1.OSB Yön. Krl. Bşk.’nı Sayın Mustafa Gültepe ile geçen hafta Bizim Sakarya gazetemizin Soru Yağmuru’nda yapılan söyleşiyi satır satır okudum, okurum.

Sayın Gültepe’ye teşekkürler… 1.OSB’ye, kurulmak istendiği ilk tarihten beri izlerim. Hanlıköy tarım arazilerinden alınan 120 hektarlık Yeni Büyümeyi de.

Yerine hala karşıyım. Ama, iyi ki 1.OSB hayata geçmiş. Bu günün Tank Paleti olsa O da ham edilirdi?. 1. OSB’nin başlangıcı sancılıydı. Ne zamana kadar?

OSB Yönetimi orada fabrikası olanların eline geçene kadar. Bu gün bütünü ile gurur duyulan 1.OSB, liyakatli İş Ehilleri O Yönetimle ortaya çıkarıldı.

***

Birinci sınıf 1 mt. tarım toprağı heba edilince içimin acısı büyür; bu bilinir. “ 1.OSB’nin Hanlıköyü bir gün yutacağını biliyordum!” dediğim bilinir!

Ama, O Büyümenin şu kaçınılmaz ekonomik krizle karşılaşmasını da asla istemezdim.

Çünkü; 1.OSB Büyümesi hızlı başlamıştı. 1.OSB’deki kardeşlerime uğrarım; yani iş engellerim? Önce de OSB Genişleme çalışmalarını yürüyerek gezerim.

Hızlı başlayan yol-altyapı ve kimi fabrika-ofis yapım işleri 4-5 ay önce yavaşladı. Son birkaç ay yavaşlama büyüdü. Yeni yılda herkes tedbir alıyor?

Herkes akıllı tedbir alırsa bu günler az kayıplı geçer. Liyakatsizlik ülkenin servetini tüketti. Servet Üreten iş adamları ve çalışanlar yine tek çözümdür.

***

1.OSB Yön. Krl. Başkanıyla yapılan söyleşi de özel arşivimde. Sürekli OSB’de olurum.

Ki; Etbalık-1.OSB Doğu Kapısına yapılan O Duble Yol hayalimdi. Tam hazır olana kadar O Duble Yol görevimdir…

Çünkü, Doğru Zamanda, Doğru Yerde, Doğru Sanayi-Üretim hayattır.

ŞEHRİN ÜRETEN BÜYÜYEN ŞİRKET SAYISI ?

Hanlıköy OSB, Hendek OSB, Söğütlü-Ferizli OSB tamam da; Sakaryalı, çağın teknolojileriyle üretim ve kazanımları artan Firmaları görmek daha başka.

Ülke gündemi ya; Tank Palet’e, TÜVASAŞ’a, eh ROTEM’e de parça yapan, Sakaryalı firmaların da yeri çok başka olmalı.

Kuşkusuz; TIRSAN, Otoyol, Otokar, Good Year’la çalışan firmalarımızın da!

Uluslar arası Sakaryalı Firmaların çığ gibi artmasını çok isterim. Var, ama az.

***

Eminim; SATSO ve SAÜ TEKMER şu KETEN Ekonomisi gerçeğini didiklemiştir.

BOR masalı gibi çıkmazsa, Sakarya Keten Ekonomisi’nde öncü olabilir mi?

Türkiye, Keten ile çok farklı sektörlerde ekonomik gelişme önceleyecekse, artık ön çalışma gereği de kaçınılmaz. Tabii, Siyasetin Seçim balonu değilse???

***

1.OSB’de, İNOTRA Raylı Sistemler Ltd. Şirketi olduğunu kaç Sakaryalı bilir?

1.OSB Yön. Krl. Bşk. Mustafa Gültepe ile yapılan toplantıda olamadım. Gribim tam atlatamadığım için olamadım. Oysa ön çalışma da yapmıştım.

İNOTRA Ltd. iyi bildiğimi sandığım 1.OSB’de. İş konusu da Raylı Sistemler. Ülkenin 30 Büyükşehir’i içinde Raylı Sistemi ve Projesi olmayan tek şehiriz.

Çok ayıbımızdır ki; TÜVASAŞ ve ROTEM de bu şehirde. Raylı Sistemlere bir dolu teknolojik destek veren Yan Sanayicilerimiz de var; haberimiz yok!

Var da; ne yapıyoruz, oranı % kaç? Ne kadar yanlarında oluyoruz?

***

Bu sorular canımı acıtır… Tank Palet için kaç sanayicimizin uykuları perişan?

Donatım’dan FORD Traktörü özel sektöre peşkeş çekildiğinde, Sakaryalı kaç yan sanayicinin sefil edildiğini biliriz. OSB’ler, Üretmek ve Ekonomi her şeydir.