Sakarya Büyükşehir Belediyesi Mart Ayı Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında Fotoğraf Sanatçısı Hüsnü Gürsel Anısına gerçekleştirilen serginin açılışına Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir ile eşi Münevver Nayir , Ak Parti Adapazarı Belediye Başkan Adayı Mutlu Işıksu, SAGÜSAD Başkanı Ünal Dabak, Grup 5 ‘in kurucularından İbrahim Zaman, Hüsnü Gürsel’in kızı Münevver Gürsel, dernek üyeleri ve çok sayıda sanat sever katıldı.

Vali Hamdi Nayir Sakarya’da göreve başladıktan sonra katıldığı bu ilk sanat etkinliğinde bulunmaktan memnuniyet duyduğunu ifade ederek, ‘’İllerin sahip olduğu tarihi güzellikler, doğal güzellikler vardır. Bu güzelliklerin bir sanatla buluşması, resimle buluşması, fotoğrafla buluşması o güzelliği 2 kat daha değerli hale getirir ve ilin kimliğinde ve kişiliğinde de sanatçıların önemi burada ortaya çıkar.’’

‘’Biraz sonra burada gezeceğimiz sergide de inanıyorum ki, İlimize ait bu güzellikler sanatla buluşunca yeni bir güzellik kazanmış olacak. İnşallah hep beraber ustalarımızın, sanatçılarımızın bu eserlerini de burada gözlemleyeceğiz. Bizler birçok güzelliğimizi artık resimlerde görebiliyoruz, fotoğraflarda görebiliyoruz. Bu fotoğraflar belki zaman içerisinde kaybolmuş gitmiş eserlerin rölövesi gibi olup, onun yeniden hayata kavuşmasının ve geleceğe taşınmasının en önemli unsurunu da barındırmaktadır.

Anısına düzenlenen bu sergide değerli sanatçımız Hüsnü Gürsel’i rahmetle anarken, güzel Sakarya’mızın tüm güzelliklerini, özverili bir sanat anlayışıyla esere dönüştüren sanatçılarımıza teşekkür etmek istiyorum” dedi.

Hüsnü Gürsel ile birlikte Grup 5’in kurucularından olan İbrahim Zaman’da açılışta söz aldı. Zaman, ‘’Biz de bir laf vardır Çark suyunu bir daha Adapazarı’ndan ayrılamaz derlerdi. Ben bir deprem felaketi sonrası her şeyimi kaybettiğim için buradan madde olarak ayrıldım ama ruh olarak hep buradaydım hep buradayım. Grup 5 bütün Türkiye’de hatta dünyanın çeşitli yerlerinde fotoğraf dünyasının şerefle temsil etmiş bir kuruluştu. Ne yazık ki bugün bu gruptan temsilci olarak sadece ben kaldım. Onları ahirete yolcu ettik ama görüyorum ki bu bayrağı bizden teslim almış bu SAGÜSAD üyeleri gönüllülükle geçmişten geleceğe köprü olacak eserler yaratmışlar. Sayın Vali’min de dediği gibi bunlar yıllar geçtikçe şarap gibi daha kıymetlenecek. Demek ki o zaman bunlar varmış dedirtecek. Fotoğrafçı çağını, görsel tarihini yazan kişidir derim ben. Bunlar bugün için bunlar zaten var dedirtir ama 50 yıl sonra mutlulukla demek ki o zaman böyleymiş dedirtir. Güzellikler içinde bu güzide topluluğa hitap etme fırsatı verdiğiniz için sizlere çok teşekkür ederim. Hüsnü Gürsel hocam sadece sanatı bize aşılayan kişi olabilir miydi, hayır olamazdı. Çünkü o ulvi bir yapıya insani değer açısından benim tozu bile olamayacağım kadar değerli bir muhterem insandı. Ben onun yüksek sesle konuştuğunu görmedim. 3 yıl ortak işimiz olmasına rağmen kendisiyle bir münakaşa dahi etmedik. Kendisi bu hasretiyle bence her şeyin üstünde bir güzelliktir. Ben onun kadar olamadım ama hiç değilse yolundayım sayesinde hepinizi saygıyla selamlıyorum şad olsun ruhu.’’ Dedi

1994 yılında kurulan ve bünyesinde resim, fotoğraf, edebiyat, müzik gibi sanatsal ve sosyal etkinlikleri barındıran Sakarya Güzel Sanatlar Derneği’nce her yıl geleneksel olarak düzenlenen sergi, 24 Mart’a kadar ziyaret edilebilecek.

Editör: TE Bilişim