Yeni haftada yine sizlerle birlikteyiz. Türkiye için kilit önem taşıyan 13 Kasım’da ki Erdoğan’ın Abd ziyareti, finans piyasalarının ve ülkenin gidişatına yön verecek derecede önem arz ediyor. Peki neden bu kadar önemli; Detayda bir çok sebebi var, Ana yönden ya Abd sömürgesine boyun eğeceğiz ya da dik durup sıkıntılı bir döneme gireceğiz. Bana sorarsanız ben dik durup sıkıntılı dönemi yaşayalım derim. Ama hükümet bu duruşu sergileyebilecek mi bundan pek o kadar emin değilim. Neden? diye soran arkadaşlara bir deyim hatırlatmak isterim, “yazın yediğin hurmalar, kışın seni tırmalar”.

Çok değil birkaç hafta öncesinde resmi bir mektup aldık Abd’den, İçinde ülkemize ve Cumhurbaşkanımıza hakarete varan cümleler vardı. Tepki bile verilmedi, dikkat ettiyseniz. İç piyasada bir iki söylemle geçiştirildi. Asıl neden? Sorusu burada sorulmalıydı. Neden tepki vermiyoruz, bu küstah ve aymaz insanlara ? Mektuptan bir iki gün önce Trump, yaptırımlarla ilgili tweet atarak bu mektubun zeminini hazırlamıştı. Ne demişti o tweette ekonominizi yok ederim, Erdoğan ve ailesinin Abd deki mal varlığını dondururum tarzı sıralı tweetler attı.

Ben hayatım boyunca, ulu orta veya arkamdan küfürlü konuşan bir kimseye dostum demedim. Menfaat gözetmeyen ve duruşu olan bir insanda demez. İşte tam burada yukarıda yazdığım deyim yerine “cuk” diye oturuyor.

Geçen hafta ölüm yıl dönümünde andığımız Allah rahmeti ile muamele eylesin sayın Ecevit 1974 yılında bu duruşu sergilemişti. Boyun eğmemiş ve Kıbrıs Türkleri için verdiği mücadeleyi kazanmış, sonrasında yakın zamanda herkesin ağzında olan meşhur kuyruklar yaşanmıştı. Rum kesimini destekleyen emperyalist güçler, Türkiye’ye ambargolar uygulamış ve kuyruklar oluşmuştu. Ama gururlu ve dik duruşumuz karnımızın doymasına yetmişti. Sonrasında Ecevit ve hükümet ortağı, Ambargolara ambargolar ile karşılık verip Abd’nin Türkiye deki üslerini kapatmıştı. Ekonomimiz o zamanda daralma yaşamış ama boyun eğmemiştik. Kimse bilmez ama Türkiye 1950 ve öncesinde, Dünyadaki en iyi 10 ekonomi arasında idi. 1960 larda 12. Sırada, yıllar geçtikçe emperyalist güçlere boyun eğmelerle bu sıralama 17-21 arasında gidip gelmeye başladı. Bu ülke ilk 10’a tarım ve hayvancılıkla girmiş, hafif sanayi ve sayın Erbakan’ın ağır sanayi hamlesi ile de yerini korumaya çalışmıştı. 1980 ve sonrası gelenler ülkenin sadece daha çok borçlanmasına katkıda bulunmuş, Son hükümette eldeki “KİT”leri satarak piyasada tekeller oluşmasına sebep olmuştur.

Şimdi gel de dik dur. Onlar güçlü olduğu için değil, biz güçsüz ve duruş sergileyemediğimiz için bu günleri yaşıyoruz.

BİST100: Haftayı 103.153 den kapattık. Haftalık kapanış olarak teknikte olumsuz görüntü oluştu.13 Kasım Abd ziyareti sebebiyle gri bir hafta yaşayacağız. Yukarıda 105.950 çok önem arz ediyor.2019 yılında bu seviyeyi 5 sefer denememize rağmen kıramadık. Ve her geri dönüşte 15-20 bin puan gerilere geldik. Son yükselişte bir çok gep’li açılış sebebiyle kırılmaması halinde minimum 10 bin puanlık geri çekilme yaşayabiliriz. Bu hafta destek seviyesi vermiyorum çünkü habere endeksli bir yükseliş ve düşüş yaşayacağız.

DOLar: Teknik olarak dipler daha yukarıda, tepeler tepelerin üzerinde görünüm oluşmaya başladı. İlk hedef 5.94 üzerinde 6 TL hareketleri izlenecek.5,6981’in altı artık yok gibi.

ONS Altın:1.485 $ kırıldıktan sonra çözülüm başladı. 1.456 $’ da kapatan Ons Altın buradan alım tepkisi gelmediği sürece ilk olarak 1.430 $ onun da altında 1.400 $’ a kadar gevşeme ihtimali var. Yükselişe geçmek için 1.510 $’ a kadar geri dönüş yapması lazım.

Hepimize bol kazançlı ve bereketli hafta diliyorum.