Türkiye’nin içinden geçtiği dar boğaz daha bir süre devam edecek gibi. Her ne kadar taze sebze ve meyve fiyatları mevsimsel olarak düşse de, sanayi ürünlerindeki fiyatlar daha da artacak. Çünkü hem artan enerji fiyatları hem de kullanılan ithal hammadde artan döviz fiyatları yüzünden maliyet artışları oluşturacak. IMF’nin 2019 yılı tahminlerinde Türkiye’nin milli geliri %2,5 küçülecek. Yani; “tamam artık, piyasa düzeldi” diye düşünüp ileriye dönük borçlanır isek canımız yanabilir. Aman dikkat..

***

Belediye başkanlarımız artık bu tebrik ziyaretlerine bir sınır koymalılar. Örneğin, haftada sadece 1 gün yada sadece günün belirli saatlerine randevu vermeli, diğer zamanlarda işlerine bakmalılar. Seçimlerden sonra bir ay geçmesine rağmen hala kadrolarını kuramayan başkanlarımız var. Halbuki bu hazırlıkları seçimden önce yapıp seçimden hemen sonra uygulamalıydılar.

Krizden geçen Türkiye’nin belediyeleri de ciddi tasarruf tedbirleri almak zorundadır. Başkanlarımız, her bir kuruşun hesabını yapmalı, ancak; zorunlu hizmetlerde de aksama olmamalıdır.

***

İki gün sonra ramazan. Belediye toplu iftar programları yapmayacakmış. Çok isabetli bir karar. Ancak, önceki yıllarda olduğu gibi SAKVA aralığı ile ihtiyaç sahiplerine sıcak yemek dağıtmaya devam etmeli, ayrıca kendi yemekhanesinde de iftar yemekleri vermelidir. Yüz bin öğrencisi ile bir üniversite olan şehrimizde, Serdivan bölgesinde iftar çadırları kurularak gurbette olan öğrencilere iftar yemekleri verilmeli.

Ayrıca şehrimizde ağırladığımız Suriyeli, Iraklı vs. yabancı misafirlerimiz var. Bunlar için hem gıda hem de giyecek ihtiyaçlarını karşılamak için bir organizasyon kurulmalıdır. İlimizde faaliyet gösteren birçok hayır kurumu, dernek ve vakıf var. Büyükşehir belediye başkanımız bu kurum ve kuruluşları bir araya getirerek bir platform oluşturmalı, gerçek ihtiyaç sahiplerine bu yardımların ulaşmasına vesile olmalıdır. Ayrıca, SATSO, SESOB, MÜSİAD, Ticaret Borsası gibi kurum ve kuruluşların yardımları bu organizasyona dahil edilmeli, yardım elinin en ücra köşeye kadar ulaşması sağlanmalıdır.

Haydi Ekrem Başkan, sen böyle hayırlı işleri seversin. Öncülük edersen belki diğer illere de örnek oluruz.