Biz veteriner hekimlere gelen en sık sorulardan biri “Kediler yıkanır mı?” sorusudur. Açıkçası kediler elzem durumlar dışında yıkanmamalıdır.         Kedilerin yıkanmasının tavsiye edilmiyor olma sebebi kedilerin tükürüğünün antiseptik özellikte olması ve kedi yıkandığı takdirde, bu antiseptik maddenin kedi vücudundan kaybolmasıdır.

                                               **

Kedilerin her daim yalanmasında ki en büyük etken sıhhatli kalmak ve bunu korumaktır. Çünkü kedilerin tükürüğü antiseptiktir. Bu hem açık yaraların hızla iyileşmesini hem olabilecek hastalıklara karşı korunma sağlar hem de bir insan temizliğinden beş kat daha etkili bir temizlenme yöntemidir. Ayrıca yalanmak potansiyel olarak zarar verebilecek bit, kurt, kene gibi parazitlerin sayısını azaltır. Bizler kedilerimizi yıkadığımız takdirde, potansiyel birçok tehlikeye karşı savunmasız bırakmış oluruz.

                                              **

Kedilerin yıkanmasının tavsiye edilmiyor olmasında ki bir sebepte psikolojik sorunlardır. Kediler yaratılışları gereği suyu pek sevmeyen hayvanlardır. Kediyi sevmediği bir şeye zorlamak, bu konuda baskı yapmak kedinizin şoka girmesine kadar uzanan etkiler oluşturabilir ve ilerleyen safhalarda kalıcı psikolojik problemler bırakabilir.

                                             **

Peki kediler hiç mi yıkanmaz? Tabi ki hayır. Kedinizin dermatolojik bir rahatsızlığı varsa, toksit, zehirli, yağlı veya kendini temizleyemeyeceği herhangi bir maddeye bulaşmışsa yıkanabilir. Böyle durumlarda insan şampuanları kullanılmamalı hekiminizin uygun gördüğü bir şampuanla kediniz yıkanmalıdır. Çünkü insan şampuanlarının ph değeri kedinizin deri sağlığı açısından zararlıdır. Bilinçsizce kullanılan şampuanlar, şayet kedide dermatolojik bir rahatsızlık varsa bunu şiddetlendirebileceği gibi sağlıklı kedilerde dermatolojik rahatsızlıklar meydana getirebilir.

                                            **

Kedinizi yıkamadan önce bir daha düşünmeyi ve mutlaka hekiminize danışmayın lütfen unutmayınız.