kadar çok aynı dükkanın olmasına gerek yok. Bir yasal düzenleme ile dükkanlar birleştirebilir. Bu sayede daha iyi iş yapma imkanı bulurken diğer yandan giderlerimiz azalacaktır.

Hakim Karakaya-33 ( Palmiye Erkek Kuaförü) :

Pazar günü berberlerin tatil yapması berberin haftada kazandığı paranın yarısından vazgeçmesi demektir. Yaz dönemi ve cemiyetler daha çok Pazar günleri olduğundan bizim en yoğun olduğumuz zamanda tatil olması işlerimizi sekteye uğratacaktır. Yapılan zamlar yerine göre değişmektedir. Biz semt esnafı yapılan zammı müşteriyi düşünerek fazla bulurken, çarşıda dükkanı olan bir berber bu zammı yetersiz bulabilir. Bir semtte bu kadar çok olmasını saçma buluyorum yurtdışında bu sistemde işlemektedir.

Haber: Ünal Uzun

Editör: TE Bilişim