1957-1958 Eğitim ve Öğretim Yılında Şeker İlkokulu adıyla açılan okulun binası, 17 Ağustos 1999 depreminde ağır hasar aldı. 1999-2000 Eğitim ve Öğretim Yılı’na 9 derslikli ek binada başlayan okul, 2009 yılında Türk İş’in yaptırdığı 16 derslikli binaya taşındı.

Adapazarı Türk-İş İlköğretim okulunun tarihçesi ve sosyal aktiviteler hakkında bilgi veren Okul Müdürü Ökkeş Şahin, daha önce okulun Şeker Fabrikası’nın desteğiyle açıldığını ve adının bu yüzden Şeker İlköğretim okulu olduğunu söyledi.

Okulun tarihçesi hakkında açıklamalarda bulunan Türk- İş İlköğretim Okul Müdürü Ökkeş Şahin, Şeker İlkokulunun çevre halkının çocuklarını okutmak için Şeker Fabrikası tarafından kurulduğunu söyledi. Şahin, “ Şeker İlkokulu 1957-1958 öğretim yılında Şeker fabrikası mensupları, çevre halkının çocuklarını okutmak için fabrika revirine tadilat yaparak 6 derslik ve 6 öğretmen kadrosuyla eğitim-öğretime başlamıştır. İlk 2­-3 yıl 250 civarında öğrenci ve öğretmenle çalışmıştır. Yapılan bu ilk binada eğitim-öğretim 1962-1963 yılına kadar devam etmiştir. Günden güne okulumuz güçlü bir yapıya kavuşarak örnek okul haline geldi. Ayrıca şu anda okulumuzda 710 öğrenci ve 35 öğretmen bulunmakta’’ dedi.

Şahin,“ Şeker fabrikası mensupları tarafından kurulan okul ve cami yaptırma derneği tarafından biriktirdiği aidatlarla yeni bir okul binasının yapımına dönüşmüş, fabrikanın işgücü ve malzeme desteği ile 2 yıl çalışanlarının katkılarından dolayı Şeker İlkokulu ismi verilmiştir. Okulun tapusu 21 Haziran 1999 yılında Şeker Fabrikasından alınarak İl Özel idaresine devredilmiştir. 17 Ağustos 1999 depreminde ağır hasar alan okulumuz 20 Aralık 1999’da yıkılmıştır. Okulumuz 2007 yılında yapılan AB projesi kapsamında yapılan 9 derslik ek binasına taşınmıştır” ifadesini kullandı.

Okulun Türk- İş İlköğretim Okulu olarak eğitimine devam ettiğini vurgulayan Şahin, “Kasım 2009 yılında Türk İş sendikasının katkıları ile yapılan 16 derslik ana binaya taşınmıştır. Kasım 2009’da okulumuzun adı Türk İş İlkokulu olarak değiştirilmiş olup halen eğitim-öğretimine devam etmektedir“ dedi.

‘Okulumuz her yönüyle duyarlı’

Şahin, ‘’2015’te okulumuz ilkokula dönüşünce tekrar okula yeni bir tadilat yaptık. Burası Türk-İş İlkokulu olarak kendisini Adapazarı’nda en iyi şekilde ifade ediyor. Çünkü okulumuz her yönüyle duyarlı bir okul. 2016’da Türk İş Konfederasyonu Genel Başkanı Sayın Ergün Atalay tarafından konferans salonu yapıldı. Aynı şekilde belediyenin vermiş olduğu destekle okul bahçesi çalışmaları ve ağaç dikme çalışmaları yapıldı. Okula katkısı olan belediye ve Türk-İş Sendikasına çok teşekkür ediyorum’’ dedi.

‘Şişme Parklar getiriyoruz’

Sosyal aktivitelere de değinen Şahin, her yıl okulda etkinlikler düzenleyerek çocukları mutlu etmeye çalıştıklarını ve yılın yorgunluğunu da burada attıklarını söyledi. Şahin, “Özellikle Mayıs içinde düzenlemiş olduğumuz iki gün süren eğlenceye şişme botları dahil ediyoruz. Bu etkinlik çocukları çok mutlu ediyor ve yılın yorgunluğunu, stresini adeta burada atıyorlar“ dedi.

‘Sınıflarımız yarışıyor’

Amaçlarının çevreye duyarlı bireyler yetiştirmek olduğunu vurgulayan Şahin geri dönüşüm için sınıflar arasında yarışma başlattıklarını ve yılsonunda bu sınıfları ödüllendirdiklerini söyledi. Şahin, şunları söyledi:
“Çevreye duyarlı bireyler yetiştirmek için projeler yapıyoruz. Bu projeler arasında atık yağ, atık kâğıt ve atık pil uygulaması var. Çocukları özellikle tembih ederek bunların tüketilmesi sonucu çöpe gitmemesi gerektiğini ve bunun tekrar doğaya kazandırılabileceği konusunda uyarılar yapıyoruz. Üç yıldır biz bu uygulamayı yapıyoruz. Bu uygulamaya en çok duyarlı olan sınıfları da ödüllendiriyoruz“ dedi. Atık yağ konusunda herkesin biraz daha duyarlı olması gerektiğini vurgulayan Şahin, “ Çocuklar en çok pil ve kâğıt getiriyorlar ancak yağ getirmede biraz pasif davranıyorlar. Hâlbuki yağ da diğer atıklar kadar ciddi önem taşıyor. Çünkü yağı geri dönüşüm için yakıt olarak tekrar geri kazanabiliyoruz. Bu yüzden anneler lavaboya dökecekleri yağı küçük bir şişeye koyarak tekrar geri dönüşüme kazandırabilirler.“ diye konuştu.

Şahin ayrıca, okul aile birliği ile her zaman birlikte hareket ettiklerini ve ailelerin de duyarlılık gösterdiklerini söyledi. Şahin, “Biz okul-aile birliği olarak her zaman birlikte hareket ederiz. Her zaman bizimle yan yana durdular. Velilerimiz bizden desteklerini ve saygılarını esirgemedikleri için onlara teşekkürlerimi sunuyorum’’ dedi.

(Sümeyya Özne)

Editör: TE Bilişim