Sakarya Büyükşehir Belediyesi Ekim Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında ‘Temmuz Ruhu’ konulu panel Adapazarı Kültür Merkezinde (AKM) gerçekleştirildi. Temmuz Dergisi işbirliğiyle düzenlenen programa Temmuz Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ali Emre, Temmuz Dergisi Yazı İşleri Müdürü Murat Ayar, Temmuz Dergisi Editörü Dr. Mustafa Yılmaz ve Mehmet Ali Aslan konuşmacı olarak katıldı.

 

Canımız Pahasına Karşı Çıktık

Panelde 15 Temmuz gecesine dair izlenimlerini paylaşan Murat Ayar,  “İnsanlar tam olarak ne yapacağını bilmiyordu. Balkona çıktım ve ‘Bu gece ya dışarı çıkıp onurunuza sahip çıkarsınız ya da onursuz bir şekilde uyanırsınız’ diye konuştum. Normalde tepki bekliyordum bu durumdan ancak yoğun bir alkış geldi. Cumhurbaşkanımız daha ‘Sokağa çıkın’ dememişken herkes yollara dökülmüştü. Bundan dolayı Allah’a hamd ettik. Suriye ve Mısır bize çok şey öğretti. Biz de o gece darbelere karşı canımız pahasına karşı koyduk. Gerçekten kardan aydınlık bir sabaha uyandık. Bütün mazlumların onur duyduğu bir gün yaşadık” diye konuştu.

 

Aynı Coşkun Irmaktan Besleniyoruz

Mustafa Yılmaz, “Bizler Muhammed Mursi ve Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan’ın aynı coşkun ırmaktan beslendiğini unutmamalıyız. Biz Anadolu coğrafyasına hapsedilmiş bir millet olamayız. Birbirimize el uzatmasını öğreneceğiz. Recep Tayyip Erdoğan, ‘Bizim partimiz 14 yıllık bir parti olabilir ancak bizim davamız 1400 yıllık bir davadır’ diyerek bize köklü bir işaret vermiştir. Halkımız 15 Temmuz akşamı içimizdeki hainlere ve onların küresel destekli güçlerine gereken cevabı vermiştir. Darbe bildirisi okunurken Mursi’nin götürüldüğü gece geldi aklıma. Sokaklara döküldük. Allah’a hamd olsun ki bize bu zaferi nasip etti” şeklinde konuştu.

 

Dualar Bizi Şafağa Ulaştırdı

15 Temmuz direnişinin nesiller boyunca unutulmaması gerektiği vurgusunda bulunarak konuşmasına başlayan Ali Emre ise, “Bir anket yapılmış; 1,5 milyon insan Cumhurbaşkanının çağrısından önce sokağa çıkmış. Bu çok önemli bir şey. Bu unutulmaz direnişi genç kardeşlerim iyi okusunlar ve bunu yazarak, çalışmalar yaparak unutturmamalılar. O gece, ‘Şehit olmadan eve gelmeyin’ diyen anneler gördük. Unutulmaz bir gece yaşadık ve unutulmaz bir direnişe şahit olduk. O gece annelerimizin ettiği duaların boşuna gitmediğini iyi anladık. Beni Kosova’dan, Makedonya’dan arayan insanlar vardı, ağlıyorlar ve ‘Bu darbe başarılı olursa bizim halimiz ne olur?’ diyorlardı. O gece binlerce insan milyonlarca insan Türkiye için gözyaşı döküp dua ettiler. İşte bu dualar, bu direniş ve bu birliktelik bizi şafağa ulaştırdı” dedi.

 

Yıkmadan İnşa Etmek

Programın son konuşmasını Mehmet Ali Aslan gerçekleştirdi. Aslan, “Bu ülke çok darbeler gördü. Ancak 15 Temmuz gecesi topyekûn bir halkın darbeye dur deyişine şahit olduk. Neden 15 Temmuz hep dilimizde? Neden bu konu hep konuşuluyor? Çünkü yaşanan hadise sanıldığı kadar küçük bir mesele değil. 15 Temmuz’da ambulanslara, esnafa saldıran kimseyi gördünüz mü? Taşkınlığa fırsat vermedi halkımız. İşte bu bizim inşa edici kimliğimizin en önemli noktalarından biridir. Yıkmadan, inşa ederek, direnişin ahlakını insanlara göstererek sokağa çıkmak sanatın da ta kendisidir” ifadelerini kullandı

Editör: TE Bilişim