He yıl özellikle yavrular olmak üzere birçok yaş grubundan köpek son derece ölümcül ve bulaşıcı bir hastalık olan kanlı ishal (Canine parvo virüs)’in kurbanı olmaktadır.

                                      **

Kanlı ishalin bulaşma şekli dışkılamadır. Yani kanlı ishal hastalığını taşıyan bir köpeğin dışkısının bulaşmış olduğu şeylerle temas veya o şeyleri yemek suretiyle sağlıklı hayvana geçer. “Benim köpeğim evden çıkmıyor hasta olmaz.” gibi düşünmemek gerekir çünkü biz insanlarda benzer şekilde hastalığı eve taşıyabiliriz. Şöyle ki ayakkabılara bulaşan dışkı içindeki virüs evinize taşınır, bu şekilde taşınan virüse temas eden aşısız köpeğiniz hastalığı çok rahatlıkla kapar.

                                      **

Hastalık vücuda alındıktan sonra bir hafta içinde klinik belirtiler göstermeye başlar. Peki nedir bu belirtiler;

*Öncelikle ilk belirti şiddeti giderek artan ishaldir. Başlangıçta normal bir ishal gibi başlayan durum, virüsün barsak mukozasında verdiği hasarla birlikte şiddetlenerek kanlı ishale döner.

*Kusma

*İştahsızlık

*Huzursuzluk

*Halsizlik

*Kilo kaybı

*Yüksek ateş

                                     **

Minik dostunuzu bu tehlikeli ve ölümcül hastalıktan korumak için yapmanız gereken en önemli şey aşılamak ve her yıl tekrarını yaptırmaktır. Parvo virüsü oldukça bulaşıcı ve dayanıklıdır. Doğada altı aya kadar yaşayabilir. Köpeğimizin kaldığı yeri mutlaka güzelce temizlemeli, aşısı olmayan hayvanlarla temasından kaçınmalıyız.

Bu bulgular köpeğinizde mevcutsa vakit kaybetmeden veteriner hekiminizle mutlaka görüşün.