Biber, öğrenci olmalarına karşın maddiyat isteyen bu projeleri nasıl yürüttükleri sorusunu, “Biz, kendimizi yardımı gönderdiğimiz insanların yerine koyuyoruz. Açıkçası onları düşündüğümüzde bize yaptığımız yardımlar o kadar kolay ve rahat geliyor ki keşke elimizden gelse daha da fazlasını yapabilsek diyoruz” diye yanıtlıyor.

Birliğin 1998 yılında kurulduğunu, Sakarya Üniversitesi’nin de 2011 yılında birliğe dahil edildiğini aktaran Biber, bir ÜNİFEB üyesinde aradıkları özellikleri şöyle anlatıyor: “1907 ÜNİFEB üyesi Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlıdır, ülkesinin ve ulusunun çıkarlarını en üst düzeyde gözetir. Taraftarı olduğu Fenerbahçe Spor Kulübü’ne ve içinde bulunduğu topluma karşı duyarlıdır.”

Bu haftalık sağlık söyleşilerime ara verip sorumluluk sahibi bir grup gençten bahsetmek istiyorum. Öyle ki bu gençler yaşlarına, maddi imkanlarına, vakitlerine bakmaksızın akranlarını cezbeden onlarca eğlenceye bir ara verip başkaları için de var olmayı başarabiliyorlar. Maddi ve manevi ihtiyaç sahibi olarak gördükleri kim varsa şefkat ellerini hiç düşünmeden ve herhangi bir karşılık beklemeden uzatıyorlar. Bununla da kalmıyor, Atatürk’e ve ilkelerine olan bağlılıklarıyla da göz dolduruyorlar.

Bu gençler, 1907 ÜNİFEB gençleri… Yani, Üniversiteli Fenerbahçeliler… Özellikle son zamanlarda sosyal medyada isimlerini sıkça duyar, faaliyetlerine sıkça rastlar oldum. Onlar, toplumsal sorunlara kayıtsız kalamazken ben de onların varlığına kayıtsız kalamadım. Sakarya Üniversitesi 1907 ÜNİFEB sorumlusu Numan Yasin Biber ile bir araya geldim ve bu haftaki söyleşimi onunla gerçekleştirdim. Kaç yaşında olursanız olun, bu çocuklardan öğreneceklerimiz var…

Öncelikle sizi tanıyalım.

Ben Numan Yasin Biber. Elektrik Elektronik Mühendisliği 3. sınıf öğrencisiyim. 1907 ÜNİFEB Sakarya Üniversitesi’nin üniversite sorumlusuyum. 5 aydır bu görevi yapmaktayım. 4 senedir 1907 ÜNİFEB içinde aktif olarak yer alıyorum.

Geçtiğimiz günlerde Galatasaray-Fenerbahçe maçında vefat eden Koray Şener arkadaşınız hakkında bir şeyler söylemek ister misin?

Çok üzücü bir hadiseydi. Koray çok yakından tanıdığımız arkadaşımızdı. Kocaeli Üniversitesinde okuyordu. Maçlara beraber gidip birçok etkinlikte beraber bulunduk. Böyle bir olayın yaşanmış olması herkesi olduğu gibi bizi de derinden etkiledi. Bizler de Koray’a olan son görevimizi yerine getirmek için onun adını sonsuza yaşatacağımıza söz verdik. Koray kardeşime Allah’tan rahmet diliyorum. Mekânı cennet olsun.

1907 ÜNİFEB nedir?

1907 Üniversiteli Fenerbahçeliler Birliği, kısaca 1907 ÜNİFEB üniversitesi öğrencisi olmanın bilinci ile Fenerbahçe’ye ve yaşadığı topluma üniversite hayatı ve sonrasında hayatın her alanında artı değerler katmak amacı ile Türkiye ve KKTC’deki binlerce Fenerbahçeli üniversite öğrencisi ve mezunlarımızın oluşturduğu bir birliktir.

1907 ÜNİFEB’in tarihçesi hakkında da kısa bir bilgi alabilir miyiz?

Temelleri 1998 yılında atılan İstanbul’daki 4 üniversitenin birleşimiyle kuruldu. Türkiye’deki 58 üniversitede örgütlenmesi bulunan birliğimiz ‘Fenerbahçe’nin aydınlık geleceği’ mottosuyla faaliyetlerini sürdürmekte. Giderek büyüyen birlik Sakarya Üniversitesi’ni arasına 2011 yılında kattı. 1907 ÜNİFEB Sakarya Üniversitesi 20 Ekim 2011’den itibaren faaliyetlerini sürdürüyor.

Peki, bu oluşumun amaçları neler?

Taraftarı olduğumuz Fenerbahçe Spor Kulübü’ne düzenli projeler üreten bir kurum haline gelmek, üyelerine Fenerbahçe spor kulübüne en etkili şekilde destek verecek nitelikleri kazandırmak ve Fenerbahçe için güçlü bir kamuoyu desteği hazırlamak hedeflerimiz arasında. Aynı zamanda taraftar topluluğu olmamızla birlikte bir sivil toplum örgütüyüz. Çeşitli sosyal sorumluluk projeleri ile toplumsal farkındalık yaratarak güçlü bir kamuoyu desteği sağlamaya çalışıyoruz.

Bir 1907 ÜNİFEB üyesi nasıl olmalıdır? Genel hatlarıyla açıklayabileceğiniz bir profil söz konusu mu?

1907 ÜNİFEB üyesi Fenerbahçe spor kulübüne karşılık beklemeksizin destek olur ve hizmet eder. 1907 ÜNİFEB üyesi Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlıdır. 1907 ÜNİFEB üyesi ülkesinin ve ulusunun çıkarlarını en üst düzeyde gözetir. 1907 ÜNİFEB üyesi taraftarı olduğu Fenerbahçe Spor Kulübüne ve içinde bulunduğu topluma karşı duyarlıdır. 1907 ÜNİFEB üyesi üniversiteli olma sıfatına yakışan davranışlar sergiler ve hayatın her alanında üyesi olduğu birliği temsil ettiğinin bilincindedir.

1907 ÜNİFEB yapılanması nasıl gerçekleşiyor?

1907 ÜNİFEB ‘ideal sistem’ adı verilen yapının içinde oluşmaktadır. Bu sisteme göre dernek, seçimle belirlenen başkan ve yönetim kurulu ile ilgili yönetim kurulu üyeliğinin sorumluluğunu yürüttüğü Örgütlenme ve Üyelik, Organizasyon, Projeler, Tribün, Ürün ve Web olmak üzere 6 komite şeklinde yapılanmıştır. Üniversite örgütlenmeleri de aynı sistemde üniversite sorumlusu ve yönetim kurulu üyelerinden oluşur.

Faaliyetlerinizden biraz bahseder misiniz?

Stadımızda okul açık C blokta takımımızı destekliyoruz. Birliğimiz futbol dışında basketbol, voleybol gibi amatör branşlarda erkek ve bayan takımlarımızın yanında yer alır. Birliğimizin üyelerinin maçlar dışında da bir araya gelmesi, arkadaşlık bağlarının kuvvetlenmesi amacıyla çeşitli organizasyonlar düzenlemektedir. Kurulduğundan bu yana geleneksel olarak düzenlenen geleneksel bahar şenliği,  toplu iftar ve yemek organizasyonları yanı sıra 3 Mayıs ve 10 Kasım Anıtkabir ziyaretleri, 18 Kasım Çanakkale ziyaretleri buna örnek olarak gösterilebilir. Sosyal sorumluluk projeleri ile de toplumda farkındalık yaratmayı hedefliyoruz.

Bu projeleri biraz açabilir miyiz?

Tabi. Sadece imkânı olan taraftarlara değil, toplumun onlara koyduğu engelleri aşmaya çalışan görme engelli taraftarlara ‘GETEM’, ‘Görmezden Gelme’ gibi projelerle destek olmaktayız. Görmezden Gelme’; maç esnasında görme engelli taraftarların maç heyecanını yakından yaşamaları için stat atmosferinde kulaklık ile maçın sesli betimlemesinin yapıldığı bir projedir. Bunun dışında Leyla’dan Sonra, Gezgin Kitaplar gibi projelerle toplumsal farkındalığı arttırmaya çalışıyoruz. Leyladan sonra ile hastanede tedavi gören küçük kardeşlerimizin isteklerini yerine getirmeye çalışıyoruz. Gezgin Kitaplar ile toplu yaşam alanlarına kitaplar bırakarak insanların okumasını sağlıyoruz. Amacı her okuyanın farklı yere bırakıp başkasının okumasını sağlaması. Bunların dışında birçok projeye imza attık.

Örnek olarak son yaptığınız projeyi anlatabilir misiniz?

Mesela en son yaptığımız projeyi şöyle anlatabilirim. 17 Ekim Dünya Yoksullukla Mücadele Günü kapsamında Kamboçya’ya bir yardım gönderdik. Bu yardımı sadece üyelerimizle beraber topladığımız paralarla gerçekleştirdik, biz onlara projeden bahsettik ve yardım etmek isteyen üyelerimiz bağışlarını verdiler. Daha sonra topladığımız paralarla orada aşevi yapımında kullanılacak malzemeler ile destek olduk. Onlar da bizlere fotoğraflarla teşekkürlerini ilettiler ki bizi en mutlu eden şeylerden biri de buydu.

Sosyal medyada Suriye’deki askerlere yapmış olduğunuz sosyal sorumluluk projesinin fotoğraflarını gördüm. Ondan da biraz bahseder misiniz?

Tabi. ‘Vatan Size Gelecek Bize Emanet’ projesi. 2016 yılında Cerablus’ta Fırat Kalkanı operasyonu olduğu zaman bütün Türk milleti gibi biz de derinden etkilendik. Oradaki askerlerimizin mücadelesi biz üniversite öğrencilerine ilham kaynağı oluyordu. Biz de bir şeyler yapmamız gerektiğini düşündük Cerablus’taki askerlerimize ulaştık. Moral paketleri hazırladık ve içine de bir pankart koyduk. Daha sonra operasyondan sorumlu komutan bizi görüntülü aradı. Arkalarında bizim gibi gençler olduğu için çok umutlu olduğunu söyledi. Unutamadığımız anlardan biriydi. Geçen sene Zeytin Dalı Operasyonu’nda da yine aynı projenin 2. sini gerçekleştirdik.

Engelli taraftarlar için de projeleriniz var sanırım.

‘Görmezden Gelme” projesi görme engelli sporseverlere Fenerbahçemizin futbol ve basketbol maçlarını anlık sesli betimleme ile aktararak onları da bu heyecanı yaşamaya ortak ettiğimiz sosyal sorumluluk projemizdir. Maç heyecanını stat atmosferinde yaşıyor engelli taraftarlarımız. Geçtiğimiz sene Sakarya BŞB-Fenerbahçe basketbol maçında Sakarya’daki görme engelli taraftarlarımıza maçın sesli betimlemesini gerçekleştirdik. Görmezden Gelme projemiz Erasmus+ kapsamında Avrupa Birliği Projesi olarak kabul edildi. Diğer bir proje olan ‘GETEM’ ile kitapların sesli betimlemelerini kayıt altına alarak sesli kitap okumalarını sağlıyoruz. Onları unutmamak, unutulmadıklarını hissettirmek için elimizden geleni yapıyoruz.

Az önce Leyla’dan Sonra projesinden bahsettiniz. Biraz açabilir miyiz?

Hastanelerin onkoloji servisi veya farklı servislerinde kalan çocuk hastalarımızın istekleri oluyor. Bunları bildiriyorlar. Bizde elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. 2015 yılında bir küçük kardeşimiz Moussa Sow imzalı forma istemişti. Kendisi için forma imzalatıp hediye etmiştik. Bu yaz yine aynı şekilde Fenerium’dan 30 adet tişört alarak Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesi çocuk servisi ve çocuk onkoloji bölümündeki çocuk hastalarımızla bir gün vakit geçirerek hediye ettik. Bilgimiz Fenerinde Kardeşliğe projesinde seçtiğimiz bir kardeş sınıfımız ile özel gün ve haftalarda bir araya gelerek öğretici slaytlar, eğlenceli zamanlar geçiriyoruz. Çeşitli hediyeler veriyoruz. Onların yol göstericisi, ilham kaynağı olmaya çalışıyoruz.

Sonuçta hepiniz öğrencisiniz. Bu yapılan yardımları toplarken veya gönderirken zorlanmıyor musunuz?

Evet, hepimiz öğrenciyiz maddi olarak sıkıntılar çekebiliyoruz fakat biz kendimizi yardımı gönderdiğimiz insanların yerine koyuyoruz. Çoğumuz burada düzgün şartlarda, kıyafetlerimiz tam, okuyoruz. Ama onların bir kaleme bir silgiye bile ihtiyacı olabiliyor. Açıkçası onları düşündüğümüzde bize yaptığımız yardımlar o kadar kolay ve rahat geliyor ki keşke elimizden gelse daha da fazlasını yapabilsek diyoruz.

Üyelerinizle de aile gibisiniz gördüğüm kadarıyla…

‘4 yıllık değil 40 yıllık’ mottosuyla faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Beraber vakit geçirebileceğimiz organizasyonlar düzenliyoruz. Halı saha, paintball, sinema vb. organizasyonlarla sürekli beraber oluyoruz. İçinde olmayanın kolayca anlayamayacağı, hatta bazı insanlara saçma gelen bir bağ ile canla başla Fenerbahçe ve içinde bulunduğu toplumun faydasına olacak işler yapmak için uğraşan öğrencileriz kısaca.

Editör: TE Bilişim