Yerel Seçim geldi. Ortalıkta, Adapazarı-Sakarya Merkezi ve ilçeleri için, ele avuca gelecek bütünlüklü projeler yok. Hadi, daha adaylar belli değil diyelim.

    Halen başkan olanlar ve adaylar projeleri ile ortalığa çıksınlar tabloyu görelim.   

    Ama, güzel örnekler var, biz de didikleyelim. Çağdaş, akılcı, somut gelecek projeleri olan adayları gördükçe kendimize saklamayalım. Bir örnek sunayım;

 Kişisel geleceğine siyasi yatırım yapan adaylar bize kendini pazarlamasın. Kabak Çekirdeği bir Milli Çiftçi örneği. Kendi tohumun, kendi toprağın; ülken için de, ihracat serveti!

   Liyakatli, Ülke sever, Milletsever insanımız neler yapmış, hala da yapacak.

                                                            ***

   Köylerimizi, meralarımızı inşaatlara açan siyaseti bu hatadan çark etmeli. Geleceğin sektörlerinin Gıda üzerinden yükseleceğini Silivri nasıl görmüş:

     “ Silivri Belediyesi’nin geçen yıl açtığı TÜRAM-Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 100 öğrenci YÜZDE YÜZ BURSLU OKUYOR. Türkiye’nin ilk Tarım Lisesi.

   Okulda Uygulamalı Tarım eğitimleri veriliyor. İtalya’ya staja gönderilecek öğrenciler, tarım çiftliklerinde kurulmuş kooperatiflerde eğitim alacaklar.

    İtalya’daki bu staj projesinin adı; “ Avrupa’yı çiçeklerle sarıyoruz! Tarım artık babadan kalma usullerle olmasın. Dünya nasıl yapıyorsa öyle yapmalıyız.

     Katma değer yükseltemiyoruz. Değerinde üretip satamıyoruz. Bu kentte kırmızı çizgilerimiz olmalı. Benim kırmızı çizgim de Tarım alanları.” diyor Silivri Belediye Başkanı. Devam da ediyor:

                                                                      ***

  “ Avrupa ülkeleri tarım ülkesi oldu. Dünya tarımın önemini çözmüş. Türkiye de çözerse kalkınacak. Toprağın altında-üstünde ne üreteceğimizi biliyoruz.

    Ne ekersek, ne alırız biliyoruz. Akıllı tarım yapacak öğrenciler yetiştiriyoruz. Bu bölgede iki kanuna ilham verdik:

    ( Tarım Sit Alanı ) anlayışıyla Silivri’de imar yağması durdu. Bu toprakların korunması gerektiği anlaşıldı. ( Organize Tarım Bölgeleri Kanun Teklifi )’ne vesile olduk, çıktı. ( Umarım Geyve Gıda-Tarım OSB de böyle.)

   ( Tarım Arsası ) tabiri sözlüğümüze girdi.”

    Silivri Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili imiş : -)

   Sakarya CHP İl yerinde olsam; tarımı iyi bilen- Tarım Liyakatli- 3 CHP üyesini 3 gün Silivri Belediyesi’nde bu uygulamanın kopyasını ve bilgi semineri aldırırım.

     Yerel Seçimde Sakarya CHP, somut ve köyü-köylüyü umutlandıracak Sakarya Kırsal Belediye Projeleri çıkarır… Çünkü, O alan boş ve Sakarya Ovaları servettir.

                                                                                  

                                 SAKARYA TARIMI KURTARICI BEKLİYOR !

     SATSO’nun, “ Bitki Doku Kültürü Laboratuvarı!” bina inşaatının ikinci kat kabası da bitmek üzere. Hızla ilerlemesi sevindirici.

     İşlevinin neleri kapsayacağını tam olarak bilmiyorum. Bitki, tamam da; tahıl, mısır-patates gibi özgün Sakarya Tarım Ürünleri Tohumları da var mı acaba?

    BORSA’mızın, Ziraat Odalarımızın nefis hedefleri var. Kendi tohumlarımızı bulup, geliştirip saklamak, tarlada kullanmak şahane projeler.

    Tarım Lisesi; kendi eğitimli-okullu çiftçi gençliğimizi yetiştirmek harika hedef olur mu? Silivri, öylesi istekli-yetenekli çiftçilere 5’e dönüm tarla vermiş. Sıkı denetlenir, İşleyen işe devamda desteklenirse sonuç alınabilir. 

   Sakarya’da meslek odaları işin ucunda varlar. Ayrımsız-Kayrımsız-Hiç Toleranssız denetimle; Sakarya 3 yıl sonra başka, 13 yıl sonra bambaşka olur.

                                                          ***

    Silivri olayını okurken; “ Üretici Kooperatiflerimiz 1980’den bu yana kapatıldı. Tarım Kredi Kooperatifleri etkisizleştirildi.” gibi sözlere rastlamak çok acı.

   Toprak Mahsulleri, tarım kredileri gibi işleri siyaset ilkin kendisi istismardan korumazsa, Devlet Kaynakları her yerde yağmalara kurban edilir.

   Siyaset bu işlerden arınmak zorunda. Kredi direk tarlada uğraşana, ekene, biçene, mahsul alana ulaşsın; halk da, köy de, köylü de, siyaset de kanatlanır.

   Krediyle veya hibe canlı hayvan dağıtacaksan; adamına değil, hayvancılık  yapana dağıt. Hatta, Onlara arazi ver, çağdaş tip ahır bile yap! Kesinlikle de izle!

                                                             ***

    Şunu Sakarya da merak etsin; ben ediyorum. Devlet bankalarından, Turizm Teşvikleri kapsamında alınan Turistik Otel yapma kredileri ne alemde?

   Ülke iktidarları tüm zamanlarda, Devlet Bankaları’nın kaynaklarını, Amcamlara “ Sanayi teşvikleri, Turizm Teşvikleri, Teknoloji teşvikleri, Eğitim teşvikleri, Basın Yayın teşvikleri?” adı altında ışınlayabilir! Tarihler boyu bunlar yaşandı.

    Devamını siz getirin. Halkın kendi ürettiği servetlerin akıbetini Siyaset Dünyasına sorma hakkınız varsa sorun.

     En doğru Siyasi Yöneteni bulana kadar da devam !