Gazeteciler yazsın mı, yazmasın mı?

Bazı toplantılara girerken yoğun aramalar yapıldığı zaman kullanılan bir mecaz vardır: “Sanki Cumhurbaşkanı geliyor.” Dün, Kongrede bu mecaz bambaşka bir boyuta taşındı. Vatandaş, basın mensupları hatta delegeler bile Kongre alanına girmek için 4 fiziki üst ve çanta araması (yarısı kamera kayıtları eşliğinde), 1 de dedektör ve x-ray makineleriyle arama yapıldı. Çakmaklar ve su şişelerinin bu alanlara alınmamasına kısmen aşina olsak da dün, basın mensuplarının kalemlerinin dahi alındığına şahit olduk. Bir basın mensubu, not tutabilmek için kullanacağı kaleminin alınmasına itiraz edince “Aklına güvenmiyor musun?” cevabını almış.

Bu kadar aramalara incelemelere rağmen basına hâlâ güvenilmemiş olacak ki tahsis edilen alanın dışına çıkıp fotoğraf çekmek yasaklandı. Tahsis edilen alan da –tahmin edersiniz ki– salonun en vasat yerlerinden birisiydi. Sahnenin karşı cephesi gibi görünse de hem alçak bir alandı hem sahneye en uzak alanlardan birisiydi. “Not alama, fotoğraf çekeme, yerinden ayrılama” der gibilerdi basın mensuplarına. (‘Gibi’si fazla olabilir)

“BERABER YÜRÜDÜK”

-Kongrenin yapılacağı salona giden yollar kapatıldı ve kontrol noktaları oluşturdu. Halk, basın ve hatta delegeler, genç-yaşlı demeden bu yollardan yürüyerek geçtiler. Katılımcıların, salona gidene kadar 3 kontrol noktasında üstü arandı ve salona girenler dedektör ve x-ray cihazlarıyla kontrol edildikten sonra içeri alındı. Kongre sonunda bazı yolların yaya trafiği dahil komple kapatıldığı görüldü.

-Kongre’de yemek dağıtıldı ancak yemek sayısı ve çatal bıçak sayısı birbirini tutmayınca polisler ve delegeler dâhil pek çok kişi yemeği elleriyle yemek zorunda kaldı.

KALABALIĞI GÖRMEZDEN GELEMEDİ

-Cumhurbaşkanı’nın sadece salonda konuşma yapması bekleniyordu. Cumhurbaşkanlığı görevlileri bile basın mensuplarına dışarıda bir konuşma olmayacağını, sadece ekrandan konuşmanın izletileceğini iletmişlerdi. Ancak ilk konuşma dışarıdaki kalabalığa yapıldı. Cumhurbaşkanı, dışarıdaki kalabalığı görünce onlarla konuşmadan geçmek istememiş.

ERDOĞAN KONUŞTU TRİBÜNLER BOŞALDI

-Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını yaptıktan sonra tribünlerin saniyeler içinde boşalması dikkat çekti. Tıklım tıklım kalabalık olan salon, Cumhurbaşkanı konuştuktan sonra bir anda bomboş kaldı. Delegelerin de bir kısmının kalabalıkla birlikte dışarıya yönelmesinin ardından salondan “oy kullanma işlemi” hatırlatması yapıldı, delegelerin oy kullanmadan çıkmamaları istendi.

Kongrenin başlarında katılımcılara protokoldeki isimler tanıtıldı. İsmi okunan herkes salonu selamladı ve alkış aldı. Ancak bir isim vardı ki AKP’nin vekillerinden bile çok alkış aldı. O isim: MHP Sakarya İl Başkanı Levent Bülbül’dü. AKP Sakarya’nın vekilleri ve yöneticilerinden sonra ismi söylenen Bülbül, o ana kadarki en büyük alkışla selamlandı.

Editör: TE Bilişim