Söyleşi: Hülya BİLGİN ÇOLAKOĞLU

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Bülent Hazer, tamamlayıcı tıp içinde yer alan Ozonterapi, akupunktur, proloterapi, mezoterapi, nöralterapi, fototerapi, kupa terapi, hipnoz ve homeopati  ile birçok rahatsızlığın giderilebildiğini söyledi.

Hazer, proloterapi yönteminin migren, bel ve boyun ağrıları, bel fıtıkları, yine kalça, omuz, diz kireçlenmeleri olan hastalar için ameliyat gerektirmeyen bir tedavi seçeneği olduğunu belirterek, “Özellikle spor sakatlıklarında eğer bağlar tam olarak kopmadıysa bu tedaviden sonra kişi egzersizlerine ve günlük hayatına devam edebiliyor” dedi.

Bazen boynumuzda,  bazen sırtımızda bazen başımızda, üstelik hiç beklenmedik anlarda baş belası ağrılarımız...  Sonrasında muhtemelen rastgele ya da doktor önerisiyle kullandığımız ağrı kesiciler...

Ağrı kesicileri ayrıca konuşmak lazım ancak bu haftaki konum, ağrılarımızın ilaçsız ya da ameliyatsız tedavisi mümkün müdür? Ağrı tedavisinde alternatif yöntemler nelerdir?

Tamamlayıcı ve Geleneksel tıbbın ağrı tedavisine bakışını;  Ortopedi ve travmatoloji uzmanı doktor Bülent Hazer ile konuştuk.

Hemen belirtmeliyim;  günümüzde tamamlayıcı ve geleneksel tıp uygulamalarına talebin giderek arttığı bilinmektedir.  Maalesef ki istismara da açık olan bu durum, Sağlık Bakanlığının Ekim 2014 yılında yayımladığı yönetmelik ile Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp alanı yeni bir boyut kazanmıştır. Böylelikle tıp dışı kişilerin bu uygulamaları yapabilmeleri engellenmiş ve tıp alanında olanların ise bu konuda almış oldukları eğitimlerin süre ve içerik olarak standartları belirlenmiştir.

Değerli hocam tamamlayıcı ve geleneksel tıp nedir? Kısaca nasıl tanımlarsınız?

Fiziksel ve ruhsal hastalıklardan korunma, tanı koyma, tedavi etme yanında sağlık halinin sürdürülmesinde kullanılan farklı kültürlere özgü uygulamaların bütünüdür.

Peki, tamamlayıcı tıp ile modern tıp arasındaki ilişki nasıldır?

Birbirini bütünler tarzda iç içe bir ilişki vardır. Ama günümüzde modern tıbbın koruyucu hekimlik ve sağlıklı yaşam konusundaki eksiğini tamamlayıcı tıp yaklaşımıyla tamamlıyoruz.

Yani modern tıp; hastalık teşhis ve tedavisini öne alırken tamamlayıcı tıp yöntemleri sağlıklı yasam için hastalıklar oluşmadan önce veya kendisini ağrı, kaşıntı, yorgunluk, anksiyete olarak ifade etmeye başladığında bütünsel bir bakışla sistemdeki yüklenmeleri, blokajları tespit edip çözmeyi hedefler.

Bir örnek vererek detaylandırabilir misiniz?

Mesela artroz dediğimiz eklemlerde kireçlenme üzerinden anlatırsak klasik tıp yaklaşımında bu şikâyetlerde giden bir hastaya birkaç ağrı kesici kas gevşetici ilaç krem vs. verilir veya ameliyat önerilir. Tamamlayıcı tıbbın bütünsel bakışında ise bağırsak florasından yeme alışkanlıklarına vitamin mineral eksikliklerinden vücut asidozuna kadar sebepler geniş bir yelpazede ele alınır. Yani sadece diz olarak değil bütün bir vücut olarak bakılır.

GETAT’ın içinde hangi yöntemler vardır?

Ozonterapi, akupunktur, proloterapi, mezoterapi, nöralterapi, fototerapi, kupa terapi, hipnoz, homeopati öne çıkan uygulamalardır.

Bu yöntemlerin bazılarını ağrı tedavisinde kullandığınızı bilen biri olarak bu bağlamda biraz ağrıyı konuşmak istiyorum. İlk olarak kısaca ağrının tanımı ile başlayalım. Ağrı nedir?

Vücudun herhangi bir yerinden kaynaklanan ve genellikle bir olumsuzluğu yüklenmeyi ifade eden nahoş bir duygudur.

Süresine bölgesine ve nedenine göre sınıflandırılabilir.

Örneğin; akut kronik baş ağrısı, bel ağrısı nöropatik (omurilik ve sinirlerden kaynaklı),  visseral ağrı (iç organlardan kaynaklı), somatik ağrı (kas iskelet sistemi kaynaklı) sayabiliriz.

Ağrı tedavisinde hangi yöntemleri kullanıyorsunuz?

Genellikle birçok yöntemi birlikte kullanıyoruz  

Kas iskelet sisteminden kaynaklanan ağrılara bakarsak, birçoğu eklemlerde, ligamentlerde ve tendonlardaki aşınma, zedelenme gibi durumlara bağlıdır.  Bu tür problemlerde proloterapi ile instabiliteleri (gevşeklikleri) gidererek, eklemlerdeki yüklenmeleri doğal yolla tedavi ediyoruz

Bu yöntem migren, bel ve boyun ağrıları, bel fıtıkları, yine kalça, omuz, diz kireçlenmeleri olan hastalarınız için ameliyat gerektirmeyen bir tedavi seçeneğidir. Özellikle spor sakatlıklarında eğer bağlar tam olarak kopmadıysa bu tedaviden sonra kişi egzersizlerine ve günlük hayatına devam edebiliyor.

Proloterapi uygulamasından çok kısa bahsedersek...

Basit olarak; şekerli ya da tuzlu su bazlı bir solüsyonu hasarlı bağ ya da tendonun kemikle birleştiği noktaya enjekte ediyoruz.

Diğer yöntemler?

Özellikle kronik ağrılarda yine enjeksiyon yöntemiyle Nöralterapi yöntemi var

Bu tedavi şeklinde lokal anstezik madde kullanarak sempatik sinir sistemi üzerinden problemli bölge veya organ fonksiyonlarını düzenlemeyi sağlıyoruz.   Bu sayede, vücudun onarım sistemleri çalışıyor. Bedenin kendi kendisini iyileştirme yeteneği harekete geçiyor.

Ozonterapi ile antioksidan sistem harekete geçirerek ağrıya sebep olan uyaranları azaltılıp vücudu detokse ediyoruz.

Ozon terapiyi biraz detaylandırabilir miyiz?  Nasıl uygulanıyor,  etkileri nelerdir?

Ozon terapide ozon gazı kullanıyoruz. Belli oranlarda saf ozonla saf oksijenin karışımıyla oluşan tıbbi ozon hastaya uygun dozlarla verilir. Bu sayede doku ve hücreler oksijeni en iyi şekilde kullanırlar. Sonuçta yine vücudun kendi kendini iyileştirme yeteneği desteklenmiş olur.  Bağışıklık sistemi düzenlenir. Dolayısıyla vücudumuzdaki kimyasal maddelerin temizlenmesi yani detoks yapıcı özelliği de arttırılmış olur.

Kas iskelet sisteminde ozon terapinin yeri nedir?

Ağrılı, iltihaplı ya da iltihapsız eklem romatizması olan hastalarımızın eklemlerinin içine ozon gazı veriyoruz.  Uygulaması kolay ve hızlı sonuç veren bir yöntemdir. İlk ozon uygulamasından sonra genellikle şikâyetler hafiflemeye başlar.

Kupa terapi uygulaması da çok bilindik bir yöntem. Kupa terapi etkilerine değinecek olursak?

Kupa uygulamaları ile bölgesel vakum oluşturarak, kas iskelet sisteminde kan ve lenf dolaşımını arttırıyoruz.  Hafif bir yanma olabilmekle birlikte ağrısız bir yöntemdir.

Kupa terapi uygulaması nasıldır?

Önce uygulama bölgeleri belirlenir ve dezenfekte edilir. Daha sonra tek kullanımlık kupalar bu bölgelere yerleştirilir. 3-5 dakika beklenir, gerekirse tekrarlanır.

Bitkilerle tedavi anlamına gelen Fitoterapi sanırım en yaygın kullanılan yöntemlerden biri.  Her zaman insanların ilgisini çektiğini düşünüyorum. Bitkisel tedavi yani Fitoterapi yöntemine gelirsek...

Bitkilerle tedavi neredeyse insanlık tarihi kadar eski. Sadece hastalıklarda değil, sağlıklı bedenler için de önemli. Şifalı bitkiler hakkında doğru bilgilere ulaşmak ve doğru yöntemleri kullanmak önemlidir.

Biz ağrı tedavisinde fitoterapi ile klasik ilaçlardan ziyade bitkisel formlar ile tedavilerimizi destekliyoruz. Ağrı bölgesine göre farklı önerilerimiz oluyor.

CGF-PRP (Kök hücre) tedavileri ile problemli bölgeye hasar onarıcı hücreleri yoğun olarak uyguluyoruz. Hastanın kendi kanı kullanılarak hasarlı dokuların iyileştirilmesine dayalı bir yöntemdir.

Kısa süreli bir uygulama bununla birlikte etkisi uzun ve kalıcıdır.

Geniş kullanım alanları olmakla birlikte bel, boyun, diz, omuz, dirsek ayak gibi bölgelerdeki ağrılar için sıkça kullandığımız yöntemlerden biri

Yüz yılın sistemi diye okumuştum, son olarak Manyetoterapi hakkında da bilgi alabilir miyiz?

Manyetoterapi ile vücudun manyetik alanı ile dünyanın manyetizması arasındaki uyumsuzlukları giderip tedavi edici frekanslarla hastalıkların çözümüne destek sağlıyoruz.

Pulsatif manyetik alan damarları genişletip kan akımını arttırarak ağrı kesici, antiinflamatuar etki, spazm çözücü, hormonal ve enzimsel süreçleri düzenleyici etkisiyle tedavide yerini almıştır.

Gelişen teknolojinin getirdiği elektromanyetik kirlenme yani elektrosmog, manyetoterapi ile giderilebilir.

Tedavi sonrası, vücudun zindeliği artar. Depresyon ve stresin giderilmesi, iş veriminin arttırılması, öğrenme kapasitesinin geliştirilmesi sağlanır. Manyetoterapi ile sinir sistemi düzenlenir; kemik, kıkırdak, kas hücreleri uyarılır, yara iyileşmesi, ağrıların giderilmesi, bağışıklık sisteminin güçlenmesi sindirim sisteminin düzenlenmesi sağlanır.

Op. Dr. Bülent Hazer Kimdir?

1991 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. 1991- 1994 yılları arasında Erzincan SSK Hastanesinde görev yaptı. 1994 yılında başladığı Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesinden 1998 yılında Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olarak mezun oldu. Aynı yıl Toyotasa Hastanesinde Ortopedi Uzmanı olarak göreve başladı. 2007 - 2015 yılları arasında Sakarya Özel Adatıp Hastanesinde çalıştı

Halen Serdivan Altınova’da Özel muayenehanesinde;  Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanlığının yanında tamamlayıcı tıp uygulamalarını da ekleyerek hastalarına hizmet vermektedir.

Op. Dr. Bülent HAZER, ilaçsız tedavi yöntemi olarak tamamlayıcı tıp uygulamalarının modern tıbba entegre olarak hastalıkların tedavisinde daha fazla faydalı olacağına inanmaktadır. Bu nedenle uzmanlık eğitiminin üzerine; Akupunktur, Proloterapi, Nöralterapi, Ozonterapi ve Kupaterapi gibi daha birçok uygulamanın eğitimlerini görmüş ve bunları bir bütün olarak hastalarına uygulamaya devam etmektedir.

Editör: TE Bilişim