Sevgili okurlar,
Geçtiğimiz hafta, 5, 6, 7 Ekim 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilecek ‘Erdemli Kızkalesi Medya Günleri’ için Türkiye’ye bir seyahatim oldu.
Türkiye Gazeteciler Federasyonu ile Anadolu Gazeteciler Derneği ve Erdemli Belediyesi’nin davetlisi olarak Erdemli ilçesinde üç gün geçirdim..
Kısacası, Mersin iline bağlı Erdemli İlçesi Belediye Başkanı Mükerrem Tollu’nun inisiyatifi ile düzenlenen, ’4.Erdemli İlçesi Kızkalesi Medya Günleri’ne davetliydik..
Düşünün bir ilçe ve medya!
Yani,’ ne alaka’ diyeceksiniz?
Evet, ‘ne alaka’ ya?
Nihayet, bir ülkede medyanın, hele de yerel medyanın gücünü bilen bir belediye başkanı çıkıyor ve ilçesini tanıtmak amacıyla, ilçenin tarihi figürü, ‘Kızkalesi’nden hareketle, yerel medya temsilci ve mensuplarını bir araya getiriyor..
Az-buz iş değil, yerel medya mensuplarını bir araya getirmek..
Hem de bir il değil, birkaç il temsilcisi değil, tam tamına 17 İl temsilcileri ve buna yıl da, yurtdışı temsilcileri ilave ediliyor..
Toplantıya, 500’e yakın yerel ve duayen gazeteciler çağrılıyor..
Elbette işin başında Erdemli İlçe Belediye Başkanı Mükerrem Tollu ve Kültür İşlerinden Sorumlu Müdürü Adem Arslan ve arkadaşları var.
Bu yıl 4.Düzenlenen ‘Kızkalesi Medya Günleri’ açılışında konuşan Erdemli İlçe Belediye Başkanı Mükerrem Tollu,’ Öncelikle medyanın değerli temsilcileri Erdemli’ye hoş geldiniz.. Davetimize icabet etmeniz bizleri ziyadesiyle mutlu ve memnun etti. Sizlere Erdemli’yi anlatmamıza gerek yok.. Yapılan hizmetler ve Erdemli fotoğrafları, denizi, kumu, güneşi, Kızkalesi yanında limonu, muzu, diğer ürünleri Erdemli’yi fazlası ile anlatıyor..9 Yılda birbirinden farklı güzel hizmetler kazandırdığımız, 140 bine nüfusa dayanan Erdemli’nin, yaz aylarında nüfusunun 600 bini geçtiğini sizlerle paylaşmak isterim. Sosyal, kültürel, sportif, turistik alanlarda attığımız adımlara, eğitim, sağlık ve ulaşım alanında attığımız adımları da eklersek, Erdemli’nin çehresinin nasıl değiştiğini daha iyi anlarsınız.. Modern atık suyu yanında, bekleyen havaalanı, göletlerin suya kavuşturulması, doğal gazın ilçe ile buluşturulması gibi hizmetlerimiz ile Erdemli gerçekten adından söz ettirecek ilçeler arasına girecektir.. Sizlerin de katkıları ile ilçemizin adının ülke genelinde olduğu kadar, uluslar arası alanda da duyurulması bizleri ziyadesiyle memnun edecektir..Yerel medyanın sorunların biliyoruz..Bu nedenle sizleri ve akademik temsilcileri burada bir araya getirdik..Medyanın gelişimine, sorunlarına dikkat çekelim istedik’ diyerek, ‘Kız Kalesi Medya Günleri’nin hayırlara vesile olmasını temenni etti..
Daha sonra düzenlenen panelde, birbirinden değerli akademisyenlerin sunumlarını takip etti..Gerçekten medyanın gelişimi, gelinin teknolojik durum ve  ekonomik sorunlar ve alınacak tedbirler, çözüm noktaları konusunda birbirinden ilginç değerlendirmelere şahit olduk..
Toplantıda söz alan Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca ise, yerel medyanın içinde bulunduğu durumu ortaya koyarak gelecek açısından endişeli ve kaygılı olduklarını dile getirdi..
Karaca, ‘Yerel Medya iflas etti, yerel medya öldü’ dedi..
İzleyenlerden biri de ayağa kalkarak, ‘Haklısınız yerel medyanın bir salasının verilmesi kaldı’ diyerek  gülüşmelere neden oldu..
Evet, ağlanacak halimize gülüşmeler!…
Bu toplantılar süresince anladık ki, ekonomik kriz, artık yerel medyayı da kepenk kapatma, kalem kırma noktasına getirmiş!..Medya sektörünün,’ yandaş, kandaş’ boyutunun yön değiştirmesi, ihale ve iş takipçilerinin, ikinci işi olarak öne çıkması, bu sektöre, etiket için, rozet için, itibar için adım atanların gazetecilik meslek ilkelerini nasıl zarar verdiğini, tahdit ettiğini de açıkladı Karaca..
Daha sonra TRT’nin duayen habercisi Zafer Kiraz’ı dinledik..TRT’den neden ayrıldığını, eski TRT ile yeni TRT’yi üzülerek anlattı, bizlerde üzülerek, gelecek kaygıları içinde, bu anlatılanları dinledik..
Ardından bir başka duayen gazeteci Metin Özkan’ın, ‘milli duruş mu, vuruş mu’ türünden anlatılarını, kös dinledik!
‘Ben tarafım, beni böyle kabul edin, bilin’ dedi Özkan!..
Sonra hemşerimiz TRT programcısı, spikeri Erdoğan Arıkan mikrofonu ele aldı..
Türk futbolunun dünü, bugünü, yarını yanında, futbolun nasıl küme düştüğüne işaret etti!..

 

Sevgili okurlar,
Geçtiğimiz hafta, Türkiye’nin nasıl küme düşürüldüğünü sizlerle paylaşmıştım!.. Küme düşen bir ülkenin futbolu da, ekonomisi de, siyaseti de, eğitimi de, tarımı da, yerel medyası da küme düşer elbet!..
Ulusal medyanın nasıl küme düştüğüne, o büyük,’ 4.Kuvveti’ temsil eden gazetelerin nasıl tekelleştiğini bilmeyenimiz var?
Bütün bunların ötesinde Erdemli’de muhteşem bir gala gecesine tanıklık ettik.. Yine Belediye Başkanı Mükerrem Tollu konuştu.. Diğer konuşmacıları ve yerel medya mensuplarını da dinledik..
Cam sakızı, çoban armağanı, ‘Yerel Medya Oskarları’ dağıtıldı.. Yaşanan küçük, büyük sevinçlerin ötesinde oluşturulan sevinç yumakları da, yerel medya adına, bize gelecek için umut verdi..
Meslek adına güzelliklere, her şeye rağmen imza atmaya devam eden meslektaşlarımızın sevinçlerine, güzelliklerine tanıklık etmek, harikaydı!..
Bütün bunların ötesinde Erdemli İlçesi’ni tanımak ise, bizim için ayrıcalıklı oldu..
Caddelerindeki Türk Bayrakları ve onların arasındaki Atatürk portreleri, temiz, geniş caddeleri, pırıl, pırıl mavi denizi, güneşi, kumu, tarihi dokusu kadar, üzüm, muz, limon  bahçeleri, domates seraları ile Erdemli İlçesi, uluslar arası boyutta bir organizasyonu imza atıyorsa, Başkan Mükerrem Tollu ile daha büyük hizmetlere de imza atacak demektir..
Buradan ‘Kızkalesi Medye Günleri’ etkinliğine imza atan Başkan Mükerrem Tollu, Kültür Müdürü Adem Arslan,  Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca’ya, Anadolu Spor Gazetecileri Derneği Başkanı İbrahim Erdoğan’a, projeye katkı veren üniversite iletişim fakülteleri akademisyenlerine ve diğer görevlilere, katılımcı yerel medya mensuplarına, ayrıca böyle büyük bir organizasyonu ev sahipliği yapan LiParis Resort Otel çalışanlarını tebrik ederim..
Demek ki, el ele verirsek, yapamayacağımız, başaramayacağımız ne olabilir?
Tebrikler Erdemli!
Ne güzelsin Erdemli!