İnsandan hayvana, hayvandan insana geçen hastalıkların sebebi genellikle parazitlerdir. “Hayvan beslemek sağlığı bozar.” düşüncesi aslen bu parazitler sebebiyledir fakat yeteri kadar bilgi sahibi olmadığımız için parazitleri bilmez, hayvanların bizi hasta ettiğini düşünürüz.

Peki nedir bu parazitler?

Parazit, bir başka canlıdan faydalanarak yaşayan ve faydalandığı canlıya bağımlı olarak yaşayan organizmadır. Genellikle faydalandığı canlıya zarar verir.

                                                           **

Parazitler iç ve dış olmak üzere ikiye ayrılır. En yaygın olarak bilinen iç parazitler bağırsak kurtları çeşitleridir. Dış parazit olaraktan bit, pire, kene ve uyuzu sayabiliriz. İç ve dış parazitler temel olarak dört şekilde bulaşır. Bunlar;

*Parazit yumurtaların ağız yolu ile alınması,

*Parazit taşıyan etlerin yenilmesi,

*Parazit yumurtalarının deriden girmesi,

*Böcek, haşere tarafından ısırılmadır.

                                                            **

Parazitlerden korumak için ellerimizi temiz tutmalı, yediğimiz sebze ve meyveleri iyice yıkamalı, hayvan dışkılarına çıplak elle dokunulmamalı, içtiğimiz su temiz olmalı, yediğimiz etler iyice pişmiş olmalı, et kestiğimiz bıçağı iyice yıkamadan sebze ve meyve soyarken kullanmamalıyız.

                                                           **

Şayet evcil bir hayvanınız varsa hem kendinizi hem de hayvanınızı korumak için bu parazitlerden minik dostunuzu arındırmanız gerekmektedir. Bunun için evcil hayvanınızı iki ayda bir düzenli olarak veteriner hekime götürerek iç/dış parazit ilaçlarını ve aşılarını günü gününe yaptırmanız yeterli olacaktır. Aşılarını yaptırmanız minik dostunuzu hastalıklardan koruyacak, iki ayda bir tekrar edilen iç/dış parazit ilaçları hem sizin ve hayvanınızın parazitlerden korunmasına neden olacak hem de bu yapılan ilaçlar iki ayda bir tekrar edilmesi sebebi ile hayvanınız sürekli kontrol altında kalmış olacaktır. Ayrıca bu ilaç yaptırılmadığı takdirde evcil hayvanımızı kaybetme olasılığımız oldukça yüksektir. Sağlıklı gözüken birçok hayvanın sadece iç/dış parazit ilaçları yapılmadığı için öldüğü bilimsel bir tespittir.

                                                              **

Şunu bilmeliyiz ki bizi hasta eden ya da edebilecek olan şey hayvanın tüyü vs. değil, hayvana yerleşebilen parazitlerdir. İki ayda bir yaptırılan iç/dış parazit ilaçları sayesinde minik dostlarımızla bir arada yaşamamızda herhangi bir sakınca yoktur.