Hafta sonu vefat eden çok değerli ekonomist ve iktisatçı Dr. Yaşar Erdinç’e Allah’dan rahmet diliyorum. Doğruları söyleyenlerin sayısı gittikçe azalmaya başladı. Darısı menfaatleri uğruna kulağı sekiz dünya turundan sonra gösterenlere inşallah.

Enflasyonla mücadele adına yapılanların sonucunu her geçen gün daha sert hissetmeye başlıyoruz. Cuma günü açıklanan sanayi üretim verileri dipten dönüşü değil, dibe attığımız çapanın perçinleştiğini gösteriyor. Sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %3.9 azalırken bir önceki aya göre 3.7 düştü. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde ise 2019 yılı Haziran ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre 4.8 arttı. İmalat sanayi sektörü endeksi yüzde 4.6 azaldı. Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretim ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0.5 arttı. 2019 yılı ikinci çeyreğinde takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3 azaldı. Bir önceki çeyreğe göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi ise 0.5 arttı.

Şimdi bu verileri devletin yetkili makamları açıklıyor. Bu verilere baktığımız zaman istihdamın azalacağını, işsizliğin artacağını net şekilde görüyoruz. Buna dayalı olarak enflasyonun yükseleceğini biliyoruz. Buna rağmen neden hala imalat sanayi ve sanayinin diğer kollarına önem vermiyoruz? Neden hala düşük faiz ile konut satışını teşvik ediyoruz?

Aslında bunların cevapları çok basit, alınan bu kararlar belli başlı sektör ve kişileri kurtarma operasyonu olduğu net şekilde ortada, düşük döviz baskısının sonuna gelindiğinin de farkında herkes. Artık her şey bir birine öyle bir girdi ki işin içinden çıkılmaz hal aldı. Global piyasaların yaşadığı sıkıntılar ve ticaret savaşları daha bizlere sirayet etmedi, biz kendi sıkıntılarımızı ötelemekle uğraşıyoruz. Yaşanacak sıkıntılar domino etkisi yaptığında daha fazla vergi ve zam olarak karşımıza çıkacak.

Ekonomik veriler yalan söylemez, temel analiz ve teknik analiz yol gösterir. Bunları inkâr etmek bize hiçbir şey kazandırmayacağı gibi bizi devekuşu durumuna sokar. Hala yanlıştan dönmek için son bir fırsatı değerlendirmek gerekmektedir. Sermaye güvenli liman arayışına devam etmekte, eksi faizli ülkelere para girişi artmakta, DOLar anavatanına faiz indirimine rağmen dönüş yapmakta. Sermaye piyasalarımızda sert satışlar yaşanmakta. Son iki işlem gününde bankacılık endeksi %10 dan fazla düştü. Gerçekleri sizlere daha nasıl anlatayım bende bilemedim. Biz geçelim haftalık değerlendirmemize.

BİST100: Geçen hafta neler söyledik, neler gerçekleşti önce ona bir bakalım. 98.700 altı insanın içini karartır demişiz, endeks ise 95.734 ufak bir destekte kapattı. Bundan sonra satışlar sertleşir ve panik satışları gelir ise endeks 88.000 lere kadar gevşer. Yukarıları konuşmanın şimdilik bir anlamı yok. Borsayı uzaktan seyretmenizi tavsiye ediyorum. Y.T.D.

DOLar: DOLar, $, DOLar artık sıkışmanın son demlerini yaşıyoruz. Kırılma her an olabilir, destek direnç anlatmaya gerek yok. 5.39 altına inmediği sürece her yön yukarı olacaktır.Y.T.D.

ONS ALTIN: Global piyasalarda ki risklerden kaçanların durağı olmaya devam ediyor. Her an golden cross yani sert yükseliş yapabilir. Ben yinede 3/1 oranında 1.565 – 1.600$ arasında satış taraftarıyım. Y.T.D.