Bu Ramazan ayının ilk günleriydi. İftar saatine yakın, bir belediye otobüs durağında otobüs bekliyorum. Durakta, üç kişilik bank var. Yaşlı bir bey, yaşlı bir kadın ve 17-18 yaşlarında esmer irice bir genç oturuyor. Ben ve benim emsalim birkaç kişi de ayaktayız.

                                                **

Derken yanımıza, yanındaki genç bir kızın ve iki elindeki bastonların yardımıyla yürümeye çalışan yaşlı bir kadın geldi. Ayakta duracak hali yok ve mutlaka oturması gerekli. Ben dayanamadım, 17-18 yaşlarındaki irice gence dönerek, ‘Bak teyzenin ayakta duracak hali yok, yerini verir misin?’ dedim.

                                               **

Vay demez olaydım. Bu genç yüksek sesle, hatta bağıra bağıra Arapça bir şeyler söylemeye, sonra da üzerime üzerime gelmeye başladı. Anladım ki, mülteci bir genç. İki omuzundan tutup sakin olmasını söyledim. Hatta yanımdaki birkaç kişi de, genci tutarak yaşlı kadına yer vermesinin doğru olacağını falan söylediler.

                                             **

O hala bana bağıra bağıra bir şeyler söylemeye devam ediyor. ‘Akşam akşam şeytana uymayayım’ diye kenara çekilip, olaya ilgisiz kalmaya çalıştım. Üç-beş dakika geçmedi ki, durağın önünde iki otomobil durdu. Her iki otomobilden çıkan yaşları 25-35 arasındaki 7-8 kişi, önce bu gencin yanına gidip bir şeyler konuştu.

                                              **

Sonra da bana doğru yürümeye başladılar. Neyse, hasar almadan bu olayı atlattık… Ben alttan almasam, hiç yoktan sopayı yiyeceğiz! Peki neden? Sadece o gence, ayakta duralayacak kadar yaşlı olan kadına yer vermesini istediğim için…

                                             **

Tamam, misafir dedik bağrımıza bastık. İçlerinde adamları da var, kusura bakmayın hıyarı da var. İşte içlerindeki bolca olan o hıyarlar yüzünden de toplum yavaş yavaş ciddi şekilde gerilmeye başladı.

                                            **

Önceki gündüz ve gece Hendek’te olanları bugünkü gazetemizde haber yaptık. Mültecilerin meydana getirdiği olaylar sonrası 9-10 yaralı, iki düzineye kadar gözaltı. Evet, kim ne derse desin toplum mülteciler konusunda ciddi şekilde gerilmeye başladı.

                                           **

Şu anda bu şehrin birinci derdi, ilk gündem maddesi kesinlikle mültecilerdir. Ve daha büyük olaylara gebe haline gelen mülteci sorunu, böylesi olaylar yaşanmadan ciddi ciddi düşünülmeli ve ‘Bu sorunu nasıl çözeriz?’ sorusu masaya bir an evvel yatırılmalıdır. 

                                          **

Bu konuda bugün erken gibi görünebilir. Ama yarın geç kalmış olabiliriz…