Bir santim toprak için. Evet her şey aslında onun için… Bana pek yakıştırılamayan bu bilimsel girişi yine de yapmam gerek diye düşünüyorum.  Toprak oluşumu, ana materyalin yani ana kayanın çoğunlukla su, buz ve rüzgâr gibi etkenlerle birikmesi ya da bu etkenlere maruz kalmasıyla başlar. Toprak; iklim, toprak organizmaları ve bulunduğu arazinin etkisiyle değişerek gelişir. Bu süreçte su, mineralleri ve elementleri bir katmandan diğerine taşınır; toprağın içinde yaşayan canlı organizmalar topraktaki besinleri tüketip toprağa organik madde ekler; ve toprakta yeni mineraller oluşur. İşte, tüm bu etkinlikler toprağı şekillendirir.

                                                            **

Ana kaya yani kayaç, bir ya da birkaç mineralin birleşmesinden meydana gelmiş doğal bir oluşumdur. Kayacı oluşturan minerallerse, belli kimyasal bileşimlere sahip, çoğunlukla katı halde ve tekdüze bir yapıda bulunurlar. Kayaçlardan toprak oluşumu, oldukça uzun bir süreçtir. 1 santim kalınlığında bir toprak tabakasının oluşması için en az 300 ile 1000 yıl arasında bir süre gerekir. Önce taş ve çakıllar, ardından da toprak oluşur.

                                                            **

Bir başka bilimsel bakışa göre de; Elbette 1 santim kalınlığında bir toprak tabakasında tarım yapılması mümkün değildir. Yapılan araştırmalara göre 40-50 santimetrelik bir toprak tabakasının oluşabilmesi için en az 20-25 bin yıllık bir sürenin geçmesi gerekiyor. İnsanların yaşamında çok önemli olan ve tüm canlıların hem beslendiği hem de barındığı yer olan toprak aslında bu kadar kıymetli, hatta daha da kıymetli!

                                                               **

Buralardan yürürken geldik, bizim Kaynarca’ya… ‘Bizim Kaynarca’ya’ derken İstanbul’un, Ankara’nın değil, Sakarya’nın Kaynarca’sı olduğu için ‘Bizim Kaynarca’ diyorum, biline! Bizim Kaynarca’lılar, OSB karşısında minnacık devleri lahanayla yenilmedi. Her birine toprak kadar helal olsun! Aldılar lahanayı, vurdular OSB’nin başına başına! Bakın bir de dövizlere neler yazdılar, neler!!!

                                                    **

-Mahkeme yürütmeyi durdurdu, topraklarımızı yürütemediler. -Lahanayı sev, Longozu koru! -Köylerimizi, arım topraklarımızı, Makine OSB’ye vermeyeceğiz. Sakarya Kaynarca Güven Köylüleri. -OSB’ye direndik! Topraklarımızı savunduk! Kazandık! Kaynarca Köylüleri. -Lahananın zaferi. -Lahana tarlasına OSB olmaz! -OSB kaybetti, lahana kazandı! -Bu dere Acarlar Longozuna gider!

                                                     **

-Kanserden ölmek istemiyoruz! -İğneada’dan, Acarlar’a, ‘Topraklarımızı koruyacağız’ -OSB’nin yanlış hesabı mahkemeden döndü! -Lahanalar artık özgür. -Dereler akar gider, barajı yıkar gider! -İstanbul’un su deposu olmayacağız. -Taş mı yiyek, makine mi? -Yaşasın köylülerin toprak mücadelesi. -Anlatmaya gerek yok (Lahanayı) görüyorsun! -Topraklarımızı savunuyoruz! -Koca manavlar mücadele etti kazandı! -Bak beyim, ben olmaz dersem olmaz! -Kuzey Ormanları Savunması!