ATA MESLEĞİ YOK OLUYOR
Ayakkabı üretiminin ve çeşidin bol olduğunu, insanların tamir ettirmektense yenisini almayı tercih ettiklerini dile getiren esnaf işlerin durgun olduğunu dile getirdi. Yetiştirecek çırak bulamadığını ve kendini bu işin son kuşağı olarak dile getiren esnafın derdi büyük, ata mesleği olan ayakkabıcılık unutuluyor.



İsmail Yılmaz (57-Esnaf)
Küçük kârlarla satış yaptığımız dükkânda günlük kazancımız 200 TL’yi bulursa şükrediyoruz. İşler bitik, küçük esnafla ilgilenen yok. En fazla bir iki çift ayakkabı satıyoruz. Alış veriş merkezlerinde elektronikten terliğe kadar var olduğundan dolayı halk bize uğramak yerine ihtiyaçlarını AVM’lerden karşılıyor.


Kamil Karapınar ( 57- Ayakkabı Tamircisi)
Ata mesleği olan bu işi 40 yıldır yapıyorum. İşe okulu bitirdikten sonra babamın yanında çalışarak başladım. O zamanlar ucuz ayakkabı olmadığından insanlar ayakkabılarını tamir ettirmeye daha çok ihtiyaç duyardı. Başka yapabileceğim iş yok lüks hayat sürmedim ama bu meslekte 2 çocuk okutup emekli oldum.


Hasan Kazan (55- Ayakkabı tamircisi)
48 yıldır bu işi yapıyorum, işler bazen iyi bazen kötü… Bir ekmek çıkartıp eve gidiyorum. Eskiden ayakkabı pahalıydı ve insanlar tamir ettirirdi şimdi o kalmadı. Emekli olduğum halde zorlanıyorum, emekli olmasam bu işi yaparak geçimimi sağlamam çok zor, şimdi başlamış olsaydım bağ kurumu ödeyemezdim.


Ali Osman Yalgın (43- Ayakkabı Tamircisi)
Çıraklığımla beraber 30 senedir bu iş içersindeyim. Tamir her zaman ihtiyaçtır ancak seçenek çok olduğundan vatandaş sadece ayakkabı pahalıysa tamire getiriyor. Bu mesleğin son kuşakları belki de biziz. Yetiştirecek çırak bulamıyoruz, bu işi yapmak isteyen gençler yok.


Sinan Pekçetin (49- Esnaf)

Babadan kalma olan bu mesleği 30 senedir yapıyorum. Küçük esnaf olarak sıkıntılıyız. Alternatiflerin çoğalması sektörümüzü olumsuz etkiledi. İnsanların marka tutkusu bizim ayakkabılarımızın fiyatlarına olan bakış açılarını değiştiriyor. Oysa biz ürünümüzün arkasındayız. Bir sorun olduğunda firmaya gönderilen ayakkabı için bir ay cevap bekleyen müşteriye bizden aldığı ayakkabıyı geri getirdiğinde olmazsa yenisini veriyoruz. Haber: Ece Aya

Editör: TE Bilişim