Kuruluşu 1810 yılına, yani iki asır öncesine dayanan okul adını, bu okulda öğretmenlik ve müdürlük yapan, yaşamının sonuna kadar okula hizmet eden Sabiha Hanım’dan alıyor.

Sabiha Hanım’dan sonraki müdürleri de kadın olan (Pembe Hatun- Zil Hatun) okul, gerek eğitimdeki başarısı, gerekse sosyal etkinliklerdeki görünürlüğü nedeniyle günümüzde de en çok tercih edilen okulların başında geliyor.

Okul Müdürü Eyüp Kotan, “Hedefimiz yaşamayı, hayatı, insanları, doğayı seven ve koruyan, dünyayı izleyen ve dünyaya açılmayı hedefleyen, öğrenme isteği kazanmış, düşünen, kendine güvenen, ülkesine ve çağına sorumlu, Sağlıklı yaşamayı ve sporu önemseyen ve bunu yaşam biçimi haline getiren öğrenciler yetiştirmektir” diyor.

Okulun çok eski tarihlere dayandığını belirten Sabihahanım Ortaokulu Müdürü Eyüp Kotan, okulun adını, ömrünün okula adını veren Sabiha Hanım’ın ömrünün sonuna kadar okulda görev yaptığını belirterek, “Bu fedakarlığının karşılığı olarak da adı okula verilmiş ve tarihe geçmiştir” dedi.

Sabiha Hanım Ortaokul Müdürü Eyüp Kotan okulun asırlık bir çınar olduğunu belirterek şu bilgilere yer verdi:
“Okulumuz 1810-1820 yıllarında Adapazarı’nın Kocazade Mahallesi’nde ve Kömür Pazarı mevkiinde Mehmet Efendi’nin fırının arkasındaki arsada yapılmış ve bahis konusu tarihler arasında faaliyete geçmiştir. Bu okulun ilk öğretmeni her ne kadar bilinmiyorsa da, bu okulda öğretmenlik ve müdürlük yapan Sabiha Hatun’un büyük emek ve fedakarlıklarının karşılığı olarak okulun adı Sabihahanım halini almıştır. Sabiha Hatun ömrünün sonuna kadar okulda öğretmenlik ve müdürlük yapmıştır. Öldüğü zaman açık kalan öğretmenliğe, mütevelli heyet tarafından, Ozanlar Mahallesi’nden Pembe Hatun adında bir kadın atanmıştı. Pembe Hatun zamanında okuldaki öğrenci sayısı her yıl kırk, elli civarındaydı. Pembe Hatun 110 yaşında 1323 (Hicri) senesinde Küpçüzade Hacı Ahmet Efendi evinde ölünce, okulun idaresi İstanbul’dan getirtilen Zil Hanım isminde bir kadın öğretmene verilmiştir. 1899-1904 tarihleri arasında hükümet kız okullarının yükünü kendi üzerine alması ve yeni okulların çoğalmaya başlamasıyla, özel okullarda öğrenciler azalmaya başlamış olduğundan okulumuzun da yaşama imkanı kalmamıştı. Bu defa hükümet tarafından kirayla tutulan bir binada yine Sabiha Hatun’a izafeten bir okul açılarak, kız öğrencilerin okutulmasına devam edilmiştir.“

OKULUN VİZYONU

Okulun vizyon ve misyonundan söz eden Kotan şu ifadelere yer verdi:

“Yaşamayı, hayatı, insanları, doğayı seven ve koruyan, dünyayı izleyen ve dünyaya açılmayı hedefleyen, öğrenme isteği kazanmış, düşünen, kendine güvenen, ülkesine ve çağına sorumlu, Sağlıklı yaşamayı ve sporu önemseyen ve bunu yaşam biçimi haline getiren, öğrenciler yetiştirmektir. Eğitim öğretim faaliyetini sürdüren bir ilköğretim okulu olarak; Eğitim öğretim hizmetinden yararlananlara nitelikli, kaliteli eğitim hizmeti sunmak, okulu çevrenin kültür merkezi haline getirmek, üst öğrenim kurumuna nitelikli ve daha fazla öğrenci göndermek, ahlaki değerleri yüksek, çağdaş ve demokratik öğrenciler yetiştirmektir.“

Kotan, “Okulumuzda birçok siyasetçi, sporcu, sanatçı ve daha birçok değerli kişiler yetişti ancak depremde birçok kaynağımız yok oldu. Çünkü okulumuz 1810 tarihine değinen yani daha Sakarya İl olmadan önce de Sabihahanım İlkokulu vardı. Şu anda başarısıyla, yaptığı etkinlikleriyle gözde okullardan biri. Gerek akademik başarısı gerekse sosyal aktiviteler başarısı ile Sakarya eğitimine yön veren okullardan bir tanesidir. Eğitim-öğretim kadrosuyla eğitim idaresi, okul-aile birliği ile birlikte okulumuz daha da başarılı ve adından söz ettiren bir okul haline getireceğiz“ diye konuştu.

SOSYAL VE KÜLTÜREL FAALİYETLER

Sosyal ve kültürel faaliyetlere önem verdiklerini belirten Müdür Yardımcısı Tayfun Ay da, okumanın önemine dikkat çekerek öğrencilerin her zaman bilinçli bireyler olması için kütüphanedeki kitaplardan mutlaka faydalanılması gerektiğine değindi. Ay, “Okumanın önemi ve gelecek neslin daha çok kitap okuması için kütüphanemizi yeniledik. Kütüphanemiz oldukça zengin olup Türk ve yabancı yazarların, şairlerin yazmış olduğu yaklaşık bin kitaba sahip bir kütüphanedir. Her öğrenci mutlaka bu kütüphaneden faydalanması gerekir“ diye konuştu.

Okuldaki spor faaliyetlerindeki başarılara da değinen Ay, şöyle konuştu:
“ 6. Sınıf öğrencilerimizden Zeren Akaltın, İngiliz Kültür Dil Okulları’nın düzenlemiş olduğu İngilizce sınavında İl birincisi olarak ödülünü İl Milli Eğitim Müdürümüz Pervin Töreden almıştır. Yine 2015-2016da birçok alanda birincilikler elde ettik. Bunlardan bazılarını sıralayacak olursak eğer; mini voleybol il üçüncüsü, voleybol branşında İl birincisi olan küçük erkek ve il üçüncüsü olan kız takımlarımız ayrıca gurur vermiştir. Yine Yıldız Erkek Voleybol İl birincisi olarak ödülünü Spor İl Müdürümüz Fatih Beyden almıştır.“

SÜMEYYA ÖZNE

Editör: TE Bilişim