Sakarya Büyükşehir Belediyesi Aralık Kültür Sanat Etkinlikleri İzdiham Dergisi yazarları Atakan Yavuz, Zeynep Kahraman Füzün ve Dilek Kartal’ın katılımıyla gerçekleştirilen ‘Gençken Yazılacak Birtakım Şeyler’ konulu panel ile devam etti. Programa Kültür ve Sanat Şube Müdürü Adem Turan’ın yanı sıra çok sayıda sanatsever katıldı.

Tek hayalim yazar olmaktı

Programın ilk konuşmasını yapan Yazar Zeynep Kahraman Füzün, “Kendimi bildim bileli yazıyorum. İlk metnim bir çocuk dergisinde yayınlandığında ilkokul 3. sınıfa gidiyordum. Kocaman kütüphanesi olan babamın, biriktirdiği kitapların bulunduğu bir evde dünyaya geldiğim için sürekli annemin ve babamın elinde kitaplar görürdüm. Hayalim yazar olmaktı ve başka bir düşüncem hiç olmadı. Bu eğitimler ve söyleşiler sizin yolunuzu kısaltacak şeyler. Daha kolay bir yere ulaşmanızı sağlayacak o yüzden şanslısınız bizim böyle şanslarımız yoktu” diye ifadelerde bulundu.

Beklemeyi öğreniyorsunuz

Yazar Atakan Yavuz, “Biz internet çağında dergi yayınlanmazsa blog açarız orada yayınlarız gibi bir yol izleyebiliriz ama ben bunun çok doğru olduğunu düşünmüyorum. Bu aşamalardan geçerken yazıyorsunuz ve dergilere gönderiyorsunuz. Ama yayınlanacak mı veya yayınlanacak mı bilemezsiniz çünkü böyle bir garantiyi hiçbir editör vermez. Sizin metninizin iyi veya kötü olmasıyla alakalı değildir. Ama yayınlanmaması bile sizin edebi serüveninizde çok önemli bir noktadır. Çünkü kendi içinize dönüp kendi metninizi sorgularsınız. Bu kesinlikle cesaret kırıcı olmamalıdır. Beklemenin de ayrı bir tadı var ve beklerken de insan pişiyor. Yazdıklarınız öncelikle yakın arkadaşlarınıza okuyun, üniversitedeyseniz hocanızla paylaşın ya da edebiyata ilgisi olan başka birisiyle paylaşın daha sonra uygun bir üslupla dergilere gönderip biraz da beklemeyi bilmek çok önemlidir” sözlerini söyledi.

Söyleyeceklerinizden geri durmayın

Yazar Dilek Kartal, “Dergiler de şiir yazarak başladım ama yazmaya düz yazıyla başladım. Düz yazıdan inanılmaz keyif alıyordum. O ana kadar da hakikaten herkes sizden şiir talep ediyor. Bu benim için çok cazip bir teklifti. Düz yazılarımı da değerlendirebileceğim bir ortam olması güzeldi. Biz burada haddimizi aşmak için varız haddi en güzel gençler aşıyor. Çünkü yaşınız ilerledikçe göreceksiniz ki türlü sebeplerle kaygılarınız, korkularınız ve vazgeçemediğiniz şeyler artacak. Bu sizin dilinizdeki, kaleminizde ki cesareti ne yazık ki törpüleyecek. Aranızda yazan çizen yazmaya hevesli arkadaş varsa bir tek tavsiyem var. Söylediğiniz şeyin çok doğru olması gerekmiyor, ama söylemek istediğiniz şeyi söylemekten şu ya da bu sebeple lütfen geri durmayın” dedi.

Editör: TE Bilişim