Ayakkabı ve Saraciye bölümü öğrencileri ise görme engelliler için ürettikleri sensörlü ayakkabının patentini alarak örnek bir projeye imza attılar

Yunus Çiloğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Alim Oktar, okul tarihçesini şöyle özetledi: “Okulumuz, adını okul arsasını hibe eden 1913-1998 yılları arasında yaşamış askerlik ve çiftçilik ile uğraşan Sakarya’lı merhum Yunus Çiloğlu’ndan almıştır. 1997-1998 eğitim öğretim yılında Moda tasarımı ve Tekstil Boya Baskı desen branşlarında 43 öğrenciyle eğitime başlamıştır.“

Okula ait bölümleri sıralayan Oktar, meslek derslerine ait gerekli tüm makinaların olduğunu söyledi.“Okulumuzda 7 bölüm yer almaktadır. Bunlar; Ayakkabı ve Saraciye, Bilişim Teknolojileri, Giyim üretim Teknolojisi, grafik ve fotoğraf, kimya teknolojisi, tekstil teknolojisi, yiyecek ve içecek hizmetleri dir. En çok ilgi gören de Yiyecek-içecek ve Kimya Teknolojisi bölümleridir. Öğrencilerimiz bu alanları tercih ederek kendilerini en iyi şekilde geliştirmeye çalışmaktadır. Ayrıca her bölümün kendine ait meslek atölyeleri bulunmakta ve gerekli tüm donanıma sahiptir“ ifadesini kullandı.

Sportif faaliyetlere değinen Oktar, milli sporcuları yetiştirmek için gerekli tüm eforu harcadıklarını belirterek, “Geçen yıl 2 tane milli sporcumuz derece yaptı. Bunlardan bir tanesi Ferat Korkmaz Gençler Türkiye Şampiyonluğu üçüncüsü, Gençler Türkiye Şampiyonası final Kürek yarışlarında ikinci, Ulusal Egemenlik Kupası kürek yarışlarında ise birinci olmuştur. Azra Alkan ise, Balkan Kürek Şampiyonası ikinci, Gençler Türkiye Şampiyonası birinci, Gençler Türkiye Kupasına yine birinci seçilerek okulumuzu gururlandırmıştır. Bunlar sadece başarılarının birkaçıdır diyebiliriz“ dedi . Oktar, ayrıca durumları iyi olmayan vatandaşları tespit ettiğini ve yardımda bulunduğunu söyledi. Oktar, “ ‘Meslek Liseleri Ailelerle Buluşuyor’ projesini yürütüyoruz. Mahallede maddi durumları iyi olmayan aileler öğrencilerimiz tarafından tespit edilerek yardım ediliyor. Amacımız hem maddi hem de manevi destek vermek ve bir nebze olsun onları mutlu etmek“ dedi.

 Eğitimde Hamilik projesini de etkin bir şekilde yürüttüklerini belirten Oktar,“ Eğitimde Hamilik Projesi en etkili projelerden bir tanesidir diyebiliriz. Çünkü okulumuzda annesi babası olmayan, hapiste olan veya annesi babası ayrılmış birçok öğrenci var. Bizler de bu öğrencilere okul olarak gerekli desteği sağlamaya çalışıyoruz. Her öğretmene 3 öğrenci düşerek gerekli maddi ve manevi destek veriliyor. Şuan okulumuzda bulunan 153 öğrenci bu eğitimde hamilik projesinden faydalanmaktadır “şeklinde konuştu.

"İŞ'TE ERBAP" projesi

Müdür Yardımcısı Feriha Soysal ise ‘İşte Erbab’ projesinin mesleki eğitimin başarı ve kalitesini arttırdığını söyledi. Soysal, “Mesleki Eğitimde Yenilenme Şart" sloganı ile başlatılmış, dört yıl sürecek olan bir projedir. Bu proje ile, mesleki eğitim öğretim hizmetlerinin erişim, kapasite ve kalite üst başlıkları altında, en temel 5 ayağı olan eğitim ortamı, eğitimin niteliği, öğrenciler, öğretmenler ve velilere yönelik bir dizi faaliyet ağı marifetiyle etkili bir mesleki eğitim hareketi başlatılması hedeflendi“ dedi. Bu projenin Çatı proje olarak kabul edilmesi gerektiğini vurgu yapan Soysal, “ İl Milli Eğitim Mesleki Eğitim Hizmetleri Biriminin koordinasyonunda, İlçe ve okul müdürlüklerimizin katılımcılık esasıyla gerçekleştireceği faaliyetler eğitim öğretim hizmetlerinde kaliteyi, verimliliği, birlik ve beraberliği artıracaktır. Mesleki Eğitime bağlı okullarda yapılacak faaliyetler de Erbap Projesi çatı proje olarak kabul edilecektir“ dedi.

Projenin amacına da değinen Soysal  kendini sürekli geliştiren ve meslek elemanlarını yetiştirerek marka okullar oluşturmak istediklerini belirtti. Soysal, “Mesleki Eğitimde teknolojik gelişmeler ve sektörel ihtiyaçlar doğrultusunda kendini sürekli geliştiren, alanında uzmanlaşmış, kurum kültürü oluşturabilmiş; iş etiği davranışlarına haiz, istihdam edilebilir, üst öğrenime hazır meslek elemanı yetiştiren marka okullar oluşturmak.“

Patentini biz aldık

Ayakkabı ve Saraciye bölümü öğretmeni Nigar Özen de ‘Kalp Gözü Projesi’ adı altında engelliler için sensörlü ayakkabı üreterek patentini aldıklarını söyledi. Özen, “Vatandaşımızın yürüme esnasında beklenmedik engellere çarparak kaldırım, taş vs gibi zarar görme riskleri söz konusu. Bu proje, görme engelli vatandaşların yürüyüş güzergahındaki engelleri ayakkabının ön kısmına takılan IR sensör (Kızılötesi algılayıcı) vasıtasıyla algılayarak ayakkabı tabanındaki titreşim motorunu aktif hale getirme esasına dayanmaktadır. Engelliler için patentini almış olduğumuz sensörlü ayakkabıyı  2010’da tasarladık. Eğer bir teklif gelirse bu ayakkabılarımızı piyasada yerini almasını istiyoruz“ dedi.

Özen, ayrıca katıldıkları yarışmada birincilikler elde ettiğini ve bu kazandıkları parayla da okula gerekli makinaların alındığını söyleyerek, “Proje tabanlı beceri yarışması İl, Marmara Bölgesi ve Türkiye birinci olduk. Bu yarışmadan aldığımız parayla bölümümüze ait gerekli makinaları aldık. Öğrenciler bu alana oldukça ilgi gösteriyorlar. Bizler de bu alana ilgi gösteren ve kendini geliştirmek isteyen tüm öğrencilerimize en iyi eğitimi vermeye çalışacağız. Çünkü ülkemizin bu alanda yetişmiş elemana ihtiyacı var. Konya Selçuk Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesinde 4 yıllık ayakkabı tasarım bölümü bu yıl açıldı. Bu bölüm ne yazık ki her lisede ve üniversitede yok. Umarım geleceğin ayakkabı tasarımcıları iyi bir eğitim alarak görevlerini yaparlar“ dedi.

Veliler çocuklarını başıboş bırakmasın

Velilerin çocuklarını çok önemsemediklerini dile getiren Oktar, “ Veliler özellikle liseye giden öğrencinin çok üstünde durmuyorlar. Tam da ergenlik dönemleri olan bu yaşlarda veliler öğrencilerin sürekli durumlarını öğrenerek bilgi sahibi olmalıdırlar. Veli sadece öğrencinin cebine para koyarak işini bitirmiş olmuyor. Gerekli tüm desteği vermeleri gerekiyor. Toplantılara katılıp öğrencinin başarısını, gelip gelmediği günleri bilmesi ve takip etmesi gerekiyor“ dedi.

Nisan ayında büyük bir kermes gerçekleştireceklerini kaydeden Oktar, sözlerini şöyle tamamladı: “ Okul gelirini arttırmak için Nisan ayında pilav günü adı altında büyük bir kermes gerçekleştireceğiz. Çünkü okulumuz sadece okul kantininden gelen gelirle eksikliklerini gideriyor. Burada hem öğrencilere güzel bir gün geçirmesini sağlayarak hem de okul geliri için bir gelir kaynağı sağlamış olacağız“

Sümeyya Özne

Editör: TE Bilişim