19 Mayıs günü,çocuklarımla uzun bir Söğütlü Çevre Turu yaptık. Karşılaştığımız çelişkilerle, kimi yerde müthiş mutluluk yaşadık, kimi yerde de üzüntü…

Mutluyduk; çünkü, Yeni Karasu Yolu’nda Rüstemler Kavşağını Söğütlüye doğru geçer geçmez, eşsiz tarım arazilerimiz yeşilin her renginde bereket fışkırıyordu.

Düzde ve tepelerde var olan ormancıklar hepimizin yüreğini ağzına getiriyordu. Türkbeylikkışla Halkı’nın yemyeşil Köy Merası’na aslanlar gibi sahip çıkmasını alkışlamadan da geçmedik.  

                                                               *

Maksudiye’ye, Organik Sertifikalı tarım ürünleri yetiştirmede Sakaryalılara ve Türkiye’ye öncülük yapan JADE Çiftliğine geldik. 19 Mayıs Bayramı nedeniyle çalışma yoktu.

Jade Çiftliği’nin sahibi Berrin Ertürk 2 kızımın da kahramanıdır. İzin alınmıştı; her yıl mutlaka ziyaret etmeye gayret ettiğimiz çiftliği uzun uzun gezdik.

Berrin Hanım, ilaçsız, kimyasız, insan sağlığı için tehlikeli hiçbir üretim katkısı kullanmadan KENDİ ÖZGÜN TOHUMLARIMIZDAN ÜRETİLEN tarım ürünleri sayısını ve miktarını her yıl artırıyor. İnternet ile yapılan Organik ürün taleplerini de Kargo Paket yöntemiyle Türkiye’nin her yanına gönderiyor.

Tohumlardan fide elde edilen 2 Serayı gezdik. Her tohumun adı kimlik tabelası dikilerek belirlenmiş ekim adacıklarını hayranlıkla fotoğrafladım. 

Açık araziler sürülmüş, bir kısmı ekime hazırlanıyor. Bir kısımda da dikimi yapılmış, yine ürün cinsleri yazılı tabelalar ekim adaları başlarına dikilmişti.

Keşke Ziraat Odası ve Tarım İl Müdürlüğü JADE Çiftliği örneğini ve Berrin Ertürk ile girişimciliğini köylümüze yaygınlaştırsa. JADE’den yine hayranlıkla ayrıldık.

                                                                *

Tarım arazileri cenneti Kuzey Sakarya’da mutlulukla gezerken, 3.OSB’ye gitmemek olmazdı. Çünkü, “ Ömrüm bitecek 3.OSB hala çağdaş OSB haline getirilmeyecek.” diye dertlenirim.

Neyse, en azından yakışır bir yol yapılmaya başlanmış. Hem yatırımcı gelsin isteriz, hem de OSB’lere sanayici gelip, fabrikasına değil, OSB altyapısına olmayan parasını harcasın isteriz. Sanayi teşviki nerde? Devlet yapsın; 3-5 yıl sonra taksitle tahsil etsin.

                                                                 *

Doğayı benden çok daha iyi bilen Çocuklarımıza, zenginliklerimizi ve çelişkileri  göstermek için; dönüşü, Söğütlü içinden Eski Karasu Yolu’na geçerek yaptım.

Akarca, Göktepe tarım arazileri ve tepelerdeki eşsiz ormanlar aklımızı yine başımızdan aldı. Arabayı Taşkısığı ve Çaltıcak Gölü’ne çevirdim. Of, ki of!!!

Taş ocakları, kireç ocakları; tepeleri canavarlar dişleyerek yok etmiş gibi. Az ileride Enka Çevrim Santrali’nin 3 dev bacası tabii canımızı yaktı.

Çaltıcak Gölü ve tüm çevresinde, oltalarını atmış balık bekleyen inanılmaz sayıda balıkçı aslında eşsiz bir romanın sayfaları için çok şey anlatıyordu.

                                                                   * 

Bu benim derdimdir; Yaratılmış Doğası ile Muhteşem Nimet Sakarya, akıl dışı çelişkilerle yok ediliyor.

Gençlerimize, özelde de KÖYÜ İNKAR EDER GİBİ, KÖYDEN KAÇAR GİBİ ayrılan gençlerimize de, her fırsatta TOPRAK HAYATTIR demeye devam ediyorum.