Evde beslediğimiz minik dostlarımız bazen biz yemek yerken yanımıza yaklaşır, yemekten tatmak için çeşitli hareketlere girerek bizlere psikolojik baskı oluştururlar. Bazen de bazı hayvan sahipleri mama yerine ev yemeklerini tercih eder fakat bu durum çeşitli riskleri de beraberinde getirmektedir. Çünkü biz insanların yedikleri her yemek, mini dostlarımız için uygun olmadığından ciddi sağlık problemlerine neden olup, ölüme varan sonuçlar doğurabilir.

                                                     **

Başlıca zararlı olan yiyecekleri sıralarsak; *Kakao ve kafein içeren yiyecekler. Örneğin; çikolata. Çikolatanın içinde bulunan theobromin ve kafein minik dostlarımız için oldukça tehlikelidir. İshal, kusma, sinir sistemi problemlerine, kalp rahatsızlıklarına ve ölümle sonuçlanan problemlere neden olur. Ayrıca kafein kalp ritminin hızlanmasına, kalp spazmlarına neden olabilir.

                                                    **

* Sarımsak ve soğan içeren yiyecekler; Sarımsak ve soğan fazla tüketildiği takdirde alyuvarları tahrip edip, anemiye neden olurlar. *Meyve çekirdekleri; Meyve çekirdekleri kedi ve köpekler için zehirleyici etkiye sahiptir. *Çiğ yumurta; çiğ yumurta içerisinde bulunan avidin ismindeki madde vitaminlerin emilmesini engeller. Vitamin alması engellenen minik dostunuz zamanla hastalıklara karşı dirençsizleşir. Ayrıca salmonella bakterisinin görülmesine neden olabilir.

                                                   **

*Çiğ et; çiğ et tüketimi minik dostunuzda parazit oluşumunu arttıracaktır. Ayrıca çiğ balık tüketimi B1 vitaminini yok ederek kedi veya köpeğinizin sinir sistemine ciddi zararlar verir. *Patates ve domates; aşırı tüketildiğinde içeriğindeki oksalatlardan dolayı sindirim sistemi, sinir sistemi ve idrar yolları hastalıklarına neden olurlar. Ayrıca domates ve patatesin kabuğu kesinlikle kedi ve köpeklere yedirilmemelidir.

 

*Meyve çekirdekleri; kedi ve köpeklerin zehirlenmelerine neden olabilirler. *Mantar türleri; özellikle yabani mantarlar, minik dostlarımızda böbrek, karaciğer hastalıklarına, karın ağrısına, ishale, komaya ve zehirleyerek ölümlere neden olabilir. *Şekerli yiyecekler; şekerli gıdalar, obeziteye, diş sağlığı sorunlarına, şeker hastalığına ve ileri aşamada görme kaybına neden olmaktadır.

                                         **

*Alkollü içecek ve yiyecekler; kalp problemlerine, böbrek rahatsızlıklarına ve zehirlenmelere neden olur. *Ciğer; fazla miktarda tüketildiği takdirde A vitamini zehirlenmesine, kas ve iskelet lezyonlarına neden olabilirler.

                                                      **

Kedi ve köpekler için sakıncalı olan yiyecekler dışındaki yiyeceklerin az miktarda tüketiminde bir sakınca yoktur fakat kedi ve köpeklerin ihtiyaç duyduğu vitamin, protein, mineral ve diğer maddeler konsantre bir şekilde hazır mamalarda bulunur. Sürekli ev yemeği tüketimi minik dostunuzda tep tip beslenmeye neden olacağından uzun vadede çeşitli sağlıklı problemlerine neden olabilmektedir. Bu yüzden kaliteli bir mama tercih etmemiz daha doğru olacaktır.