Adapazarı’nda en eski tarihe sahip okullardan biri de Karaosman İlköğretim Okuludur. Okulun kuruluşu ve hizmete giriş tarihleri hakkında kesin bilgiye ulaşılamamakla beraber, 2. Meşrutiyetten sonra kurulduğu rivayet edilmektedir.

Adapazarı’nda cumhuriyetten önce kurulan Karaosman İlkokulu tarihçesinin ortada olmadığı söyleniyor. Karaosman İlköğretim Okulu Müdürü Zekeriya Yıldırım, bunun artık gün yüzüne çıkartılması gerektiğini söylüyor. Yıldırım,“ Şehrimizin en eski tarihe sahip okullarından biri olan okulumuz, Kara Osman adı ile tanınan bir şahsın vakfından şimdiki özel idare binasının bulunduğu yere ilk defa inşa edilmiş ve hizmete girmiştir. Okulumuzun ilk kuruluşu ve hizmete giriş tarihleri hakkında kesin bilgiye ulaşılamamakla beraber 2. Meşrutiyetten sonra kurulduğu iddiaları var“ dedi.

‘Okulun tarihçesini ortaya çıkaracağız’

Karaosman ilkokulu’nun tarihçesinin bugüne kadar olmadığını ve gün yüzüne çıkartılmadığını belirten Yıldırım, şunları söyledi:

“Bu içler acısı bir durum. Bu güne kadar bu araştırma hiç kimse tarafından aydınlatılmadı. Biz bu gerçeğin peşine düşerek gerekeni yapacağız. 2016-2017’de okulun tarihçesini gün yüzüne çıkarmak ve okulumuzu aydınlatmak için bir çalışma başlattık. Arşivden topladığımız bilgileri Sakarya Üniversitesi Tarih Bölümüne sunacağız. Bu araştırma sonucu tarihçe ortaya çıkararak her şeyi aydınlığa kavuşturacağız. Amacımız, okulumuzu gerçek tarihine kavuşturmak. Bu konuda çalışmalarımız devam edecektir. Okulumuzun tarihçesini açığa çıkarmak için elimizden geleni yapacağız. Eğer bu çalışma ortaya çıkarsa birçok şey de aydınlanmış olur.’’

Kara Osman hakkında çeşitli rivayetler olduğunu, ancak bunun şüpheli bilgilerden ibaret olduğunu kaydeden Yıldırım, “Kara Osman’ın 1816’da idam edildiği söyleniyor, ancak başka kaynaklarda şehit edildiği iddiası var. İşte bu belirsizlikten kurtulmak ve gerçek kişiliğine ulaşmak için kesin sonuçlara ulaşmaya çalışacağız. Ortaya güzel bir şey çıkacağını ümit ediyorum’’ dedi.

Yıldırım, okullarında birçok tanınmış isimlerin mezun olduğunu ancak eski kaynakların olmaması sebebiyle bu bilginin de ellerinde olmadığını söyledi.

‘Okulumuz depremde yıkıldı’

Okulun depremde hasar gördüğünü kaydeden Yıldırım, şöyle devam etti:
“1957 yılındaki depremde kullanılamaz duruma gelmiş olan okul binası boşaltılmış, o zaman eski bir kilise binasında eğitim ve öğretim yapan Cumhuriyet İlkokulu’na taşınmış ve altı yıl her iki okul aynı binada eğitim- öğretim yapmışlardır. Cumhuriyet İlkokulu binasında eğitim ve öğretime devam edilirken, okulumuzun şimdiki yeri satın alınmış ve burada iki katlı, on iki derslik yeni okul binası yapılmıştır. Cumhuriyet İlkokulu’ndan ayrılan okulumuz 1963 yılında hizmete giren bugünkü binasına yerleştirilmiştir. Okulumuz o günden bu yana bu binada eğitim- öğretime devam etmektedir. Okulumuzda bu yıl, Adapazarı Belediye Başkanı olan Süleyman Dişli tarafından tadilat yapıldı.”

‘Örnek çalışma’

Okuldaki billboardlarda her hafta anlamlı karikatürler sergilediklerini vurgulayan Zekeriya Yıldırım, bunun çocukları bilinçlendirmek için özel bir çalışma olduğunu söyledi. Yıldırım,“ Her hafta değişik ve anlamlı karikatürler sergileyerek, çocukları bilinçlendirmeyi ve örnek birer birey haline getirmeyi hedefliyoruz. Örneğin, her hafta tırnaklarımı kesiyorum, eve girdiğimde selam veriyorum… gibi örnek cümleleri karikatürlere yansıtarak, öğrencileri bilinçlendirmeyi amaçlıyoruz’’ diye konuştu.

Her sınıfa 50 tane çocuk kitabı dağıtımından söz eden Yıldırım, İki yıldır bu projeyi başlattıklarını ve hedeflerinin kitap okuma alışkanlığını arttırarak duyarlı ve okumayı seven bir nesil yetiştirmek olduğunu belirtti. Yıldırım ayrıca yıl sonunda en çok kitap okuyan öğrenciye de ödül verdiklerini sözlerine ekledi.

(SÜMEYYA ÖZNE)

Editör: TE Bilişim