Tes-İş Adapazarı Anadolu Lisesi, sergi çalışmalarına bir yenisini daha ekleyerek karikatürist Hakan Sümer’in çalışmalarına ev sahipliği yapıyor. ‘Büyüsü Yitmiş Dünya’ başlığını taşıyan sergide Sümer’in farklı dönemlerde yaptığı ve uluslararası yarışmalarda derece aldığı 30 karikatür yer alıyor. Modern dünyaya lirik bir eleştiri getiren eserler, çizginin etkileyiciliğini de gözler önüne seriyor.

 

İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Gevher, Hakim Tarık Bingöl ve Okul Müdürü Mustafa Asım Bektaşoğlu tarafından açılan sergiye öğrenci, öğretmen ve veliler büyük ilgi gösterdi. Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Mehmet Topaloğlu ve Müdür Başyardımcısı Savaş Kanbur da serginin davetlileri arasındaydı.

 

Serginin bir hafta açık kalacağını belirten Okul Müdürü Mustafa Asım Bektaşoğlu, Sakarya’daki tüm okulları sergiye davet ederken, kültür-alanındaki proje ve etkinliklerinin devam edeceğini belirtti.

 

Kabataş Erkek Lisesinde Görsel Sanatlar Dersi öğretmenliği görevini sürdüren karikatürist Hakan Sümer eserlerinde modern dünyanın kaosunu, savaşların yıkıcılığını, insanların trajik durumunu, çevre sorunlarını, metaların insan ruhuna hakim oluşunu, dünyanın giderek bir çöle dönüşünü kendine özgü bir muhalefet diliyle anlatıyor. Karikatür dalında ulusal ve uluslararası 40 ödülünü bulunan sanatçı, Metaforik anlatımı tercih ettiği karikatürlerini adeta şiire yaklaştırıyor. Sergide bir yandan büyüsünü yitirmiş dünyaya dikkat çekilirken bir yandan da acı çeken insanlığın önünde eğilen özneye vurgu yapılıyor. Renklerin kullanımı, imgesel yapı, çizgilerin dinamizmi, şiirsellik, canlılık karikatürlerin öne çıkan özellikleri. Çizgi, sinema ve diğer sanatlardaki üretimlerine devam eden sanatçı Sümer, gözünün yaşı gibi gözünden düşen dünyayı resmederken, bu sönen, gölgelenen dünyaya ağıt yakmayı da ihmal etmiyor. Başarılı sanat çalışmalarıyla dikkat çeken Karikatürist Hakan Sümer,  ilk sayısı 1908 yılında İstanbul'da çıkmış olan, asırda bir defa yayın yapan El Üfürük'ün, 2008 yılında ikinci sayısını yayımladı. Tiyatro ve Sinema alanında da önemli başarılara imza atan Sümer, uzun metraj, kısa metraj ve belgesel dalında ürünler verdi, tiyatro oyunları yazdı; filmleriyle yurt içi ve dışında festivallere katıldı, ödüller aldı. Sanatçının, grafik ve fotoğraf alanlarında da çalışmaları bulunuyor.

Editör: TE Bilişim