Yeni atanan İl Milli Eğitim Müdürü yerel medyayla tanışmış. Sakarya’nın ülke eğitim sıralamasındaki yerini, yeni öğrenim yılının sınav ve kayıt sistemlerini, “ Nitelikli Okullar “ gibi detayları paylaşarak, soruları da cevaplamış.

1 Milyon Sakaryalı şunu iyi bilir ki, çocuğuna ve çocuğunun geleceğine sahip çıkmayan hiçbir veli geleceğin çocuğuna ve kendisine ne getireceğini bilemez.

**

Siyaset dünyası ve oradan beslenenler, halkla bu laflarımın arkasını samimi olarak konuşmazlar. Siyasetin yakın zamanlara kadar ağızlara çaldığı acı balları hep birlikte yaşadık.

Eğitim adı altında Ülke nasıl günler yaşadı. Hala da işin içinden çıkılamadı. Sonu nasıl gelecek o da bilinemiyor? Hala, kim kimdendi, ortalık puslu?

**

Yeni Milli Eğitim Müdürü mutlaka yakın geçmişi araştırır. Okullarımızın ülkede yeri 20-25 yıl önceden de, 30-40 yıl önceki iyi değil. Somut rakamlarla örnek vereyim, çarpıcı gerileme anlaşılır.

Ülke siyasetinde bırakan nice Bakan yetişti. Nice Profesör, genel müdür, ünlü hekim, iş adamı, mühendis yetişti. 15 yıldır tek bir Bakan bile yok, şaşırmam!

30-35 yıl önce, GAR Meydanı önünden hafta sonları;İstanbul Lisesi’ne, Galatasaray, Cağaloğlu, Kadıköy, Beşiktaş lisesine çocuklarımızı götüren otobüsler kalkardı. Sakaryalı öğrenciler Türkiye’nin en iyi okullarını kazanırdı.

**

Türkiye’nin dünya çapındaki üniversitelerini kazanan Sakaryalıların listesini çıkarın; Oranları ortaya koyun gerçek anlaşılır. Tıp Fakülteleri, ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ ve niceleri…O zamanlar Sakarya’da Sakaryalılar söz sahibiydi : -)

15 YILDIR MİLLİ EĞİTİM AKLI KARIŞTIRILDI?

Türkiye’nin en iyi öğrencilerini yetiştiren Sabihahanım İlk Okulu, Atatürk İlk Okulu, Ahmet Akkoç İlkokulu ve nice okulumuz gözbebeğimizdi.

Sakarya Anadolu Lisesi açıldığında ise müthiş bir patlama dönemi başladı. Figen Sakallıoğlu Anadolu Lisesi ile daha da yükseklere tırmandık.

Ki; onlardan evvel öncülüğü dershaneler ve özel kolejler yapmıştı. Özel Tansel Lisesi ilkleri yaşattı. Depremden sonra ve şu günlere kadar Özel Şahin Okulları Türkiye çapında başarılı. Şimdi Doğa Koleji, Enka Okulları ve dahası da çok.

**

Cumhuriyet’in Devlet okulları ise bilinemez, anlaşılamaz bir şekilde geriliyor. Nedeni aşikar da, dileriz halk çocuğunu da kendisi gibi sele kaptırıp gitmez.

Her şeye karşın, gençliğin bizlerden çok daha ileride, daha zeki olduğuna inanırım. Biz Ana-Babalar yanlış rüzgarlara kapılsak da, gençlik gençliğini huzurlu ve iyi yaşamak için yanlış rüzgarlara kapılmaz.

**

Biz şehrin, ilçenin, köyün ortasındaki devlet okullarına gidiyorduk. Bugün?

Rant: “ Büyükşehir Belediyesi’nin karşısındaki Sabihahanım İlkokulu’nun bahçesine sulanır. AVM, Cafe+ Sinema yapmayı hayal eder.

Ya, Atatürk İlkokulu yok edilir otopark yapılır mı? Bu şehirde 50 tane katlı otopark yapsan bir santim sorun çözemez. Örnekleri ortada.

Çark Caddesi’nde Atatürk Lisesi, Nuri Bayar Ortaokulu arazileri para için yok edilir mi? Yalnız senin çocuğun değil, başkalarının da çocukları okuyacak!

Pırlanta gibi zeki çocukların okuduğu Cevat Ayhan Fen Lisesi bu devirde öyle bir binada mı eğitim yapar?

Eğitim Müdürü Sakarya’yı irdelemeye başlamış. Dileriz liyakat erdemi Devlet okullarımızı korumayı ve yüceltmeyi önceler. Siyaset köstek olmazsa.

ESNAF VE SANATKARI BİTİREN YILLAR !

Meslek odaları arka arkaya yeni Yöneticilerini seçiyorlar. Ancak, mesleğin geleceğini kurtaracak Oda Yöneticileri seçiyorlar mı pek emin değilim?

Kimi adayların Siyasetle çok yakın ilişkide olduğunu, destek aldığını göstermek için çaba harcadığı görmek üzücü. Oysa esnaf ve sanatkarlar ne bekliyor?

**

Fazla söze hiç gerek yok. Adapazarı’nda son 15 yılda yapılan dev AVM’ler ve Dünya Market zincirleri Yerel Esnaf ve Sanatkarların suyunu kuruttu.

Mahalle Bakkalı bile, ezikliğini bastırmak için adını “ Market “ yaptı. O da çare olmadı. Küçük esnaf ve sanatkarın her geçen gün yaşama ümidi tükendi.

İzini veren, O AVM ve Dünya Market zincirlerinin önünü açan kim? Senin seçtiklerin! Siyasiler, Yerel ve Genel İktidarlar!

**

Merak eden esnaf ve sanatkarlar odası ildeki bir günün hasılatını araştırsın. Parmakla sayılacak kadar az AVM ve Yabancı Marketler,tüm Sakarya’daki esnaf ve Sanatkardan fazla hasılat yapar.

Esnaf sanatkar üstelik hafta sonları kapalı, dükkan açmak yasak. Onlar 7 gün açıktır. Hatta, esnaf sanatkarların çoluk çocuğu bile AVM’lerdedir.

Evdeki patates kızartması, köftelere burun kıvrılır. Yabancı markalı hamburgerli, kolalı, ketçaplı hazır yemekler esnaf sanatkarı unutturdu.

**

Esnaf ve Sanatkar odaları, ülkenin bütün zenginliklerini üreten mesleklerin yarınları için öncülük yapacak. Siyasete ihtiyaçları yok; Siyasetin üretenlere ihtiyacı var. O değirmenin kanatları ters çalışmamalı…