CİHAN KOLİP KİMDİR ?

Ben Millet İttifakı İYİ Parti Sakarya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Doktor Cihan Kolip, Sakarya’nın Kocaali İlçesi Kestanepınarı köyünde doğdum. 25 yılı aşkın bir hekimlik hayatım var. Bununda 17 yılı Sakarya’da geçti. Sakarya’da ilk 1996-98 yılları arasında Karapürçek İlçesi Merkez Sağlık Ocağı’nda başladım. 1998-2002 yılları arasında Hendek Devlet Hastanesi’nde çalıştım. Deprem döneminde de gerçekten zor şartlar altında çalıştık. Hastanemiz çok işlevli değildi. Çadır Hastanesi kurulmuştu. Orada görevimize devam ettik. Tabi o günleri tekrar yaşamayı insan hiç aklına bile getirmiyor.  Bizler dahil psikolojik bir travmadaydık. Deprem, artçı olmadığı halde inanın sürekli sallanıyorduk. Daha sonra Kartal Eğitim Araştırma Hastanesi’nde 4-4,5 sene anestezi yoğunh bakımlığı üzerine uzmanlık yaptım. Gaziantep’te sadece çocuk üzerine 2 yıl çocuk yoğun bakım ve anestezi olarak çalıştım. Daha sonra da Sakarya Eğitim Araştıma Hastenesi’nde tayin istedik. Tayin isterken Gaziantep’te orada beni bırakmak istemediler. Hatta Antep’in en kaliteli hekimleri hasta portföyü en fazla olanlar, bir ortak hastane kuralım dediler. Beni de ortak ettiler. Doktar Cihan aramızdan gitmesin, aynı ekipte olalım diye. Biz de istemeyerek, çok ısrarlı bir şekilde davrandıkları için hisse aldım, hastaneye ortak oldum. Sonra tabi hastanenin açılma tarihi yaklaştıkça beni bir tedirginlik almaya başladı. Eğer orada göreve başlamış olsaydım memlekete geri dönemeyecektim.

Millet İttifakı İYİ Parti Sakarya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Doktor Cihan Kolip, Sakarya’nın çözüme kavuşamayan sorunlarını, projelerini BİZİM SAKARYA Gazetesi’ne anlattı.

Sakarya’ya olan sevgisini dile getirdiği ve mevcut tabloya çok üzüldüğünü anlatan Kolip, yaşanan tüm sorunları giderecek projeleriyle göreve hazır olduğunu söyledi. Şehrin en öncelikli deprem güvenliğiği olduğunu, en az 160 bin kişinin güvensiz konutlarda oturduğunu iddia eden Kolip, bu sorunu herkesin uzlaşacağı yöntemlerle çözeceklerini kaydetti. 

Sakarya’nın ‘Dünya Şehri’ olacak potansiyele sahip olduğunu da vurgulayan Kolip, bu potansiyeli iyii değerlendireceklerini bildirdi. Yazı kadromuza 31 Mart’ta seçimi kazanacağı konusunda iddialaşan Cihan Kolip ile söyleşimizi ilgiyle okuyacağınızı umuyorum.

İrem KARABACAK

ADAY OLMA SÜRECİ NASIL GELİŞTİ ?

Ben Sakarya’yı çok seviyorum evvela. Bazı insanlar var, hekimler, memurlar var, hiç kimse kendi memleketinde görev yapmak istemiyor. Beni çok rahatsız eden olur, gece gündüz arayan olur. Rahat edeceğim gün sayısı az olur diye, bu tarz davranış şekliyle kimse memleketine gelmez. Bu tarz davranış şekliyle kimse memleketine gelmez. Biz aksine memleketimize gelelim diye ben tayin istedim. Sakarya Eğitim Araştırma’nın da kadrosu boştu, bizim de tayinimiz çıktı. O şekilde Antep’ten ayrıldık, hisseyi sattık, başka bir arkadaşa devrettik. Şimdi bize de böyle bir görev verilince, biz tereddüt etmeden kabul ettik. Daha öncesi de var tabi. Ben mesleğimi çok seviyorum her şeyden önce evvela. Belki de herkes bizim kadar mesleğini seviyor mudur ? Azdır. Şunun için söylüyorum. Ben haftanın 7 günü 24 saat çalışan bir insanım. Geceli gündüzlü. Ekip işi bizim yaptığımız iş. Multidisipliner bir iş. Biz bunu mesleğe girdiğimizden beri bu şekilde çalışmaya alışmışız. Bize şu işi tek başına yap felsefesini öğretmediler. Biz bir insan vücuduna bakıyoruz. Yoğun bakımdasınız, sadece beyin değil, kalp, akciğer, mide, dalak hepsi önümüze geliyor. Bunları bir kişinin bilmesi mümkün değil. O yüzden de branşlaşma olmuş. Beyin cerrahisi, kardioloji var. Bizler de ekip çalışması prensibi var. Ben Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı olursam eğer bu işi ben biliyorum demem mümkün değil, böyle bir karakter, kişilik, eğitimimiz öyle gelmedi. Biz ekip ruhuyla ve ya şehrin ne kadar dinamik,kadroları, güçleri, sivil toplum örgütleri varsa onlarla birlikte şehri yönetmeye talibiz. Bunu bazıları sözde söyler. Der ki kadınlarımız olacak, gençlerimiz olacak işte sanayi odalarımız olacak, birlikte yapacağız der. Başa geçince kendi icraatını başkaların güdümüyle, başkalarının söylediği kararları dikte ederek yaparlar. Başkaları derken bir takım menfeat çevreleriyle. Biz bunu söz de söylemiyoruz. Bizim öğrenimimiz bu şekilde olduğu için biz ortak akılla yapacağız. Şimdi hiç tereddüt etmeden kabul ettik derken, 2002’den 2019’a kadar  ülkeyi yöneten bir siyasi iktidar var. bizim karşımızdaki adaylar, hepsi siyasi iktidarın sonuna kadar desteklediği, her türlü devletin imkanını kullandığı kişilerle yarışıyorsunuz.

Benim eşim de devlet memuru. Doğumevinde çalışıyor. Türkiye’de siyaset delikanlıca da olmuyor. Kirli bir siyaset var ne yazık ki. Yarın bir gün tayin çıkma durumu var. Size iftira atılma durumu var. Bir leke üzerinize kondurmaya çalışabilirler. Bizler bunları düşünme dahil yapmadık. Ben gerçekten Sakarya’yı çok seviyorum ve sakarya’nın şu halini görünce  ben çok üzülüyorum. O yüzden yaklaşık eğitimimle birlikte 30 senemi vermişim bu mesleğe, dirsek çürüttük, gecemizi gündüzümüze kattık. Ama sonuçta şehirdeki insanların ve ya şehrimizin yapısı olsun, daha fazla insanları kucaklamak olsun ihtiyaç sahiplerine doğru bir şekilde ulaşmak olsun, bizler bunu çok iyi yapacağımız için bu görevi kabul ettim.

ŞEHİR KOMADA

Ben proje tanıtımında da bahsettiğim gibi, şehri insana benzetiyorum. Gerçekten de bir insan şehire benziyor. Hiçbir farkı yok. biz dedik ki şehir komada.  Medyaya verdiğimiz mesajlar bu şehir komada komada komada. Şehrin beyninden başlayalım; şehrin beyni, şehri yöneten ve şehrin planıdır. Bu şehrin planı yıllar önce bu şehre uğramadan Ankara’da harita üzerinde çizilmiş. Daha sonra revize edilen bir takım planlar olmuş ama genel şablon o şekilde olduğu için ondan sonra çatısı, temeli bozuk bir şekilde yapılmış ve bozuk temele siz  nasıl inşaat yaparsınız ? Mimarı olmaz, projesi olmaz artık herkes kat çıkabilir, yapıda sıkıntı olur. Yönetim kadrosuna bakıyorsunuz, ben bu işe başlamadan Sakarya Büyükşehir Belediyesi komadayken nasıl bir yönetim kadrosu var acaba, bu işi yapanlar  bu işin eğli mi gerçekten inceledim. Şimdi bir tane Büyükşehir Belediye Başkanımız var. Ben bunun hakkında konuşmak istemiyorum. Çok değerli işler de yapıldı. Mesela Akçay Barajı’nı yaptı. bana göre çok vizyon bir projedir. Önemli yapılan bir hamledir. Şehrin ilerki yıllardaki su politikasında önemli rol oynayacak bir yatırım. Belediye başkanından sonra ayrı ayrı bütün şube ve birim müdürlüklerine baktığınız zaman çoğunda isim var altında CV’si ya da eğitimi yok. hangi liyakatta olduğu belli değil. Olanlarda mevcut olduğu birimi idare edecek ya da o birime vizyon katabilecek ehliyete sahip değil. Beyin böyle, plan bozuk, kadrosu zayıf. Şimdi beyin böyle olunca şehirde hasarlar meydana geliyor. Hatalı işler oluşuyor. Bunu da görüyoruz. Örneğin karaciğer vücudun fabrikasıdır.şehre bakıyorum ben, Erenler 32 Evler kavşağı Sakarya’nın girişi sanayi, ortası sanayi, çıkışı sanayi, sağı solu sanayi. Sanayi yapılanması bile o kadar düzensiz, plansız yapılmış ki bir de şehrin en verimli arazilerine OSB’ler kurmuşuz. Bu bir şehre yapılacak en büyük kötülük. Bu  şehrin planın bozuk olduğunun göstergesi. Akciğerler şehrin ormanları, nehirleri, dereleri. Bugün Sakarya Merkezinin hava kirliliği oranı Türkiye standartlarının çok çok üstünde ve hayati tehlikeyi aşmış vaziyette. Devletin birimlerinde yazıyor, Sakarya’da hat safaya ulaşmış. Ormanlarımızı kesiyoruz. Sizlerde takip ediyorsunuz, Sakarya Nehri’ne hangi fabrikaların zehirli atıklar bıraktığını. Ulusal kanallarda da izledik. Ormanlarımız kesiliyor. Sürekli ağaç katliamı yapılıyor. Ormanlar kesilip villalar yapıldı. Sapanca Gölü nasıl kirletiliyor ? bunun hep birlikte şahidi oluyoruz. Bakıyorsunuz her geçen gün tahribat var. doğayı katlediyoruz. Şehrin kalbinide meydanlara benzettim.

SAKARYA DEPREM ŞEHRİ, BİZİM ULAŞIMIMIZIN ÇOK İYİ OLMASI ŞART

Meydana açılan yollara da arteller diyoruz. Sakarya’da bir meydan var ana artellerin açıldığı bir olmadığı gibi trafiğin akışını sağlayabilecek planda da değil. Üstüne üstlük sürekli bir mermerlerin kırılıp yıkılıp yeniden yapılma durumu var. Ben size soruyorum, bu şehir de yaşıyoruz. Şimdi bir kısmını sayın cumhurbaşkanımız gelecek diye etrafını toplamışlar. Sadece otopark girişini, o bölgeyi sınırlamışlar. Orada tadilat işlemleri devam ediyor. Önceki durumuyla şu an ki durumu arasında gözle görülür bir fark varsa ben aday olmayı bırakın mesleği bırakacağım. İnanın dün akşam hastaneden çıktım, oradan geçiyorum, baktım inceledim meydanı, hiçbir fark yok, taşlar değişmiş, beton halkanın içine ağaç dikmişler. Bunun için ihale yapılmış. Şimdi ihale için Büyükşehir belediyesinin sayfasından aldım. Rakamları aklımda değil. En yüksek  verene ihale verilmiş. Bunu nereden anlıyorsunuz ? Hemen o ana bulvara açılan tabelada en yüksek fiyat veren firmanın işi yapan ihale diye reklamı var. yollarımız o kadar dar kavşaklarımız o kadar sorunlu ki ben bunu belediye başkanlığı adaylığından daha önce şu yazlık kavşağının orasını internete yazdım inanın. Dünyanın en sorunlu 5 kavşağı diye, yazlık kavşağı çıktı. Her gün kaza olan, her gün insanlar oradan geçerken üç kulhuvallah bir elham okuduğu bir kavşak. Şimdi şehrin yollarına bakıyorsunuz, her tarafta otoparklar var, araç sokaklarına itfaiyenin, ambulansın geçemediği sokaklarımız var. Bizim şehrimiz deprem şehri, bizim ulaşımımızın çok iyi olması lazım.  Bakıyorsunuz damarlar hep tıkalı, kalp çalışmıyor düzgün.

ALT YAPI SORUNU

Bağırsak ve böbreklerde şehrin kanalizasyonu, şimdi bunlarda çalışıyor mu? Çalışmıyor. Benim evim Serdivan’da.  İşyerim Adapazarı Merkez’de. Ben evimden iş yerime giderken inanın sabah, öğlen arabamın önünde arkasında vidanjör var. belediye bu kadar yatırım yapmış o kadar bilboardlarda yazıyor. Bende SASKİ’yi aradım, benim önüme bu kadar vidanjör var, bizi mi takip ediyor? 2018 yılı içersinde sadece bir yıl da benim kanalım tıkandı, kanalizasyonum tıkalı gelin beni açın diye size ne kadar ihbar geldi ? diye sordum. Bana verdikleri sayı 110 bin adet, SASKİ’nin bize verdiği rapor. Ben SASKİ’de çalışanlara sordum. Bu kadar çağrı nasıl oluyor ? biz de alt yapı yok dendi. Biz de hatta, yapılmaya çalışıldı ama iki boruyu bağlamadan birbirinin üzerine koymuşlar. Yan yana koyulmuş, bir kelepçeyle bile bağlanmamış.  Bizim hissetmediğimiz küçük artçı ya da deprem sallantısında, boruların oynadığını farz edin, bitti her şey. Sistemi kurarken böyle şeylere dikkat edilmediği görülüyor. Büyükşehir belediyesi bu kadar milyar yatırım yapmış olabilir doğrudur ama belki de işin eğli olmayan insanlar bu işleri yaptı. Sonuç ortada.

SAKARYA BÜYÜKŞEHİR AMA KÖY GÖRÜNTÜSÜNDEN İLERİ GİDEMEDİK

Sakarya bence dünyanın en güzel şehri olabilecek bir şehir. Güzel insanların, işini iyi bilen yöneticilerin, vizyon sahibi insanların elinde olduğu takdir de hemen 5 yıl için söylemiyorum ama 10 yıl da Avrupa’nın konuştuğu bir Sakarya olabilir. Şu işe başlarken bütün dünya başkentlerinin ve akıllı şehirlerin hepsinin özelliklerini okudum. Alt yapısından tutun, enerjisini nasıl oluşturduğuna kadar ve şehrin özelliklerine kadar, Sakarya’nın doğal güzellikleri katma değer katacak başka şehir bulamadık. Sakarya büyük şehir fakat bizler daha köy görüntüsünden ileri gidemedik. Bunu ben sahada gördüm. Sahaya ineli 2 ay oldu. Bütün halk ilçelerde ve daha sonra belediye olup, mahalle olan yerlerde herkes şunu söylüyor. Bizim yolumuz yok, hoca bizim alt yapımız yok. Herkes aynı şekilde. Bunlar belediyenin insan yaşayan her yerde yapması zorunlu şeyler. Bunlar bizim vaatlerimiz olamaz

VİZYON OLARAK ATATÜRK’Ü ÖRNEK ALIYORUM

Benim hayat düşüncem Milliyetçi muhafazakar bir insanım. 50 yaşındayım. 40 yıldır bu düşüncedeyiz. Vizyon olarak örnek aldığım tek insan Mustafa Kemal Atatürk’tür. Hayatıyla, kişiliğiyle. En çok okuduğunuz kitabı sorsanız Mustafa Kemal Atatürk’le ilgili kitaplardır. Bu cumhuriyeti kuranların, hangi şartlarda bu ülke için neler yaptıklarını herkesin bilmesi gerekiyor. Atatürk’ün kentsel bir projesi vardı. İnanır mısınız hayvan mezarlığı bile var.

HALKIMIZ KENDİNİN İHMAL EDİLDİĞİNİN FARKINDA

Benim şehirle ilgili hayaller kurdum. Bir şehri geleceğe taşıyacaksak hayal gücümüzün kuvvetli, olması lazım. O yüzden de genel başkanımız bir konuya değinmişti. Bizim gençlerimiz hayal kuramaz hale gelmiş dedi. Ben sahada gördüğüm gençlerle muhabbet ederken bakıyorum kimsenin umudu yok. çocuğunuz var mı ? Kaç çocuk istiyorsunuz cumhurbaşkanımız en az 3 çocuk diyor ? Ne çocuğu hocam biz daha kendimize bakamıyoruz diyorlar. Sahadaki herkes umutsuz. Sahaya çıktığımın ilk 15 gün içerisinde şöyle bir tablo içerisinde karşılaştım. Hiç bu kadar solgun, sessiz, renksiz, heyecansız bir seçim hatırlıyor musunuz ? seçime önemsiz baktığı için değil. O kadar umutsuzluk kaplamış ki insanları. Benim kaderim bu. Bu değişmeyecek. Sıkışmış, tepki vermeyen bir seçmen pirofili vardı. Son 15 gündür de aldığım tepki şu, insanlar bizi güzelikle karşılıyorlar. Sahada aldığımız % 15 kesim bize karşı, yüzde 25’lik kesim kararsız. Yüzde  40’lık kesim bizim tarafımızda olan kesim. Hemen belediye yönetiminin değişmesini istiyor. Halkımız kendinin ihmal edildiğinin farkında.

20 YILDA BELEDİYE DE BİR ÇİVİ BİLE ÇAKILMADI.

Şehir komada dedik. Ölümcül safhaları da var. Bizde  şehirde proje sıralaması yaparken bir vizyon gördüğümüz projeler var bir de şehirde acilen müdahale edilmesi gereken projeler var. Biz şehre hayat verecek konuları ele aldık. Bizim için en önemlisi deprem konusu ve kentsel dönüşüm. Sivil toplum kuruluşları, en baba insanları diyor ki 20 yılda belediye de bir çivi dahi çakılmadı. Biz de Sakarya’da deprem olursa hasarlar ne kadar olur hesapladık. 40 yıldan sonra binaların yavaş yavaş yenilenmesi lazım. Bu şekilde izah ediliyor. Deprem gerçeği var. İnşaat Mühendisliği odası, SATSO’nun raporları, kandilli Resathanesi, Türkiye Deprem Endüstrisi, Kocaeli Üniversitesi raporlarını okudum. Sakarya’da acilen yıkılması gereken bina sayısı 10 bin bina var diyor. 10 bin bina var ise ortalama 160 bin insan tehlikede demek. Şehir de kadın meclisi kuracağız. Gençlik meclisi kuracağız.

ÇARPIK KENTLEŞMEYİ DÜZELTECEĞİZ

Kentsel dönüşüm projelerinin önündeki en büyük engel, vatandaşın belediyelere güven duymuyor. Biz alan değil, veren el olacağız. D-100 Karayolu 32 Evler kavşağıyla Erenler Kavşağı arasında kalan bölgenin tümüne, kentsel dönüşüm yapacağız. bu bölgelere fuar alanı, kongre merkezleri, mega kütüphaneleri, konservatuarlar yapacağız. Sakarya’nın merkezine girişlerimiz, şehrimize yakışır şekilde temiz ve modern şekilde yapacağız.  Şehir içlerinde kalmış bütün küçük sanayi siteleri, oto galerileri, şehrin çevresinde, tarıma elverişsiz uygun yerlere taşınacak. Çarpık kentleşmeleri düzelteceğiz. Kanalizasyon, yağmur suyu, atık suyu, telefon ve internet alt yapısı eksiksiz bir şekilde yapacağız.

SAKARYA, HAFİF RAYLI SİSTEM İLE TANIŞACAK

Sakarya’da ulaşımı en güzel şekilde yapacağız. Sakarya, hafif raylı sistem ile tanışacak. İlk etapta Yenikent- Eski stad arasına hafif raylı sistem kuracağız. Ada expresinin yeniden Gar!a kadar gelmesini sağlayacağız. Adapazarı Garı-Mithatpaşa güzergahını trafik akışını rahatlatacak şekilde düzenleyeceğiz. ADARAY mutlaka yeniden faaliyete geçireceğiz. Sapanca’da hızlı tren İstasyonundan şehir merkezine 2. Etapta da Yenikent’e kadar olan güzergahta hafif raylı sistemle yolcu taşınacak.perkomatları kaldıracağız. Parkomatları kaldıracağız. Ulaşımda belediye otobüslerini elektrikli yapacağız. şehir içi ulaşımda ring sistemi getireceğiz. Bütün Sakarya, yolcular şehir merkezlerine elektrikli ring otobüsleri olacak ve ücretsiz taşınacak. Uygun gördüğümüz yerlere yerüstü katlı ya da yer altı otoparklar yapacağız. Yazlık’ta, Tunatan, Yenicami, Altınova gibi plansız ve ihtiyacı karşılamayan kavşaklar yeniden düzenleyeceğiz. Mevcut otoparkları ruhsatlı hale getireceğiz. Bisiklet ve yürüyüş yollarını düzenleyeceğiz. Bisiklet ve yürüyüş yollarını teşvik edeceğiz halkımıza. Bakın, güneş enerjisiyle çalışan, klimalı, kapalı, televizyon ve interneti olan modern otobüs durakları yapacağız. Sakarya’da deniz taşımacılığını ön plana çıkartılacak. Pekşenler kavşağı- Çökekler yeni çevreyolu yapacağız.

SUYU EN AZ YÜZDE 40 UCUZLATACAĞIZ

Büyükşehir Belediyesi mevcut polikinliği daha modern hale getireceğiz. Daha geniş kapsamlı hizmete elverişli hale getireceğiz. Taraklı bölgesine Geriatri Rehabilitasyon ve Yaşam Merkezi yapacağız. Şehire sağlık sorunları için gelen, konaklama sıkıntısı çeken vatandaşlarımız için Hasta Aile Evleri yapacağız. Çocuklar için ayrıca koruyucu sağlık hizmeti vereceğiz. Su konusuna gelebilirsek, suyu en az yüzde 40 ucuzlatacağız. Tüm ilçelere taziye evleri yapılacak, ilk ikramları da belediye tarafından karşılayacağız. Şehit aileleri ve gazilerimize belediye hizmetleri ücretsiz yapacağız. öğrencilere ve emeklilerimize ulaşımı ücretsiz  sağlayacağız.

KADIN MECLİSİ KURACAĞIZ

Şehrimize kadın eli değecek. Kadın meclisileri oluşturacağız. Kadın girişimcileri destekleyeceğiz. Köylerimizden kentlerimize, bütün gençlerin birbiriyle ortak çalışmalar yapabilecekleri kültür ve sanat kampları düzenlenecektir.Sakaryaspor’umuzun hak ettiği Süper Lig’de yer alması için kısa, orta ve uzun vadeli pragramlar yapacağız. Şehirdeki kamusal kaynaklardan bir kısmı, Sakaryaspor’a kalıcı gelir sağlaması adına tahsis edeceğiz.

Editör: TE Bilişim