Yeni bir haftanın başındayız, çok miktarda veri takip edeceğimiz bu hafta, büyük ihtimalle Tweetleri ile geçen haftaya damgasını vuran Abd başkanı Trump’ın tweetleri yine piyasalara yön verecektir. Devletimizin gerçekleştirdiği Barış pınarı harekatı sebebi ile güncel ekonomik sorunları bu haftalık pas geçiyorum. İçeride birlik ve düzenin kuvvetlenmesi, bir haftalık bile olsa sorunları görmezden gelmek bir nebze olsun iyi geleceğini düşünüyorum.

Geçen hafta piyasalara resmen Trump’ın tweetleri damga vurdu. Saat farkından sebep piyasalar Trump’ın yatış ve kalkış saatlerini ezberledi. Yüzünü yıkamadan tweet atan Trump, piyasaları fena çalkaladı. Tehtidlerinden bahsetmiyorum bile. Türk finans piyasalarının % 62 sine yabancılar sahip olursa bu hareketleri normal yorumlamak, kaçınılmaz oluyor. Sosyal medyada başlatılan direnelim, piyasamıza sahip çıkalım çağrılarının sonucunda vatan sevgisi ile finansal piyasalara set çekmeye çalışan yerli küçük yatırımcı geçen hafta fena dayak yedi.

Yabancı yatırımcılar bu piyasayı ele geçirirken uzaktan seyredenler, endeks 33.000 den 100binlere gelince piyasaya sahip çıkmaya kalkarsa, yabancı yatırımcı elinde ki malı bırakır kucağımıza. Sonrasında bir tweetle yatırırlar, bir tweetle kaldırırlar piyasayı. Şu süreçte yerli yatırımcının çok ama çok dikkatli olması gerekiyor. Alıcı bulamadığı noktada, piyasanın düşmesine müsade etmez yabancı yatırımcı. Haliyle borsada satamazsa, DOLar’da alamaz. Ama şöyle bir şey var! Bu arkadaşlar Şubat’dan beri DOLar alımı gerçekleştiriyorlar. Hükümetin DOLar’a baskısı kadar, yabancılarında baskısı mevcut. Yabancıların baskısı borsada yüksekten satıp, ucuz döviz almak için verilen mücadeleden kaynaklanıyor.

Küresel piyasalardaki gelişmeler son 4 aydır bizim lehimize gerçekleşmiş olsada, barış pınarı harekatı sonucunda ABD, AB ve İslam Ülkelerinden gelen tepkiler bu gelişmeleri gölgelemeye yetti. Bu süreçte Türkiye’ye desteğini sadece Türk devletleri gösterdi. Buradan da anlıyoruz ki Türk’ün Türk’ten başka dostu yok. İnşallah bu olay artık kulağımıza küpe olur.

Bu süreçte Askerimizin ayağına taş değmesin, Yüce Allah’ım askerlerimizin sağ salim dönmesine vesile olsun.

BİST100: Yazılarımı takip eden arkadaşlar, geçen hafta söylediğim noktaların çalıştığını görmüş oldular. 100.450 altında sat çık demiştim. Ve haftayı 99.027 den kapattık. Yorumlarımı takip edenler yine kazandı. Bu hafta yukarı doğru bir tepki ile başlamasını bekliyorum. Dirençlerimiz, 99.500, 100.000, 100.500 geçilip 101.450 nin üstüne atmadıkça yükseliş trendine geri dönmüş sayılmayız. Aşağı doğru destekler ise 97.500 çok önemli, stop olmayan arkadaşlar için 95.250 son şans olabilir. Bu hafta bir dip ve dönüş çabası mutlaka olacaktır.

DOLar: 5.8843 den haftayı kapatan $ için ön görüm, 5.8416 nın altında 5.83 var. Onun altında 5.7921 çok sağlam destek gibi duruyor. Yukarı doğru takip edilecek dirençler 5.90, 5.96 ve 6 TL artık sıkıntılı zaman aralığına iyice yaklaşıyoruz. Haftalar hatta günler kaldı diyebilirim. Merkez bankası elinden gelen önlemleri sıralıyor olsa bile genişleyen para politikasından nasibimizi alamıyacağız. Sebebi REFORMLAR…

ONS ALTIN: 1.488 $ dan haftayı kapatan ons altın için hala 1.483 desteği çok önemli, gün içi sarkmalar yaşanabilir. Onun altında 1.475 ve 1.447 var. Burada stop loss olunmalı. Yukarı doğru ise 1.515 $ üstünde kalkmadıkca trend yatay aşağı olacaktır.

Hepimize bol bereketli iyi bir hafta diliyorum.