İyi haftalar,

İyi sayılabilecek gelişmelerin yaşandığı bir haftayı geride bıraktık.

İlki Sapanca’daki Teleferik projesi ile ilgili…
Tartışmaların başladığı günden bu yana, olayların yaşandığı günler de dahil Kırkpınarlılar ile bir araya gelmekten kaçınan Sapanca Belediye Başkanı Özcan Özen, halkın makamına gelip kendisini zorlaması sonucu nihayet şantiye alanındaki direniş çadırını ziyaret etti.
Hasanpaşa Mahallesi sakinleri sitemlerini aşıra kaçmadan dile getirip, hatta Özcan Özen’i sahipleneceklerini de söyleyerek, taleplerini bir kez daha tekrarladı. O ana kadar, ‘Benim yapacak bir şeyim yok, ihale geçen yıl yapılmış’ diyen Özcan Özen bu kez konuyu Büyükşehir Belediyesi ile değerlendireceklerini belirtti ve çözüm bulmaya gayret edeceğini ima etti.

Aslında burada yaşanan olumlu gelişme, yalnızca Özcan Özen’in ziyaretiyle sınırlı değil. Proje alanının polis müdahalesiyle boşaltıldığı gün bazı çevrelerce kriminalize edilmek istenilen direnişe destek verenlerin sayısının da artması oldu.  İktidar çevrelerinin polisin orantısız güç kullanımını, ‘Burayı Gezi’ye çevireceklerdi’ söylemiyle üzerini kapatma, direnişi karalama çabası böylece boşa çıktı. Eski İçişleri Başkanı Sadettin Tantan’tan, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dikbayır ve Sakarya Teşkilatına, DİSK’ten KESK’e ve TMMOB’tan TTB’ye genel başkanlar düzeyinde yapılan ziyaretler, Kırkpınarlılar’ın haklılığına verilen destek anlamını taşıdı. Hatta projenin durdurulması için Sapanca Belediye Meclisi’nde verilen önergeye çekimser oy kullanan MHP Sapanca Teşkilatı’nın yaptığı ‘Kırkpınarlıların yanındayız’ açıklaması da bu iyi gelişmelere bir örnek sayılabilir.

ŞEHİR HASTANELERİ

Bir başka iyi gelişme ise Sakarya’da gazetemiz ve medyayazar.com dışında hiçbir mecranın eleştirmediği, aksine muhalefet dahil herkesin bir an önce yapılmasını istediği Şehir Hastaneleri’nde yaşandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ekonomide kara delik olarak nitelendirilen, Sakarya’da yapılacak olanını için de ihale süreci devam eden şehir hastanelerinde modelin değişeceğini açıkladı. Bütçe görüşmeleri sırasında Kamu Özel Ortaklığı (KÖİ) yönteminden vazgeçeceklerini, hastanelerin genel bütçe ile yapılacağını söyleyen Koca’nın bu açıklamasına ilk itiraz AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan geldi.  Koca, Erdoğan’ın zararı hizmete bağlamasının ardından yaptığı açıklamada da “Günün şartlarında öyle gerekti, bugün o modele ihtiyaç kalmadı, gelecekte gerekirse KOİ modelini yine deneriz’ diyerek, hastanelerin bundan sonra genel bütçe ile yapılacağı izlenimini verdi.
Şimdi gündemde, KOİ modeliyle yapılan şehir hastanelerinin kamulaştırılması istemi var. Gelişmeleri hep birlikte izleyeceğiz.

ESNAF GIRTLAĞINA KADAR BORÇLU

Soru Yağmuru’nda bu hafta Sakarya Esnaf ve Sanatkar Odası Başkanı Turhan Salihoğlu’nu konuk ettik. Esnafın gırtlağına kadar borçlu oluğunu ve bugüne kadar gerçekleştirilen yapılandırmaların çözümden çok uzak olduğunu anlatan Salihoğlu, esnafın tüm borçlarını ödeyebileceği miktarda kredi imkanı ve bu krediyi ödeyebileceği süre kadar vade tanınmasını istedi.
Turhan Salihoğlu’nun esnafın halini özetlediği söyleşiyi ilgiyle okuyacağınızı düşünüyorum.  

Bu haftalık bu kadar…
Daha iyi gelişmelerin yaşandığı bir hafta ve daha dolu gazetelerde buluşmak dileğiyle hoş çakalın.