“17 Ağustos 1999 Yüzyılın Depremi!”’nin 20 nci yılına gelinirken, dünya kaç gündür yeni yer sarsıntıları ile ayakta.

   Ülke gündemi, İç Siyaset ve İktidar öncelikleri ile dolu. Ekonomimiz son derece büyük kayıplar yaşıyor. Yönetenlerin hatayı başkalarına yıkması çözüm olmuyor.

   Yahu, dünya yer sarsıntıları için herkesi uyarıyor, önlemler alıyor. Bizim aklımız gücü, malı mülkü, para kaynaklarını ele geçirmekte.

   Amerika Kaliforniya’da şu birkaç gün içinde arka arkaya iki deprem yaşandı. İlki 6.4, birkaç gün sonraki ise 7.1 şiddetinde iki deprem.

   ABD ayakta. Kuşkusuz, ABD halkı can ve mal kaybı yaşamasın diye önceden yapılmış hazırlıklar devreye girmiş. Yazılan, anlatılanlar bunu gösteriyor.

   Türkiye için bile uyarı yapıldı. Onlardan gelen kimi bulgulara göre, Türkiye’nin de olası büyük depremlere hazır olması gerekirmiş?

   Türkiye için bir deprem uyarısı da Alman bilim dünyasından geldi. Alman bilim insanları 2,5 yıldır Marmara Denizi’nde yaptıkları ölçümleri açıklamış.

    Marmara Denizi’nde büyük tektonik gerginlik saptanmış. Bu gerginlik 7.1-7.4 büyüklüğünde depreme yol açabilirmiş.

   Sakaryalılar bu Kuzey Anadolu Fay Hattı’nı 20 yıldır artık ezberledik. Aklımıza her geldiğinde, bizleri iliklerimize kadar ürküten bir ezber.      

    Yazılı ve görsel medya; Amerika, Alman, kim bir uyarı yaparsa bunları halkına mutlaka duyuruyor. İyi de, Yöneten duyarlığımız ne alemde?

   Var olan hazırlıklar Sakarya halkının tamamını ilgilendiriyor:

   20 Yıl önce yaşanılan felakette, Adapazarı Merkezde ve her ilçede; Kamu yüz binlerce insanının sığınacağı boş arazileri buldu ve birkaç günde planladı.

   Bugün; başta Adapazarı merkez ve tüm ilçelerde, 1999 yılında halkın sığındığı hemen hiçbir arazi ve mekan kalmadı gibi?

   Hastane yaptığımız O alanlar bile yok! Atatürk Stadı yok; Orman İşletmesi’ndeki, Kırkpınar-Mahmudiye’deki hastane kurulan yerler bile yok!

   Olası bir felaket senaryosu varsa; halk ilkin hastane kurulacak yerleri bilmeli.   Çadır, prefabrik, deprem köyü, hastane olabilecek alanlar da bilinmeli.

   En önemlisi; Kamu Deprem Yönetim Merkezi’miz nerede olacak? Görsel ve Yazılı Medya nerede, hangi imkanlarla görev yapacak?

    Halk olan biteni en hızlı, en yaygın tv ve gazetelerden öğrenir. Var mı bir Olağanüstü Durum Yönetim Noktası-Mekanı?

    Ulaşım rahatlığı ve güveni? 17 Ağustos 1999 sabahı şehrin tüm iletişim ve ulaşımı nasıl kilitlenmişti? Bugün nüfus 1 milyon; yollar zaten kilitli!

                  KENEVİR VE GEYVE YÖRESEL ÜRÜNLER MERKEZİ !”

   AK Partili Geyve Belediyesi, ilçe merkezine çok yakın ve Taraklı yolu üzerinde, harika bir Yöresel Ürünler Üretim Merkezi kurdu.

   Geyveli 40 Kadın Üretici için ortaya çıkan O çalışma mekanını görmeye çok gittim. Açılışında da oradaydım. O gün kalabalık da, açılış da görkemliydi.

    Bilen bilir; bu tür işlerin sonrasını çok daha özenle izlerim. Sanki her ay gittim. Ramazan ayında da gittim. Mekan tertemiz; çalışanlar vızır vızır.

    Becerikli, çalışkan, işini iyi yapan, üretken, birlikteliğe-çalışma ortamına huzur getiren Kadın gerçekten berekettir. GEYVA, dilerim hep başarılı örnek olur.                                                            

                                                               ***

   Hendek, Kaynarca, Kandıra’yı da kenevir üretenlerin belediyeleri diye bilirim. ARGE yapılır, Devlet desteği sağlanırsa; GEYVA benzeri merkezler çoğalmaz mı?

  KENEVİR bitkisini, Kenevir Bezini ve mucizelerini, daha geçen yıl Devletin En Tepesi dile getirmedi mi? Bölge meslek odaları araştırmışsa, sonuç nedir acaba?

  O günler neler anlattık? Dünyada ilk kot pantolon kenevirden yapılmış. Kanvas, kenevir demekmiş. İp, halat, çanta, ayakkabı, şapka yapımı için ideal bitkiymiş!

   Bir arabanın gövdesi kenevirden yapılırsa dayanıklılığı çeliğe göre 10 kat fazla olurmuş. Bina yalıtımı, dayanıklılığı, esnekliği sağlar, ucuzmuş.

    Plastik ürünlerin tamamı kenevirden yapılabilirmiş. Kenevir plastiği doğaya kolayca dönüşür. Kenevir sabunu, kozmetik ürünü doğayı kirletmezmiş.

    Of of of: 1 dönüm kenevir 25 dönüm orman kadar oksijen üretir; 1 Dönüm kenevir de, 4 dönüm orman kadar kağıt üretirmiş.

   Kenevir tam 8 kez kağıda dönüşürken; Ağaç ancak 3 kez kağıda dönüşürmüş. Kenevir 4 ayda yetiştirilir; ağaç 20 ila 50 yılda!

   Geyve Belediyesi de AK Partili. Düşünmez, amaçlamaz, çalışmaz, üretmezsen; GEYVA Bereketleri havadan gelmez.