Yine bitmek bilmeyen bir düşünce yumağının ardında, yok olmak üzereydi anlatılanlar. Oysaki nefes aldığımız her dakika, salt gayemiz insan olabilmekten geçmeliydi... Ve insan olarak doğmuş olmak, insan olabilmek için yeterli gelmiyordu..Vicdanlı olmayı, metanetli olmayı, adil olmayı, çalışkan olmayı ve daha pek çok meziyeti barındırıyor insan olabilmek.

İçimiz yandı kavruldu tüm hücrelerimize kadar! Vicdanının sesini dinleyen, evrensel doğruya ve ilkelerine önem veren kişilere İNSAN denir. Ve insan olanın, bu vahim olayı küçümser bir biçimde algılaması ve değerlendirmesi; hiç de öyle kabullenilebilecek bir davranış şekli değildir. Bir saat bile değil, daha da kısa bir zaman zarfında kaç eve, kaç aileye, kaç ana kucağına kor ateş düştü oysa ki!!

Efendim neymiş sözleşmeli askermiş! Yahu bu mudur bütün diyeceğiniz, yazıklar olsun...

Bu memlekette nerede din tüccarı var ise, bu memlekette nerede vatan haini var ise dikkat ediniz hiçbiri Atatürk'ü sevmiyor! Zemzem içiyoruz deyip vatana ihanet , herhalde dünyanın başka bir ülkesinde görülebilecek bir sahne değildir.

Şunu çok iyi kafalarına yetleştirsinler ki; Mustafa Kemal ATATÜRK'ü, silah arkadaşlarını ve bugünün tüm şehitlerine dil uzatanları, biz de sevmiyoruz! Bu topraklarda yastığımıza başımızı rahatça koyabilmemizi sağlayan kahraman askerimize kötü söz söyleyeni, biz de sevmiyoruz!
Bugün andımızı saymayanları, Türk kelimesinden ve Türk Milleti'nden rahatsız olanı biz de sevmiyoruz!

Çünkü biz; " Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda. Şüheda fışkıracak toprağı sıksan şüheda..." diyen bir ecdadın evlatlarıyız! Çünkü biz; " ...Vazifeye atılmak için, içinde bulunacağın vaziyetin imkân ve şerâitini düşünmeyeceksin ..." diyen bir ecdadın evlatlarıyız!

Bir de böylesi elim bir olayda, yapılacak ilk eylem yayın yasağı getirmek de olmamalı. Acımızı nereye koyalım bilemiyoruz. Lâkin halkın tepkisini de almamak adına mıdır, yoksa başka bilemediğimiz bir zihniyet midir nedir, yayına yasak getirmek izahı?

Vatanımız uğruna can veren askerlerimiz, biliniz ki acımız çok derin çok tarifsizdir. Ruhunuz şad olsun, mekânınız cennet olsun. Yaralı kardeşlerimiz tez zamanda şifa bulsun.

Benim yol haritam, ilelebet aynı kalacak. Belki birilerine de feyz olur ümidiyle;

" Milli mücadeleyi yapan doğrudan doğruya milletin kendisidir, milletin evlatlarıdır. Millet; analarıyla, babalarıyla, hemşireleriyle mücadeleyi kendisine ülkü edindi. Milli mücadelede şahsi hırs değil, milli ülkü milli izzetinefis hakiki etken olmuştur." 1925
Mustafa Kemal ATATÜRK.


Okuduğunuz için teşekkür ederim,
Zeynep MERÇAN.