Şu üç ay içerisinde, okul servisinde unutulduğu için havasızlıktan hayatını kaybeden 3 yaşında ki alperen, servisin arka koltuğunda uyuyakaldığı için yine unutulan, uyandığında ise  bir caddeye park edilmiş araçta   mahsur kaldığını gören,  bilmediği bir cadde de gözünü açan o 6 yaşında ki çocuk, O çocuk şanslıymış ki servisin şoförü de yakınlarda olduğu için sessini duyurabilmiş. Ama evine ya da okuluna bırakılmamış, akşam okul çıkış saatine kadar servis hostesiyle bir kafede alıkoyulup, akşam evine götürülmüş olan Ecrinin olayı. Ve son olarak da İstanbul Kâğıthane de çocukları okula bıraktıktan sonra seyir halindeyken silahlı saldırıya uğrayan ve hayatını kaybeden servis şoförünü basından takip etmiş olabilirsiniz.

Üzücü olduğu kadar endişede  veren sadece birkaç olayı paylaştım… Sanki hep büyük şehirler de olan olaylar gibi görünüyor ama geçtiğimiz şubat ayında da Adapazarı’nda 4 genç kızı gasp edip cinsel saldırıda bulunan şahsında bir servis şoförü olduğunu unutmayalım.

Şimdi velisi olduğumuz okulun servis ihalesini kim almış? Hangi firma, yeterliliği nedir?  Referansları yeterlimidir?.Servisin şoförü kim? Servis şoförlerinden adli sicil kaydı isteniyor mu  ya da hakkında gereken sorgulamalar yapılıyor mu? Servis şoförümüz güvenilir biri mi? Servisimizde hostes var mı? Varsa yaptığı işin bilincinde ve sorumluluk taşıyacak yetide mi? Çocuklarımızın okulları, müfredatları, okul  ve okul çevresinin güvenliği  kadar önemli olan ulaşımları ile ilgili gerekli hassasiyet gösterilmiş ve gösteriliyor mu?

 Okulumuz idarecilerinden gerekli bilgileri almış ve içimiz rahat, her şey yolunda ve olması gerektiği gibiyse ne mutlu bize. Şimdi gelelim okullarımızın güvenli olup olmadığına…

ÇOCUKLARIMIZ OKULLARIMIZDA GÜVENDE Mİ?

En kıymetli varlıklarımızı teslim ettiğimiz yerlerdir okullarımız .Çocuklarımız evlerinden daha fazla zamanı orada geçirmektedir .Biz ebeveynler de daha çok teogda ve ygs de gösterdiği başarı ile okul değerlendirir ve seçimlerimizi bu yönde yaparız. Atladığımız ve aslında çok daha önemli bir konu, onların orada ne kadar güvende olup olmadıklarıdır aslında. Bu gün kısaca  aktaracağım sizlere;

İşte ana başlıkları ile okul İçerisindeyken Çocuğun Korunması Gereken Risk Alanları

Dış tehlikeler ( Yetişkin veya yaşıtlardan gelebilecek fiziksel veya psikolojik Saldırı), mekanla ilgili tehlikeler (kaygan zeminler, havasız mekanlar, yetersiz oksijen, merdivenler, set zeminler, menteşeler…),hijyenle ilgili tehlikeler (yeteri kadar temizlenmeyen tuvaletler, kirli sınıflar…) sağlıksız gıdalar ,A

akran zorbalığı, öğretmen – idareci şiddeti ,veli şiddeti, sınav Kaygısı ,eğitim programının içeriği (yanlış bilgiler, tutum dayatmaları, dini seçim baskısı…).Servis güvenliği ve kazaları ,afetler (deprem, sel, yangın…)

Çocuklarımızın güvenli ve sağlıklı koşullarda eğitim ve öğretim görmesi için gerekli koşulların sağlanıp sağlanmadığını bu yazdığım Ana başlıklarla,  aşağıda sıraladığım  maddeleri de birleştirerek test edebilirsiniz.

*Okullarda okullara özel eğitim almış, eğitim güvenlik görevlileri  olmalı, güvenliği onlar sağlamalı, var mı?

*okulumuzun giriş ve çıkışında güvenlik görevlisi var mı?

*okullara girişte kimlik kontrolü yapılıyor mu?

*okulumuzun girişinde metal kapı detektörü bulunuyor mu?.

*okulumuzda öğrencilerimizin dersliklere giriş ve çıkışları kartlı geçiş sistemi ile sağlanmış mı?.

*Milli eğitim yönetmeliğine uygun kamera sistemi kurulmuş mu?

*Acil haberleşmeler için telsiz sistemi mevcut mu?

*Tam gün eğitim veren okullarda öğrenciler öğle tatilinde başıboş bırakılıyor mu?.

Bir matematik öğretmeninin çok güzel bir tespitidir; Binlerce insanın bulunduğu bir kurumda,okullarımızda  mevcut düzenle ilgili mevzuatta imzası olanlar, gerekli düzenlemeyi yapmamışlar ve öğretmenlerimiz  joker gibi, kimi zaman bakıcı, kimi zaman hizmetli gibi   ve kimi zaman da güvenlikçi gibi  güvenlikten de  (asıl işi eğitim öğretim olan)  sorumlu mu tutuluyor  yoksa!!!