2016 yılında, tam da genel seçimler yaklaşırken Serdivan, Ferizli ve Söğütlü’de doğalgaz bulunmuştu. Sonra ses soluk çıkmadı. Meğerse, asırlardır doğalgaz üzerinde oturuyormuşuz da haberimiz yokmuş!

                                                        **

Son günlerde gündem ‘Doğalgaz’ olunca, küçük bir araştırma yaptım. 1 Ocak 2012 tarihi itibarıyla dünya genelinde kanıtlanmış doğalgaz rezervi 6 katrilyon 746 trilyon 751 milyar feetküp (ft3) olarak tespit edilmiş.

                                                       **

Doğalgaz rezervi bakımından… -1,68 katrilyon feetküp ile Rusya dünya da ilk sırada. -1.07 katrilyon feetküp rezerv ile İran ikinci sırada.. -890 trilyon feetküp ile Katar üçüncü sırada..

                                                        **

-283 trilyon feetküp ile Suudi Arabistan dördüncü sırada.. -272 trilyon 509 milyar feetküp ile Amerika Birleşik Devletleri beşinci.. -265 trilyon feetküp ile Türkmenistan altıncı..

                                                        **

-200 trilyon feetküp ile Birleşik Arap Emirlikleri yedinci.. -195 trilyon 100 milyar ft3 ile Venezuela sekizinci.. -180 milyar 460 milyar feetküp ile Nijerya dokuzuncu.. -159 trilyon ft3 ile Cezayir ise onuncu sırada..

                                                     **

Resmi rakamlara göre de, dünya doğalgaz rezervinin yaklaşık yüzde 70’i Türkiye’nin yakın çevresinde bulunuyor..

                                                       **

Dünya genelinde kanıtlanmış doğalgaz rezervleri sıralamasında Türkiye ilk 50’de yok. İlk 100 listesi yok. Olsaydı muhtemelen o listede de olmazdık. İlk 50 listesine bakınca içinde olmamamız için bir yorumda bulunmaya gerek duymadım. Mal meydanda!

                                                          **

Ancak, Serdivan, Ferizli ve Söğütlü’de 400-450 metre derinlikte çıkan doğalgazdan sonra, bir başka firmanın da, yine iki ayrı ilçede doğalgaz aramak ve değerlendirmek için ÇED raporunda bulunması ileride bizi dünyada ilk 50’nin içine sokar mı bilmiyorum..

                                                         **

Türkiye’nin komşularına baktığımızda, ‘Neden bizde de olmasın?’ diye umutlu bir düşünceye dalsak da, ben bulunan doğalgazın rezervi konusunda pek umutlu değilim. Çıkartılıp, tesisler kurulacak kadar, borular döşenip nakledilecek kadar geniş rezerv olduğunu sanmıyorum…

                                                         **

Bulunan doğalgazlar, öyle dünya sıralamasına gireceğimiz miktarda olsaydı, bu bizim için Avrupa Birliği’ne girmekten bile mutluluk verici olurdu. Ama söylediğim gibi hiç sanmıyorum.

                                                         **

Keşke öyle olsa diye dilekte bulunacağım ama içimden bir ses, bulunan doğalgazın, rezerv düşüklüğü nedeniyle, önümüzdeki aylarda ve yıllarda tamamen unutulacağını söylüyor. İnşallah yanılırım demiştim ve öyle de oldu. Unutuldu gitti. Bir buçuk iki yıl önce büyük şaşalarla ‘Çıktı’ denilen, ‘Çıkardık’ denilen doğalgaz nerede acaba?

                                                         **

2019’da da iki seçim var sanırım. Biri yerel seçimler, diğeri milletvekilliği (Başkanlık) seçimi. Bakalım bu kez kaç ilçemizde doğalgaz veya petrol bulunacak!!!