Türkiye'nin en büyük fotoğraf makinesi müzesi Malatya'da açıldı. 
'Bundan bize ne' diyebilirsiniz ama öyle değil.
O müzenin Adapazarı'nda kurulması işten bile değildi.
Müzenin kurulmasına ön ayak olan Baki Tamer Selçuk, o müzenin Adapazarı'nda olması için çok çaba harcadı.
O üzerine gittikçe, şüpheyle baktılar yüzüne...
Tamay Açıkel'in 2009 yılında Bizim Sakarya Gazetesi'nde yayımlanan röportajında şöyle anlatıyor o bakışları:
"Ben şu izlenimi edindim; insanlara gidip; benim malzemem var, bununla bir müze kuralım, dediğin zaman çoğu yanlış anlıyor. Diyorlar ki bu kendi malzemesini satmaya çalışıyor. Birkaç yerden dolaylı olarak da duydum. Bu beni çok üzdü. Herkese gidip “gelin müze kuralım!” diyemiyorsunuz. Olmuyor. Hemen şu soruluyor: çıkarın ne? Onun için bu tip konuları konuşmuyorum da. Özellikle son altı yedi aydır elimi eteğimi çeker gibi oldum, ta ki bu sergiye kadar."

Ve aradan yıllar geçiyor. O müze Baki Tamer Selçuk'un doğduğu kent Malatya'da açılıyor. 

Tamay Açıkel, müze haberini alınca bu kez şöyle yazıyor:

"2009 yılının kasım ayında, Adapazarı’ndaki bir yerel gazetede, Baki Tamer Selçuk ile bir röportajım yayımlanmıştı*. Şöyle demiştim onu tanıtırken:

“Bir fotoğraf makinesi koleksiyoncusu nasıl biridir?

Bitpazarlarında, müzayedelerde dolaşıp iz süren bir adam… Onları tek tek temizleyip parlatır sonra raflara dizer… Her hafta bir tane, bir tane daha; sığmaz olurlar artık dükkâna… Aldıklarını satmaz, biriktirir. O tamir eder aynı zamanda. Yaşamını ondan kazanır.

Adapazarı’nda böyle bir adam yaşar işte. İnsanlığın belki de en görkemli buluşuna saygıdan, gelişimine hayranlıktan, gizemli öyküsüne sevgiden alır gücünü. Anlatmak ister, sevdirmek ister herkese… Fotoğraf makinelerinden bir müze kurmak ister Adapazarı’nda. Hayali gerçekleşirse Türkiye’nin en büyük, dünyanın da bu konuda sayılı müzelerinden biri olacaktır.

Dükkânı pek küçüktür ama hayali büyük; hayatında bir tek şeyi çok, ama çok ister Baki Tamer Selçuk…”

***

O hayal, o müze şimdi gerçek oldu! Ama nerede biliyor musunuz? Malatya’da! Evet, sekiz yıl sonra ve Malatya’da! Evlenip yuva kurduğu, küçücük dükkanında iğneyle kuyu kazarak hayatını kazandığı Adapazarı’nda umutlar tükenince başka “büyük” şehirlerde şansını denedi Tamer Bey. En yakını İzmit’ti. Olmadı. Bir başkası… Oradan da eli boş döndü… Sonunda, doğduğu şehir Malatya onu dinledi, anladı ve bu çok değerli projeyi destekledi. Ve… 30 Eylül 2017’de, Türkiye’nin en büyük fotoğraf makinesi müzesi açıldı!"

Editör: TE Bilişim