Biliyorum, ‘Ordularımızın kaç yaşında’ olması gündemle falan hiç alakası yok. Hem de hiç mi hiç alakası yok. Ancak, bir süre önce bir mekanda yaşanan bir tartışma benim dikkatimi bu yöne çekti. Yaşanan tartışma yüksek sesle olduğu için de, ister istemez kulak misafiri olduk. Tartışmanın konusu, Türk Ordularının, daha doğru tabirle, Türk Kara Kuvvetleri ve Türk Deniz Kuvvetleri’nin ne zaman kurulduğuyla ilgiliydi.

                                                          **

Tartışmanın ön planındaki ve diğerlerine oranla daha yüksek sesle, hatta bağırırcasına konuşan bir kişi, Türk Kara Kuvvetleri’nin ve Türk Deniz Kuvvetleri’nin, Osmanlı döneminde kurulduğunu belirtip, bazı tarihlerde veriyordu.

                                                          **

Tartışma içinde olanlar, belki konuya uzak olmaları, belki de tartışmanın büyümemesi adına, bir süre sonra o kişinin tezlerini kabul eder bir hale geldiler. Bir süre sonra da tartışma kendiliğinden sona erdi.

                                                         **

O tartışma, orada sona erdi ama benim kafama takıldı. Mesela ben o anda, o tartışmayı dinlerken Türk Kara Kuvvetleri’nin ve Türk Deniz Kuvvetleri’nin ne zaman kurulduğunu, kaç yıldır kurumsal olarak faaliyette olduklarını ve de kaç yaşında olduklarını bilmiyordum. Bu tartışma bana bir ev ödevi oldu ve ertesi günü ilk işim bunu araştırmak oldu.

                                                        **

Ne yalan söyleyeyim, araştırınca şaşkınlıktan ağzım açık kaldı. Meğerse Türk Kara Kuvvetleri’nin kuruluşu Milattan Önce (MÖ) 209 imiş. Yani tamı tamına 2 bin 227 yıllık bir kuruluş. Hesaplara göre Türk Kara Kuvvetleri tam 2 bin 227 yaşında.

                                                         **  

Bu konuda kısa bir bilgi aktarmak istiyorum; 28 Haziran 1963'te Türk Ordusu 600. kuruluş yıldönümünü kutladı. O tarihlerde, Türk Kara Kuvvetleri'nin kuruluşu Yeniçerilerin kuruluş tarihi olan 1363'e dayandırılıyordu. Aynı yıl tarihçi Nihal Atsız, bunu eleştirerek Hiung-nu Hükümdarı Mete'nin onluk sisteme dayalı bir ordu kurduğu düşünülen tarih olan MÖ 209'un Türk Ordusu'nun gerçek kuruluş tarihi olduğunu iddia etti.

                                                       **

1968'te ise bir başka ünlü tarihçi Yılmaz Öztuna’da dönemin Genelkurmay Başkanı Cemal Tural'a bu öneriyi sundu. 1973'te ordunun kuruluşunun 610. yıldönümü kutlanırken Nihal Atsız yine bu iddiayı öne sürdü. Daha sonra yapılan araştırmalarla bu iddia benimsendi. Bu tarihten sonra da MÖ 209, Türk Kara Kuvvetleri'nin kuruluş yılı olarak kullanıyor.

                                                          **

Gelelim Türk Deniz Kuvvetleri’ne… Türk Deniz Kuvvetleri de Osmanlı döneminde kurulmamış. Kuruluş tarihi, ilk Türk denizcisi kabul edilen Çaka Bey'in İzmir'de oluşturduğu donanmanın tarihi olan 1081 olarak kabul edilmektedir. Bu itibarla, Türk Deniz Kuvvetleri de bugün 935 yıllık bir kurumdur ve bu yaştadır.

                                                          **

Yazı içinde gördüğünüz Türk Kara Kuvvetleri ve Türk Deniz Kuvvetleri logoları üzerindeki tarihler orijinaldir.