Kedi ve köpeklerde kısırlaştırma günümüzde tartışılan bir konudur. Bunun en büyük nedeni insanların duruma duygusal yaklaşıp, “Anneliği/babalığı tatsın”, “Aile olsunlar.” gibi düşünmeleridir fakat kedi ve köpeklerde biz insanlardaki gibi duygusal bir oluşum yoktur. Kedi ve köpekler aşk yaşamaz, tamamen hormonlarının etkisi altında kalarak çiftleşirler. Bunun en büyük delili kendi yavrularıyla çiftleşebiliyor olmalarıdır. Sanılanın aksine kısırlaştırma operasyonunun birçok faydası vardır.

                                                       **

Kısırlaştırma, operasyonla genital organların vücuttan uzaklaştırılarak doğum yapımının engellenmesidir. Kısırlaştırma işlemi için minik dostumuzun çiftleşme olgunluğuna ulaşmış olması yeterlidir. Bu süre kedi ve köpeklerde 6-8 aydır. Kısırlaştırmanın faydalarını sıralayacak olursak;

                                                         **

*Doğum başlı başına çok büyük bir olaydır. Stresi ve vücut deformesi yüksektir. Kısırlaştırma işlemi bu durumu ortada kaldırarak köpeklerin 1-3 yıl, kedilerin 3-5 yıl ömürleri uzatır.

*Kısırlaştırılmayan hayvanların meme tümörü, rahim iltihabı ve prostat olma riski oldukça yüksektir. Yapılan araştırmalar göstermektedir ki ilk kızgınlık döneminden önce kısırlaştırılan hayvanlarda tümör oluşumu %90, 2. Kızgınlık döneminden sonra kısırlaştırılan hayvanlarda tümör oluşumu %70 daha düşüktür.

*Kızgınlık döneminde dişilerde olan kanama, erkeklerde olan idrar ile işaretleme durumu kısırlaştırılan hayvanlarda görülmez.

*Kızgınlık dönemine giren hayvanlarda eş bulma isteği yaşanmakta, bu da evden kaçma, yüksekten atlama, trafik kazaları gibi patili dostlarımızın zarar görebileceği durumları ortaya çıkarmaktadır. Yapılan araştırmalarda hayvanların başına gelen kazaların %85’i kızgınlık döneminde eş ararken olduğu tespit edilmiştir.

* Kısırlaştırılmayan hayvanlar hastalıklarını, parazitlerini birbirine aktarırlar.  Kedilerde aids gibi cinsel yolla bulaşan birçok hastalıkta buna dahildir.

*Kısırlaştırılan hayvanların davranışları sakinler. Özellikle agresif hayvanların davranışlarında gözle görülür farklılıklar meydana gelir. Kısırlaştırılan hayvanlar %50 daha az agresif davranışlar sergiler.

                                                        **

Kısırlaştırma işleminden sona dikkat etmemiz gereken şey minik dostumuzun özellikle yeme düzenine dikkat etmek, kısırlaştırılmış hayvanlara göre üretilmiş mamalar tüketmesini sağlamaktır. Bu mamalar hayvanınızda fazla kilo alımını ve üriner taş oluşumunu engelleyecektir.

                                                       **

Kısırlaştırma işlemi doğru ve güvenilir ellerde yapıldığında riski düşük bir operasyondur. Erkekler 2-3 günde, dişiler 5-7 günde iyileşir. Unutmamak gerekir ki köpekler 1-14 tane, kediler, 1-6 tane yavru dünyaya getirirler. Kendi yavru ve kardeşleriyle çiftleşebildiğini düşünürsek birkaç yılda sayıları oldukça artacak, hem maddi hem de manevi yükü taşınmaz hale gelecektir.

                                                                   **

Kızgınlık dönemi hormonel bir durumdur. Çeşitli enjeksiyon işlemleriyle durdurulabilir fakat bu tavsiye edilmez aksine kaçınılması gereken bir şeydir. Çünkü hayvanınızda ileriye dönük, tedavisi oldukça güç bir çok hastalığa neden olabilirler. Onların hem sağlığını korumak hem de kontrol altında tutmak için kısırlaştırma operasyonu güvenilir tek yöntemdir.