Okulumuzun yapımına 1999 yılında başlanmıştır. 2000-2001 eğitim öğretim yılında 9 derslikli taşıma merkezi okul olarak hizmete açılmıştır. Okulumuz Karadere köyünde yapılması nedeniyle Karadere İlkokulu - Karadere Ortaokulu adını almıştır. Adapazarı Kaynarca yolu üzerinde olup, Adapazarı ilçesi merkezine olan uzaklığı 17 km’dir.

2017/2018 eğitim öğretim yılı itibariyle okulumuzda 16 derslik ve 1 anasınıfı bulunmaktadır. İlkokul ve Ortaokul kısımlarında her sınıf seviyesinde ikişer şube bulunmaktadır. Tüm dersliklerde Fatih Projesi kapsamında etkileşimli tahtalar ile eğitim verilmektedir. Dersliklerin dışında okulumuz bünyesinde bulunan kütüphane, laboratuar, çok amaçlı salon, basketbol sahası, futbol sahası, voleybol sahası ile öğrencilerin kültürel ve sportif faaliyetlerdeki gelişimlerine katkı sağlanmaktadır. Okuldaki eğitim öğretim hizmetleri; 1 müdür, 2 müdür yardımcısı, 1 anasınıfı öğretmeni 8 sınıf öğretmeni, 13 branş öğretmeni ve 2 hizmetli ile yürütülmektedir.

Okulumuzda, Adapazarı ilçesine bağlı Işıklar, Örentepe, Çınarlık, Elmalı, Yörükler, Küçük Hataplı, Büyük Hataplı, Kışla mahallelerinden ve Söğütlü ilçesine bağlı İmamlar mahallesinden gelen öğrencilere taşımalı eğitim hizmeti verilmektedir. Taşımalı Eğitim kapsamında okulumuza devam eden öğrencilere, okulumuz yemekhanesinde sıcak yemek verilmektedir.

Karadere Ortaokulu yapılan merkezi sınavlarda (TEOG) il ve ilçe bazında elde ettiği başarılarla dikkat çeken bir okuldur. Birçok öğrencisini Anadolu Liselerine, Anadolu İmam Hatip Liselerine ve Anadolu Meslek Liselerine yerleştirmiştir. Sadece akademik başarıyı öne alan değil, Türk toplumunun örf, adet ve değerlerine de sahip çıkan, kendine güvenen, ideallerini gerçekleştirmeye istekli, toplum içinde başkalarının hak ve özgürlüklerine saygı duyan bireyler yetiştirmeyi hedefleyen okulumuz, eğitim öğretim etkinliklerinde, çağdaş teknolojinin getirdiği tüm olanakların kullanıldığı kültürel ve milli değerlerimizin korunduğu bir ortamı öğrencilere sunmaktadır.

Editör: TE Bilişim