Ali AKTAŞ-Sosyolog

Sapanca’ya İstanbul Sapanca arası Ada Ekspres ile gitmek olanaklıdır. Bu tren, İstanbul-Pendik’ten kalkıp; Gebze, İzmit ve Sapanca duraklarında durarak Arifiye’ye gider. Karşılıklı günde birkaç sefer var, yaklaşık 1 saat sürüyor ve fiyatlar uygundur.

Sapanca yiyecek ve konaklama seçenekleriyle de tercih sıralamasının üstlerinde yer alır. Otel, motel, tatil köyü, bungalov, kamping, restoran ve diğer konaklama tesislerinin kalitesi, gelir gruplarına göre hizmet verebilmeleri, tesislerin göle ve ilçe merkezine yakınlıkları önemli bir avantajdır.

Turizm yapılan bir bölgedeki etkin turistik çekicilik unsurlarından bir diğeri de sağlanan yaşam kolaylıklarıdır. Bu faktör olmadığı veya yetersiz olduğu zaman, yukarıda sayılan çekicilikler ne kadar yoğun olurlarsa olsunlar, turizm olayı gelişme olanağı bulamaz.

Sağlanan yaşam kolaylıkları, turistik alt ve üst yapılarla ilgili olmaları bakımdan iki ana grup çerçevesinde düşünülebilirler.

Bir turistik yörede, turizm faaliyetlerinin yapılmasını engelleyici altyapı sorunları varsa, bu sorunlar aslında bölge halkını da turistler kadar rahatsız eder nitelikledirler. Çünkü aşağıda görüleceği gibi, genel ve turistik altyapı sorunlarının çoğu ortaktır. Diğer taraftan, altyapı sorunlarının çözümü, üstyapının da kolay planlanmasını sağlar.

Bölge turizminin gelişmesinde çok iyi çözülmüş su ve elektrik sistemlerine gereksinim vardır. Bu açıdan yöresel sistem kapasitelerinin hesaplanmalarında turistik tesis gereksinimlerinin göz önüne alınması gerekir. Bazı altyapı sorunlarının çözümü turizm faaliyetleri yönünden özel önem taşımaktadır. Örneğin kanalizasyon, drenaj, turistik kentin coğrafi konumuna ve yerleşme biçimine bağımlı bir çözüme kavuşturulmalıdır. Komünikasyon hizmetlerini sağlayıcı altyapı sorunu ise, turistik çekiciliği olan yörelerde, özellikle yeni teknolojilerden faydalanmak suretiyle çözülmelidir.

Sağlık hizmetlerinin sunumuna gelince, bu altyapı, bilinen yararlarının yanında, turist için varlığının güven duygusu yarattığı bir hizmet tipidir. Tabii, turist için en geçerli güven duygusu, yöredeki emniyet hizmetlerinin yaratacağı ortama bağlıdır.

Genel altyapının temel bir öğesi olan yollar, turistik çekicilik yaratmak üzere düzenleneceklerse, bazı konulara dikkat etmek gerekecektir. Bütün bunların dışında bir genel altyapı öğesi olan eğitimin, turizm açısından özel önemi unutulmamalıdır. Gerek turistik tesislerdeki ve diğer turizm hizmetlerindeki personelin, teknik eğitimi ve gerekse yöre halkının eğitilmeleri yöre çekiciliğini dolaylı olarak artıracaktır.

Üst yapıya gelince, çekici bir üst yapı her şeyden önce turist gereksinimlerini karşılayacak tüm fonksiyonları yerine getirmelidir. Bu bakımdan bir turistik yörede hem çeşitli “tip” tesisler kurulabilmeli, hem de bu tesislerde, konaklama ve servislerin düzeyi arasında iyi bir denge sağlanmalıdır. Turistik tesis yapımında, doğaya en uygun fonksiyonel çözümü getirmek çok önemlidir. Tasarım sırasında yöresel faktörleri ve özelikleri iyi değerlendirmek gerekir. Pazarlamada kolaylık sağlaması açısından planlamada uluslararası standartlara ve ölçülere dikkat edilmelidir. Yöresel çekiciliği artırmak için, bölgelerde çeşitli turist kesimine hitap eden farklı fiyat ve tipte tesis yapmak en uygun çözüm olacaktır.

Bir turistik üst yapı kavramı olan otel, gidilen yerde tek başına, bütün fonksiyonları yerine getirme amacına yönelik bir tesis olarak anlaşılır.

Doğal ortamdan veya sonradan geliştirilen doğadan faydalanılarak kurulan kır otelleri ise, genelde çeşitli çekicilik unsurlarını bir arada sunarlar. Kapalı ve açık yerlerde yapılabilecek birçok rekreasyonel aktiviteleri ve kitle animasyonunu sağlayacak şekilde düzenlenirler.

Turistik çekiciliği artıran diğer üst yapı unsuru ise ulaştırmadır. Bir ulaşım sisteminde turistlerce aranılan en önemli özellikler konfor, emniyet, ekonomidir. Planlamadaki amaç, bölgeye en uygun seyahat modelini belirlemektir. Ulaştırma üstyapısının, bölgelerin turistik çekiciliklerini artırması ise kullanılan araçlara ve ulaşım teknolojilerine, tarifeli ve tarifesiz sefer olanaklarına, mevsim, grup tur vb. indirimlere, güzergâhlar da bulunan park yerinden tamir istasyonuna kadar çeşitli ulaşım hizmetleri üstyapıların durumuna ve benzeri faktörlere bağlıdır.

Ulaşım, kara, hava, deniz bağlantıları, anayol güzergâhlarında servislerin sağlanması, konaklama olanakları, tatil yerine ulaşım kolaylıkları, deniz kenarına ulaştırma bağlantısı, su, elektrik gibi altyapı olanakları, sağlık hizmetleri, komünikasyon bağlantısıdır.

İlçe İstanbul’dan 135 kilometre ve yaklaşık 1 saat 45 dakika, Kocaeli’nden 30 kilometre ve yaklaşık 30 dakika ve Sakarya merkezinden ise 17 kilometre ve 17 dakika uzaklıktadır.

Sapanca’ya Metro ve Sakarya VİB başta olmak üzere birçok otobüs şirketinin günlük seferleri vardır. Özellikle İstanbul ve Ankara’dan çok uygun fiyatlara bilet bulmak olanaklıdır.

İlçeye en yakın hava alanları 29 kilometre olarak 21 dakika uzaklıktaki Cengiz Topel’dir. Çok tercih edilmese de, daha uzak şehirlerden gelen misafirler için Sabiha Gökçen Havalimanı’na uçmak bir seçenektir. Sapanca Sabiha Gökçen Havalimanı’na 95 kilometre olarak 59 dakika uzaklıkta ve bu havalimanına Türkiye içi veya dışından bir sürü sefer bulunabilir. Buralara gelen turistler karayolu ile Sapanca’ya ulaşırlar.

Sapanca’ya İstanbul Sapanca arası Ada Ekspres ile gitmek olanaklıdır. Bu tren, İstanbul-Pendik’ten kalkıp; Gebze, İzmit ve Sapanca duraklarında durarak Arifiye’ye gider. Karşılıklı günde birkaç sefer var, yaklaşık 1 saat sürüyor ve fiyatlar uygundur.

Sapanca’da Yiyecek ve Konaklama Kolaylıkları

Otel, motel, tatil köyü, bungalov, kamping, restoran ve diğer konaklama tesislerinin kalitesi, gelir gruplarına göre hizmet verebilmeleri, tesislerin göle ve ilçe merkezine yakınlıklarıdır.

Class Hotel [Gölbaşı Mah. Fevzi Çakmak Caddesi Kanarya no:28 Sokak/Sapanca] Otel/Sapanca’da iyi bir konuma sahiptir.

Çiftlik Restaurant [Hasanpaşa Mahallesi Meşeli Sokak No:19/Sapanca] Restaurant/Köy kahvaltısı ve lezzetli yemekler yer alır.

Derin Irmak Gözleme ve Kahvaltı Evi [Fatih Mahallesi Dere içi mevkii Kurtköy/Sapanca] Restaurant/Huzurun ve lezzetin sunulduğu yer.

Didi Hotel [Kırkpınar Hasanpaşa Mah. İstasyon Cad. No:65/Sapanca] Otel/Göl ve dağ manzarasına sahiptir.

Eker Lokantası [Rüstem Paşa/Sapanca] Restaurant/Türk mutfağını, kültürünü damak tadını ve göz zevkini 40 yıldır sunan köklü bir lokantadır.

Gönül Sofrası [Kurtköy Kırkpınar/Sapanca]  Otel & Restaurant/Özel köy kahvaltısı ve diğer yöreye özgü yemek çeşitleri leziz tatlar sunuyor. Doğanın içinde yer alan butik otelinde şehrin stresi atılabiliyor.

Green Blue Park [Sahil Yolu Caddesi Kırkpınar/Sapanca] Otel & Restaurant/Sapanca gölüne sıfır konumda, 6 süit ve 11 standart oda ile hizmet vermektedir. Her biri farklı tasarlanan, doğayla iç içe hissedilen odalarda konaklanmaktadır.

Green Blue Restaurant [Melih Kibar Caddesi Sahil Yolu Kırkpınar/Sapanca] Restaurant/Sapanca Gölü kenarında bir tesistir.

Güral Hotel [Kırkpınar/Sapanca] 5 Yıldızlı Otel

Hotel İpekyolu [Rüstem Pasa Mah. Mimar Sinan Cad. Eski Pazar Sok. No:17, 54600, Sapanca] Otel/Uygun fiyat ve çeşitli oda seçenekleri var.

İstanbuldere Dağ Evi [İstanbuldere Köyü/Sapanca] Otel & Restaurant/İstanbuldere’de doğa ile otelde baş başa tatil olanağı sunulmaktadır.

Kırkpınar Suite Otel [Hasanpaşa Mah. İstasyon Cad. No:13 Kırkpınar/Sapanca] Butik Otel/Konforlu, geniş odalar.

Kırkpınar Yeşil Hotel [Sapanca] Otel

Lale Otel [Özkum Caddesi No:17/Sapanca] Butik Otel/Sapanca Merkezde, Göle Sıfır Butik Otel & Restaurant

Mega Deluxe [Yüzevler Mevki, E-5 Yolu/Sapanca] Restaurant/Kusursuz hizmetin konforla buluştuğu, çok özel yeme-içme ve eğlenme olanaklarıyla dolu ayrıcalıklı bir yerdir.

Mekân-ı Nur [İstasyon Cad. Kırkpınar Sapanca]

Richmond Hotel Spa [Rüstem Paşa Mah. Sahilyolu Cad./Sapanca] 5 Yıldızlı Otel/Konforlu konaklama.

Room Room Hotel [Hasan Pasa Mah. İstasyon Cad. No:46 Kırkpınar/Sapanca] Otel/Dağ manzarasına sahip bir yer.

Ogün House Otel [Rüstempasa Mah. istasyon Cad. No: 4/Sapanca] Otel/Sapanca'nın merkezinde konaklama.

Onis Hotel [İzmit Caddesi No: 44/Sapanca] Otel/Yemyeşil Bir Ormanın Yanı Başında

Oykum Hotel [Göl Mah. Fevzi Çakmak Cad. No 2/Sapanca] Otel/Muhteşem Sapanca doğa.

Sapanca Aqua Hotel [Çayici Mahallesi Sönmez Caddesi No:47/Sapanca] Otel/Huzurlu ve keyifli bir haftasonu tatil yeridir.

Sapanca İstanbul Hotel [Hasanpaşa Mah. İstasyon Cad. No: 30/Sapanca] Otel/ Doğayla iç içe sessiz, huzurlu ve ferah bir ortam

Sapanca Yayla Alabalık [Mahmudiye Köyü/Sapanca] Restaurant & Butik Otel/Doğanın içinde huzur dolu tatil olanağı ile alabalık lezzeti yer alır.

Sapanca 105 Otel [Çayici Mah. İpekyolu Cad. No:105/Sapanca] Otel/Ağaçlarla çevrili yemyeşil bir bahçe içinde.

Şelale Alabalık [Mahmudiye Dere içi/Sapanca] Restaurant/Canlı alabalık keyfi ve özel köy kahvaltısı

Şenler Hotel Göl Mah. Prof. Dr. Mehmet Abuc Cad. Sen Bayrak Sok./Sapanca] Otel/Sapanca Gölü kıyısında bulunan huzurlu bir ortam

Özde Alabalık Dağ Evi [İstanbuldere Caddesi/Sapanca] Otel & Restaurant/Açık havada ağaçların altında kuş sesleri ve su şırıltısından oluşan eşsiz bir ortama sunulmaktadır.

Talia Hotel [Hasan Pasa Mah. İstasyon Cad. No: 7 Kırkpınar/Sapanca] Otel

Uğurlubey Dağ Oteli [Dibektaşı Mah. Yaşar Sok. No: 2/ Sapanca]

Venüs Royal Hotel [Fatih Mah. Fatih Cad. No 71 Kurtköy/Sapanca]

Villa Kırkpınar [Yeşil Meydan, Kırkpınar/Sapanca] Apart/Sapanca'da doğanın içinde konforlu konaklama

Yeşilköy [Mahmudiye Köyü Dereiçi Mevkii/Sapanca] Restaurant/Mahmudiye’de doğal yemekler ve lezzetler yer alır.

Well Done Butik Otel [Hasanpasa Mahallesi Pınar Sokak No: 14/Sapanca] Butik Otel/Huzurlu bir yer.

 

Editör: TE Bilişim